Villám csapott a villámba

2012. augusztus 16. 10:00

Szerintem Bakó Ambrus és a Villa Sandahl borai azok, amikről a Badacsony álmodott. És én is.

2012. augusztus 16. 10:00
Alföldi Merlot
Gault&Millau

„Papíron bizarr felállás: a színjózan, powerpointos, progmatos svédek apró lépésekre lebontott ötéves tervvel szerződtetik az őrült tudós mikrobiológust, aki lobog és minden mondatával tabut dönt. Christer Sandahl az ex-sony ericcsonos minőségellenőrzési főnök és veterán borgyűjtő Badacsonyban fedezi föl magának a nyugdíjas napjait kitöltő feladatot: a világszínvonalúnak sejtett terroirból világfajtával kihozni a világszínvonalú bort.

Az első néhány évben a jó területek ellenére csak kettesben robog a szekér, aztán leigazolják a szomszédból - a Kézműves Borok Háza és a Pinceáron által korábban, a Bortársaság által tavaly fölfedezett - Bakó Ambrust, aki az első közös évjárattal (2010) azonnal éremesőt zúdít a Villa Sandahlra. Nem tudom, csak sejtem, hogy itthon alábecsüljük az öreg tőkék szerepét – hát, itt öreg tőkékkel dolgoznak, a birtok magját képező Zsuzsanna-ültetvény 30 éves, és Szeremleyék legendás, 30-40 éves rajnai rizling telepítéseinek egy részét is Sandahlék bérlik. (...)

Szerintem ezek a borok azok, amikről a Badacsony álmodott. És én is. Azt hittem, nem fogom megérni, hogy Magyarországról wachaui smaragd minőséget kóstoljak. És hiába matatok a fejemben, nekem magyar fehér még megközelítőleg sem ízlett soha ennyire. Politikailag korrekt közhely, hogy az alulról fölfelé, a fenntartható, a népfenséges, a kákávés, a nemzetépítő a támogatandó, de ha ez nem működik, én a fölülről lefelének is tudok örülni. Ha Badacsonyban és környékén elérte a kritikus sűrűséget a becsvágyó kis és középpincék sűrűsége – Válibor, Káli Kövek, Skrabski, Pálffy Gyula, Jásdi István stb. -, akkor Bakó Ambrus és a Villa Sandahl lehet az a villámcsapás, ami az őslevest életre delejezi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2012. augusztus 22. 12:12
Micsoda sötét parasztok. Látszik hogy fingotok nincs a jó borról, csak a görcsös megfelelési és igazodás kényszer böfög fel a mélymagyar külsőségeitek mögül. Szánalmas, reménytelen kispolgárok vagytok. Nektek még elmagyarázni is teljesen felesleges hogy miért orbitális szamárság amit idehánytok. Amit a Sandahl birtokkal tettek amiatt én is szégyellem hogy magyar vagyok.
vero1_
2012. augusztus 22. 12:12
a hétvégén beszéltem egy idős borásszal, erről is beszéltünk, ő azt állítja, hogy a rajnai régebben (50 év) bevett fajta volt a felvidéken. az oraszt - mondja - a 60 as években kezték mennyiségben telepíteni, mivel kiváló tömegtermő fajta.
durrbele
2012. augusztus 22. 11:17
Te kevered a rajnai rizlinget az olaszrizlingel.Mert az utóbbi valóban régóta Badacsonyi szőlőfajta.Tájbarát szőlők: Szürkebarát Olaszrizling Muskotály Kéknyelű Chardonnay Rajnait most erőszakolják rá a vidékre.Szerintem is meg kellene tiltani a tájidegen szőlők telepítését.
vero1_
2012. augusztus 21. 22:10
kedves autófókusz, azért tedd meg légy szíves, hogy felvilágosítasz bennünket, ha már vetted a fáradságot és ide parasztoztál, hánytál, böfögtél és kispolgároztál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!