Amikor két kicsi lego sikeresen összeáll

2011. április 01. 11:02

Az MR2 Petőfi Rádió az utóbbi hónapban az elmúlt tíz év legjobb zenéit kereste, amelyre a hallgatók szavazhattak.

2011. április 01. 11:02
„A bejegyzésem apropója egy jópofa történet. Az MR2 Petőfi Rádió az utóbbi hónapban az elmúlt tíz év legjobb zenéit kereste, amelyre a hallgatók szavazhattak. Meg is született a top 100, s a hétvégén visszaszámlálva lejátszották őket. A műsorvezető a 15. helyezettnél megakadt, mert a Fluor nevezető hiphop/rapper srácot a rádió sosem játszotta, „Mizu” című száma (bizonyára a fiatal popéhes generáció voksainak köszönhetően) mégis eme előkelő helyen landolt. Azóta a rádió beszerezte a dalnak egy »rádió-kompatibilis« jazz-változatát a Kesh nevű formációtól, amelyet sikerrel le is játszik, és valljuk be, rá sem ismerünk az eredetire! Vagy… biztos, hogy ez még mindig az eredeti? Hát hogy is van ez?
 
A két zene összehasonlítása szerzői jogi értelemben is izgalmas eszmefuttatás. Vegyük az eredeti »számot«, ami legtöbbünkben azt a kérdést veti fel: ez most komoly…? Aztán rögtön utána hallgassuk meg a szövegében és dallamában megegyező, de előadásmódjában, hangszerelésében, stílusában, mondandójában teljesen eltérő, érettebb adaptációt.
 
Természetesen a szerzői jogi szabályok szerint koncerten bármely együttes bármilyen dalt (miután persze a szervező megfizette a koncertjogdíjat) eljátszhat, s eközben újrahangszerelheti, valamint a művészi produkció során személyiségéhez, az együttes stílusához illesztheti a dalt – ehhez nem szükséges az eredeti szerző engedélye. Ha az előadást rögzítik is, akkor az így létrejött »számot« már szigorúbban ítéljük meg, hiszen a koncertre jellemző élőzenés rögtönzés iránti – egyébként inkább szokásjogi – engedmény nem él. Alapvetően azt kell tehát vizsgálni, hogy az adaptáció az eredeti műhöz képest tartalmaz-e olyan fokú egyéni-eredeti alkotómunkát, olyan kreatív »pluszt«, hogy azzal lényegében új mű jön létre. (A zeneművek újrahangszerelésének és átdolgozásának pontos elhatárolásához ld. még az Szjszt. 18/10. döntését)
 
Jogászként és rádióhallgatóként is megállapíthatom, hogy a Mizu esetében a Kesh együttes az eredetire építve nemcsak előadóművészként eljátszotta, hanem dalszerzőként át is dolgozta az eredeti dalt. Egyszerűbben: bár a szöveg és a dallamvezetés azonos maradt, minden más annyira eltér az eredetitől, hogy nem csak egy koncertvariáns, hanem egy önálló életet élő sláger született.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tzintzorgee
2011. április 02. 09:46
A baj csak az, hogy az a Fluor nevű srác egy tinisztár. Hogy ki lesz sztár az internet korában, azt már nem annyira lehet befolyásolni, mint korábban. Őket jórészt a tinik maguknak választják, nem lehet a szülők ízlésének megfelelő zenéket rájuk nyomni. Az sem számít, ha bizonyos rádiók nyomják, mások meg nem. Ez a szám sláger lett, és ez független a zenei értékétől. Azon lehet fanyalogni, hogy ez a mi ízlésünknek nem felel meg, de hogy része a tömegkultúrának, az vitathatatlan. A szavazás meg azt mutatja, hogy az MR2 minőségibb zenét fogyasztó hallgatóinak az ízlésébe ez belefért, sőt! Úgyhogy kedves szerkesztők, kritikusok, tudomásul kell venni, a hallgatók jó része már csak ilyen. Néha a "selejt" is tetszik nekik. "A művészet nem az életet, hanem a nézőt tükrözi " mondta Ocar Wilde. Amilyenek mi vagyunk, hallgatók, olyan lesz a nekünk szánt zene is....
mrwolf
2011. április 01. 17:50
Köszönet a szerzőnek, hogy megismertetett ezzel a Fluor nevű kulturikonnal, kell ez nekem a Zeitgeist inhalálásához. Persze nem kattintottam volna rá, ha nem lett volna a dögös fénykép. Még annyit azért, hogy a jazzverzió is elég szar, viszont azt 32 ezn látták a Youtube-on, az eredeti meg 3,5 millió letöltésnél jár. Ez utóbbit most egy kicsit emésztenem kell...
Sarti/Orange
2011. április 01. 16:05
Én meg szerelmes vagyok ha úgy van, és általában úgy van... (Ha őt meglátom...) Hajaj.
elfelejtette
2011. április 01. 15:43
? És?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!