Mi lesz veled, Kékszalag?

2012. április 03. 07:26

Létre kéne hozni egy ún. „Zarándok” vagy „Túra” csoportot mindazon hajósok számára, akiket a verseny egyáltalán nem, de a Balaton körbevitorlázása igenis érdekel egy hatalmas közös buli keretében.

2012. április 03. 07:26
Gerő András
Porthole

„A legrégebbi, a leghosszabb és a legnagyobb együttrajtoló mezőnyt felvonultató tókerülő a világon. Biztos így van, de én még hozzátenném a legszebb tavat, a legselymesebb vizet, és a legjobb társaságot is - bár az utóbbiban néha elbizonytalanodom. A parti rendezvények biztosan nagyon hasznosak, sokat lendítenek a sportág ismertségén, de ezek nem igazán érintik a vitorlázókat, akik itt csupán a kerettörténetet biztosítják, de valójában még mint díszlet sem hasznosulnak. A látványból a Rege cukrászda reggeli fagyinyalói és a kompon időben arravetődő szerencsések részesülhetnek, de miattuk kár ekkora faksznit csinálni.

Valljuk be tehát, hogy ez az egész leginkább rólunk, nekünk szól, és ezért az elsődleges cél a vízi rendezvények tömegbázisának növelése.

Miért és ki vesz részt a Szalagon?

  • Képes megdönteni az érvényes rekordot: 3 hajó.
  • Képes megnyerni a versenyt: 3-6 hajó.
  • Osztályában versenyezve képes nyerni: 30-50 hajó
  • Egyáltalán versenyezni akar: 150-200 hajó
  • Teljesen esélytelen, és a verseny sem érdekli, de elindul: 300-400 hajó. 

Szívesen körbevitorlázná a tavat a Kékszalag idején még a fenntieken kívül is rengeteg hajóm de: 

  • sokallja az egyetlen versenyre kifizetendő hajónként kb. 100e Ft-ot
  • túlzásnak és betarthatatlannak tartja a kötelező adminisztrációt
  • nyomasztja a szűk csoportérdekeket szolgáló nevezési korlátozások sora
  • nem akar belépni semmilyen egyesületbe
  • nem akar részt venni a teljesen értelmetlen sportorvosi vizsgálaton
  • nem akar versenybiztosítást, hiszen a szabályokat sem ismeri. Túrázni szeretne egy időben a menőkkel
  • szeretné néha megszakítani az utat az éhség, a testi szükségletek, szúnyogok, az eső, a nagy szél vagy a szélcsend miatt, vagy egyszerűen aludna egy keveset.
  • szeretne igénybe venni külső segítséget
  • váltani legénységet
  • szeretne menetközben megfürdeni
  • szeretne valami maradandó tárgyi emléket. 

Létre kéne hozni egy ún. »Zarándok« vagy »Túra« csoportot mindazon hajósok számára, akiket a verseny egyáltalán nem, de a Balaton körbevitorlázása igenis érdekel egy hatalmas közös buli keretében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Matróz Kommandó
2020. február 05. 15:57
Nettó marhaság van itt kérem összehordva. Va valaki nem akar indulni nem indul. Túrázni barmikor lehet. Tessék megszervezni, nem picsogni mint az óvódások. Jaj sok a szúnyog, jaja nem lehet rendesen kakilni ...
A Tengerész
2012. április 24. 22:08
Bocs, nem akarok itt okoskodni, de a Kékszalag egy verseny. Semmi köze a túrázáshoz, bulizáshoz. Az NAGYON sajnálatos, hogy ennyire drága lett, hogy ezért (is) én már soha nem fogok elindulni rajta, de ettől még minden bizonnyal nagy a vonzereje, ha nem így lenne nem lenne évről évre több résztvevő. Túrázni, bulizni ettől függetlenül is lehet. Valamikor hatalmas túrákat tettünk "családi túra" néven több hajóval apró gyerekekkel, meg csak úgy kettesben, meg "flottatúra" címen a 25-ös jollékkal, volt, hogy 52 embernek főztem Balatonudvariban a kertemben. Ami ezt az életformát tönkretette az: 1. Kevés a szabadidő. 2.Minden kikötő fizetős, egy túra egy vagyon. 3. Nincs hely a kikötőkben, arról nem is beszélve, hogy ami régen természetes volt, hogy kikötök, elmegyek tűzifát gyűjteni és betüzelek a bogrács alá, netán sátrat verek azoknak akiknek nincs hely a hajóban aludni, ma már elképzelhetetlen. A Balaton puccos körbeépített üdülőhellyé vált, az emberek meg hajszolt idegbetegekké és ennek semmi köze a Kékszalaghoz.
Zokni
2012. április 24. 22:07
Tényleg elég ijesztő a nevezési díj, de ha valaki megengedheti magának, hogy olyan vitorlázási gyakorlatot szerezzen, mellyel azért közepes nehézségekkel (kevés szúnyog, kicsit sok, vagy kevés szél) megbirkózhat, annak alighanem telik ennyire... Azt hiszem ez valóban álprobléma a rohamosan csökkenő átlag vízszinthez képest.
Valandil
2012. április 24. 22:07
"Túrázni szeretne egy időben a menőkkel" - ez a lényeg, azt érezni, hogy majdnem olyan jók vagyunk, mint a nagyok. "túlzásnak és betarthatatlannak tartja a kötelező adminisztrációt" - sőt hajózni se kelljen tudni! Bár, mintha nem túl régen lett volna, hogy a kocahajósokat (a mezőny fele) ki kellett menteni, mert szartak a viharra. Kicsit olyan követelések ezek, mintha én szeretnék a téliolimpián gyorskorcsolyában a döntőben(!) indulni - pedig nem is tudok korcsolyázni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!