Rossi örülhet, kezd nagyon jól kinézni az Eb-re készülő magyar válogatott

2024. február 03. 13:45

A sérültjeink egymás után épülnek fel és lendülnek újra játékba, mellőzött játékosaink klubot váltottak; közben az új tehetségek már ott kopogtatnak a válogatott kapuján.

2024. február 03. 13:45
Wolverhampton, 2022. június 13.
Marco Rossi, az angolok elleni, másnapi Nemzetek Ligája-mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart a wolverhamptoni Molineux Stadionban 2022. június 13-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Az átigazolási időszak végén és a 2023/2024-es labdarúgóidény kezdetén 

egymás után érkeznek a jó hírek a nyári németországi Eb-re készülő magyar labdarúgó-válogatott háza tájáról.

Az elmúlt fél-egy évben szinte hihetetlen sérüléshullám sújtotta a nemzeti együttest. A válogatottban rendszeresen kezdő alapemberek közül kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett Willi Orbán, Sallai Roland, Kerkez Milos, Szoboszlai Dominik és Varga Barnabás is – gyakorlatilag a fél csapat kidőlt, ráadásul hosszú sérülését követően két kulcsember, Gulácsi Péter és Schäfer András is hiányzott. Közben Kalmár Zsolt olyan sérülést szenvedett, amely kérdésessé teszi az Eb-szereplését. 

És ha mindez nem lenne elég, az alapemberek közül többen is voltak, akik nem kaptak rendszeresen játéklehetőséget klubjukban, pedig ez a szövetségi kapitánynál általában kizáró tényező. Így volt ezzel Szalai Attila, Nagy Ádám, Kleinheisler László, Németh András és Ádám Martin is – előbbiek általában stabil kezdők Rossi keretében. A helyzet azonban úgy tűnik, egyre javul, ugyanis a sérültjeink egymás után épülnek fel, és lendülnek újra játékba, a mellőzött labdarúgóink közült pedig többen klubot váltottak, és remélhetőleg rendszeres játékkal tudnak készülni az Eb-re. 

Plusz öröm Marco Rossinak és a szurkolóknak, hogy 

a nemzeti együttes újabb játékosokkal erősödhet a közeljövőben,

azaz még a korábbinál is jobb kerettel vághatunk neki az Eb-nek. De nézzük, hogy áll most a magyar válogatott!

Visszaért Szoboszlai, Schäfer és Kerkez, és hamarosan Orbán is játékra kész!

A napokban visszatért a magyar labdarúgó-válogatott januárban megsérült csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik, aki első meccsén nem csak, hogy azonnal gólt is szerzett, de egyéb kiváló megmozdulásai is voltak. A Liverpool középpályásának lába, úgy tűnik, rendben van, és kész széppé tenni Jürgen Klopp utolsó szezonját a Liverpoolban. Legalább ennyire jó hír, hogy a még decemberben megsérült védő, Kerkez Milos is felépült és pályára is lépett a Bournemouth csapatában, amely az FA-kupa negyedik fordulójában legyőzte a másodosztályú Swansea City-t. 

Sallai Roland ősszel szenvedett könnyebb sérülést, és már decemberben visszatért, a téli szünetben pedig kiválóan sikerült számára az alapozás, mert 

januárban beindította a góltermelést.

Először duplázott a Frankfurt ellen, egy gyönyörű bombagólt is szerezve, majd a Hoffenheim kapujába is betalált. Érthető, hogy több nagycsapat, köztük az Európa-liga címvédője, a Sevilla is szeretné megszerezni, ám klubja a Freiburg egyelőre elutasította az érkezett ajánlatot.

Ezt is ajánljuk a témában

Szintén remek hír, hogy a hosszú sérüléséből közel másfél év kihagyást követően felépült 

Schäfer András ismét folyamatosan játszik az Union Berlinben,

amely kezd magára találni és elmozdult a Bundesliga kiesőzónájából. A magyar válogatott középpályása egyelőre óvatosan játszik, de legutóbbi meccsét már majdnem végigjátszotta, és gólpasszal hálálta meg a bizalmat, így remélhetőleg nyáron ott lehet az Eb-n, és újra régi önmagát fogja idézni. 

Szintén hosszú sérülést követő rehabilitációt követően tért vissza Gulácsi Péter, akivel kapcsolatban még az is bizonytalan volt, hogy képes lesz-e folytatni a labdarúgást profi szinten. A RB Leipzig csapatkapitányának helye azonban bizonytalanná vált, mert posztriválisa kiválóan teljesített. Az utóbbi néhány mérkőzésen azonban jó pár gólt kapott, Gulácsi edzésmunkájával pedig nagyon elégedett az edzője, így vasárnap Schäfer Andrásék ellen megint a magyar kapus kezd majd a lipcsei együttesben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Gulácsi Péter visszatért – de marad is?

Győztes meccsen jó teljesítményt nyújtva tért vissza az RB Leipzig együttesébe a sérülése miatt közel egy év szünetre kényszerült Gulácsi Péter. Időközben azonban komoly posztriválist kapott Lipcsében, így kérdésessé vált a jövője.

A másik „lipcsei magyar”, válogatottunk védelmének vezére, Willi Orbán tavaly szeptemberben, a Csehország elleni felkészülési mérkőzésén szenvedett súlyos térdsérülést, és gyakorlatilag az egész őszi szezonban nem tudott játszani. Január elején úgy tűnt, hamarosan visszatérhet, de a lipcsei együttes orvosai egyelőre óvatosságra intettek ezzel kapcsolatban; és Marco Rose edző sem sürgeti a visszatérést, mondván jobb, ha csak akkor lép ismét pályára, amikor már száz százalékig biztonságos számára a játék. Pozitívum, hogy Orbán már a csapattal edz, és úgy tűnik heteken belül ismét játékba lendülhet. 

Úgy tűnik, lassan a válogatott és a Ferencváros centere, a kiváló évkezdetet produkáló Varga Barnabás is teljesen egészséges lesz, és ha úgy termeli a gólokat, mint őszi sérülését megelőzően, akkor 

egyértelmű, hogy középcsatár poszton ki kezd majd a válogatott mérkőzésein. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy Ádám, Callum Styles, Kleinheisler László és Szalai Attila is új klubot talált – reméljük, a bizalom is meglesz!

A 2024-es Európa-bajnokságra minden ország mindössze 23 labdarúgót nevezhet be (legutóbb 26-an vehettek részt a kontinensviadalon), így a korábbiaknál nehezebb bekerülni a keretbe, de Marco Rossi szövetségi kapitánynál ennek 

van még egy feltétele, mégpedig, hogy a labdarúgó rendszeresen játsszon klubcsapatában.

Ez pedig az elmúlt hónapokban a nemzeti együttes több játékos esetén sem teljesült, így nekik lépniük kellett az Eb-szereplés érdekében.

Jó hír, hogy a Hoffenheimben mellőzött Szalai Attila januárban kölcsönbe Sallai Roland klubjához a Freiburghoz igazolt, amelynek csapatában már pályára is lépett a Bundesligában. Remélhetőleg ez rendszeresen így lesz, mert egy ilyen ősz után a Sancho becenevű védőjátékosunknak mindenképpen szüksége van arra, hogy játékban legyen és visszaszerezze az önbizalmát!

Szintén sikerült a klubváltás a Montenegró ellen gólt szerző, 77-szeres válogatott Nagy Ádámnak, aki tavaly elvétve kapott lehetőséget a Pisa együttesében. A középpályás fél évre kölcsönbe igazolt a szintén a Serie B-ben játszó Spezia Calcio együtteséhez, ahol korábbi edzőjével, Luca D'Angelóval dolgozhat együtt. Kettejük munkakapcsolat korábban is jó volt, így számítani lehet rá, hogy a kiesés elől menekülő csapatban jóval több játékpercet kap majd a magyar labdarúgó. Amennyiben így lesz, Nagy Ádám 

élete harmadik Európa-bajnokságára készülhet. 

A magyar labdarúgó-válogatott másik középső középpályása, Callum Styles ugyan eddig is rendszeres játéklehetőséget kapott az angol harmadosztályban szereplő Barnsley-ben, mégis pozitívum, hogy ugyan csak fél évre és kölcsönben, de klubot váltott, hiszen a Championshipben (angol másodosztály) játszó Sunderland együttese mindenképp előrelépés számára. 

A 47-szeres válogatott Kleinheisler László Callum Styleshoz hasonlóan nagyon szeretne ott lenni az Európa-bajnokságon, és ennek érdekében megegyezett klubjával, a Panathinaikosszal, hogy adják kölcsön a horvát Hajduk Splitnek, ahol több játéklehetőségre számíthat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Itt vannak az új fiúk!  – ők kopogtatnak a válogatott ajtaján

De az említetteken túl is tudunk még jó hírekkel szolgálni, ugyanis 

a látóhatáron már feltűnt jó néhány potenciális újonc, 

akit akár be is kerülhet Rossi nyári keretébe. A legnagyobb esélye erre Dárdai Mártonnak van, aki a német korosztályos válogatottak után felnőttként a magyar nemzeti együttest választotta. A Hertha BSC labdarúgója szinte biztosan szerepel az olasz mester terveiben, hiszen a döntés előtt egyeztettek egymással. Dárdai Márton kiváló lehetőség Rossinak, ugyanis több poszton – védőként és középső középpályásként is – bevethető labdarúgó, és számos vélemény szerint hosszú távon akár Willi Orbán örökébe is léphet

Ezt is ajánljuk a témában

Védőposzton ráadásul újabb játékossal bővülhet a válogatott, ha Marco Rossi úgy dönt, hogy a La Ligát a Real Madridot megelőzve meglepetésre vezető barcelonai kiscsapat, a Girona edzőjéhez hasonlóan bizalmat szavaz a spanyol bajnokságban mindössze 19 évesen debütáló

és azóta rendszeresen játszó Yaakobishvili Antalnak.

A spanyol klub ráadásul annyira elégedett az ifjú titán teljesítményével, hogy 2028-ig szerződést hosszabbított a magyar labdarúgóval. A magyar U21-es válogatottban szereplő játékos mnden bizonnyal nem ismeretlen Rossi számára, a 193 centiméteres ifjú hátvéd azonban most jutott el arra a szintre, hogy megvan az esélye, hogy a felnőttek közt is bemutatkozzon. 

Ezt is ajánljuk a témában

És ha ez még mindig nem lenne elég, 

sorra érkeznek az újabb tehetségeink,

akik hamarosan akár helyet is kaphatnak a felnőttválogatott keretében. Ott van a nyártól az Eintracht Frankfurtban futballozó ifjabb Lisztes Krisztián, az FC Barcelona felnőttcsapatával edző, óriási kapustehetség, Yaakobishvilli Áron, a Girona által megkörnyékezett Vancsa Zalán, valamint a West Ham kölcsönben a Den Bosch együttesénél játszó Hegyi Krisztián, akik mind készek segíteni a válogatottat. Erről itt írtunk bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lefty67
2024. február 03. 16:49
A Dibusz, Orbán, Schaffer,Szoboszlai,Sallai tengellyel jöhet az Ördög is ellenünk!
zsolt196969
2024. február 03. 16:21
A magyar foci aranybetüvel írt éve lesz. Hajrá
Halder_1899
2024. február 03. 15:13
Hajrá magyar foci !!
Jajdejónekünk
2024. február 03. 14:46
Hát ez tényleg jó, csak a bajnokság nyáron lesz, addig még bőven lesérülhet bármelyikük. Szal ez olyan, mintha a képzelt lottónyereményünknek örülnénk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!