Szoboszlaiék nyomában érkeznek az újabb tehetségek – íme a magyar válogatott jövője!

2024. január 29. 12:00

Szoboszlai Dominik, Kerkez Milos, Sallai Roland és a többiek a jelen sztárjai. De kik nőhetnek fel melléjük a magyar labdarúgó válogatottban? Összegyűjtöttük a legtehetségesebb magyar fiatalokat.

2024. január 29. 12:00
ifjabb Lisztes Krisztián, Vancsa Zalán, Yaakobishvili Antal, Hegyi Krisztián, Yaakobishvili Áron
Pálfy Dániel Ábel

Az Európa-bajnokságra veretlenül, csoportgyőztesként kijutó magyar labdarúgó-válogatott ugyan nem számít „öregnek” a nemzetközi mezőnyben (válogatottunk átlagéletkora 26,6 év, a FIFA világranglistán előttünk álló 26 válogatott közül 16 csapaté magasabb ennél), azért van pár kulcsjátékosunk, aki már az idősebbek közé tartozik. Pár évet még biztosan együtt játszik majd a jelenlegi keret magja, azonban, ahogy Marco Rossi szövetségi kapitány is rendszeresen hangsúlyozza, folyamatosan szükség van újabb játékosok beépítésére. Bemutatunk néhány fiatal labdarúgót, akik a jövő magyar válogatottjának fontos tagjai lehetnek. 

Budapest, 2023. április 2.
A ferencvárosi Lisztes Krisztián, miután gólt szerzett a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - MOL Fehérvár FC mérkõzésen a Groupama Arénában 2023. április 2-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
ifjabb Lisztes Krisztián már sok gólt ünnepelhetett a Fradi mezében
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ifj. Lisztes Krisztián

Az egyik legismertebb ifjú tehetség a mindössze 18 éves ifjabb Lisztes Krisztián, aki tavaly tavasszal lehetőséget kapott a Ferencváros felnőttcsapatában, és sikerült is élnie vele, hiszen első hat mérkőzésén 5 gólt szerzett és adott egy gólpasszt is. Tette mindezt úgy, hogy jellemzően egy félidőt kapott, de volt hogy csak „időhúzó cserének” állt be a végén két percre. A fiatal támadó teljesítményét látva szerződtette a német élvonalbeli Eintracht Frankfurt, mégpedig olyan konstrukcióban, hogy a jelenlegi szezont még a zöld-fehéreknél tölti, és a nyáron csatlakozik a német klubhoz. A Fradiban idén már többször kezdett is – de ritkán volt lehetősége végigjátszani egy-egy mérkőzést. Ennek ellenére hat gólt szerzett és két gólpasszt is adott. A kupában pedig két meccsen két gól, két assziszt a mérlege. Ennek eredményeként a fiatal labdarúgó játékjogának értéke is rendesen megnőtt, jelenleg 3 millió euróra becsüli a mértékadó labdarúgópiaci portál, a Transfermarkt (összevetésképpen, Szoboszlai Dominik értéke ugyanennyi idős korában 5 millió euró volt). A „kis Lisztes” számára az igazi erőpróba azonban akkor jön el, amikor egy Bundesliga-együttesnél kell megmutatnia, hogy mire képes. A felnőtt válogatott meghívó egyelőre várat magára, de az U21-es csapatban rendszeresen játszik. 

Ezt is ajánljuk a témában

West Ham United's Krisztian Hegyi during the UEFA Europa Conference League  Group B soccer match between West Ham United and Silkeborg IF at London Stadium in London, Britain, 27th October 2022. 

 
 (Photo by Action Foto Sport/NurPhoto) (Photo by Action Foto Sport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Hegyi Krisztián a West Ham United mezében
Forrás:  Action Foto Sport / NurPhoto / NurPhoto

Hegyi Krisztián

Van egy másik, a magyar közönség nagy része számára talán kevésbé ismert Krisztiánunk, akinek minden esélye megvan arra, hogy egyszer bekerüljön a nagyválogatottba. A 21 éves Hegyi Krisztiánt nagy tehetségnek tartják, nem véletlen, hogy az angol élvonalban szereplő West Ham United már 5 évvel ezelőtt lecsapott az akkor a Haladás utánpótláscsapatában pallérozódó kapusra. Az akkor 16 éves labdarúgó a kalapácsosok utánpótláscsapatába került, majd szépen lépdelt feljebb a ranglétrán. Az U21-es csapatban már kezdőjátékos volt, majd a 2022/2023-as szezonban már a West Ham Uniterd felnőttcsapatának keretébe is bekerült. Ebben az idényben pár bajnoki mérkőzésen és az EKL csoportmeccsein a padra is leülhetett, ám végül sem a Premier League-ben, sem a nemzetközi sorozatban nem kapott játéklehetőséget. Tavaly nyáron kölcsönadták az angol harmadosztályban szereplő Stevenage-nek, idén januárban pedig a holland másodosztályú Den Bosch-hoz került szintén kölcsönszerződéssel a szezon végéig. A fiatal kapust Marco Rossi szövetségi kapitány már többször betette a felnőtt válogatott bő keretébe, a bemutatkozásra azonban egy ideig még várnia kell. Az U21-es válogatottban viszont jó ideje kirobbanthatatlan a kapuból. 

Ezt is ajánljuk a témában

Antal Yaakobishvili is playing in the match between Girona FC and Sevilla FC, corresponding to week 21 of LaLiga EA Sports, at the Montilivi Stadium in Girona, Spain, on January 21, 2024. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Yaakobishvili Antal a Girona ifjú tehetsége
Forrás: NurPhoto via AFP

Yakobishvili Antal

De nem csak támadó- és kapusposzton vannak ám ígéretes tehetségeink! Szerencsére a védősor utánpótlása is biztosítottnak tűnik. A 19 éves Yakobishvili Antalt ugyanis épp a napokban érte az a megtiszteltetés, hogy bemutatkozhatott a spanyol első sztályú bajnokságot, a La Ligát jelenleg vezető barcelonai meglepetéscsapat, a Girona felnőttcsapatában. A 193 centiméter magas ifjú védő kiváló játékkal debütált, csapattársai, az edzője és a spanyol média egyaránt elismeréssel beszéltek a teljesítményéről. Yakobishvili Antal az MTK utánpótlásából került Spanyolországba, 2017-ben családjával kiköltöztek Barcelonába, és az Atlétic Sant Just FC akadémiáján folytatta, innen igazolta le a Girona, ahol az U19-es csapattól indulva eljutott a felnőttekig, és produkciója alapján alighanem tartósan számolnak vele a nagycsapatnál. Jellemzően középhátvédet játszik, mivel kétlábas, mindkét oldalon megállja a helyét A magyar utánpótlás-válogatottakban eddig 4 mérkőzésen szerepelt, tavaly november óta az U21-es együttes tagja. A felnőtt válogatottban való bemutatkozása valószínűleg egy ideig még várat magára, de nagyon ígéretes játéka alapján csak idő kérdése, hogy meddig.  

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

YAAKOBISHVILIBarcelona, 2023. április 9.
Yaakobishvili Áron, az FC Barcelona kapusa csapatának edzésén a barcelonai Sant Joan Despi sportközpontban 2023. április 9-én. A csapat másnap a Girona ellen játszik a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokságban.
MTI/EPA/EFE/Toni Albir Áron
Yaakobishvili Áron az FC Barcelona edzésén
Forrás: MTI/EPA/EFE/Toni Albir Áron

Yakobishvili Áron 

A Yakobishvili testvérpár ifjabbik tagja még csak 17 éves, de már az FC Barcelona nagycsapatával edz, ami sokat elmond a tehetségéről. Ő is a Sant Justnél kezdte Spanyolországban, innen került 12 évesen a Barca híres utánpótlás-képzésére, a La Masiára, ahol szépen lépkedett korosztályról-korosztályra, idén ősszel pedig eljutott odáig, hogy a katalán óriásklub edzője, Xavi Hernández betette a Rayo Vallecano elleni meccskeretbe. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a közeljövőben játéklehetőséget kapna a felnőttek között, de ilyen fiatalon ez óriási eredmény. Tehetségét bizonyítja az is, hogy bekerült a The Guardian legígéretesebb 2006-ban született labdarúgóiból összeállított listájára. A brit lap a fiatal magyar kapust agilis és remek reflexekkel megáldott labdarúgóként jellemzi, megjegyezve, hogy mindkét lábával kiválóan bánik a labdával. Yakobishvili Áron édesapja Georgiában született, és izraeli állampolgársággal is rendelkezik, így a kapus három nemzeti együttesben is szerepelhetne, ám kijelentette, hogy mindenképp a magyar válogatottban szeretne játszani. Jelenleg a magyar U17-es válogatottban szerepel rendszeresen. Úgy tűnik tehát, hogy kapusposzton nagy lesz a verseny a jövőben, és ez mindenképp jó a nemzeti együttesnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Lommel's Vancsa Zalan and Beveren's Sheldon Bateau fight for the ball during a soccer match between SK Beveren and Lommel SK, Sunday 12 November 2023 in Beveren-Waas, on day 12/30 of the 2023-2024 'Challenger Pro League' second division of the Belgian championship. BELGA PHOTO DAVID PINTENS (Photo by DAVID PINTENS / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vancsa Zalánért, a belga Lommel játékosáért a Girona is érdeklődik
Forrás: DAVID PINTENS / BELGA MAG / Belga via AFP

Vancsa Zalán

Szélső támadó poszton jelenleg nem lehet okunk panaszra, hiszen Sallai Roland idén az Eb-selejtező mérkőzéseken bizonyította, hogy világszínvonalú teljesítményre képes. Hál’ Istennek úgy tűnik, van ki kövesse ezen az úton! A 19 éves Vancsa Zalán jelenleg a belga másodosztályú Lommel játékosa. A klub az Egyesült Arab Emirátusok elnöke, Manszúr sejk által alapított, labdarúgóegyesületeket – többek közt a Manchester City-t – birtokló City Football Group tulajdona, és ahogy a Mandinernek adott interjújában a labdarúgó édesapja elmondta, a tavalyi BL-győztes klub sportigazgatója a cégcsoport 14 legtehetségesebb fiatal játékosa közt tarja számon. A legfrissebb hírek szerint a magyar tehetségért a spanyol bajnokság éllovasa, a Girona érdeklődik élénken. Az ígéretes támadó 2022-ben már debütált Marco Rossi csapatában, jelenleg az U21-es magyar válogatottban szerepel, és remélhetőleg továbbra is úgy fejlődik, hogy a jövőben a nagyválogatott egyik kulcsjátékosa legyen. 

Nyitókép: Mandiner illusztráció, MTI/Koszticsák Szilárd, David Pintens/AFP, NurPhoto via AFP, Action Foto Sport / NurPhoto / NurPhoto MTI/EPA/EFE/Toni Albir Áron

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. január 29. 12:21
Van bennük potenciál, a Dárdaiakkal, Okekével már egész izgalmas is lehet a hátsó alakzat. Amúgy a Lommel és a Girona ugyanúgy City Group csapat, úgyhogy Vancsa már házon belül van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!