Soha rosszabb esztendőt! – íme a magyar sport 2023-ban elért legfényesebb sikerei!

2023. december 31. 11:22

Idén a futballválogatott szereplésén kívül is csodás eredményeket értek el világszerte a magyar sportolók – összeszedtük a legfontosabb eseményeket!

2023. december 31. 11:22
Fukuoka 2023 World Aquatics Championships
P. Fülöp Gábor

Ha indítanánk egy kvízjátékot, kinek melyik a kedvenc magyar sportpillanata a lassan elmúló esztendőből, a legtöbben bizonyára a 2024-es Európa-bajnokságra veretlenül, csoportelsőként kijutó labdarúgó-válogatott valamelyik mérkőzésére, góljára voksolnának, esetleg Szoboszlai Dominik Liverpoolba igazolására, egyik találatára a nemzeti együttesben vagy a vörösök mezében. A foci továbbra is a legnépszerűbb sportág hazánkban, ám akadt számos világraszóló győzelem, menetelés, amelyet nem focista honfitársaink vittek véghez. Ezek közül válogattunk.

BEJELENTKEZTEK AZ ARANYRA

A magyar sport sikerességét olimpiai érmekben, leginkább aranyakban mérjük – nem csak a játékok évében. Alig több mint 200 nappal a párizsi olimpia kezdete előtt örömmel nyugtázhatjuk: ha 2023-ban lett volna, 9 aranyérmet nyert volna Magyarország. Bár sok a feltételes mód, világbajnokságokon ennyi első helyezést értek el legjobbjaink ötkarikás játékok versenyszámaiban, s akkor még a kontinensbajnokságokról nem is beszéltünk.

FOTÓ: MTI / ISSEI KATO

Kezdjük a sort a férfi-vízilabdaválogatottal. 

Varga Dénesék olimpiai kvóta reményében utaztak Japánba az ez évre halasztott világbajnokságra. A hadművelet olyan jól sikerült, hogy a csoportkörben 12-10-re legyőzték a végül csak a 9. helyre befutó Horvátországot. A negyeddöntőben az egyre markánsabb Amerikai Egyesült Államokon léptek túl nagy nehézségek árán 13-12-re (Zalánki Gergő 6 gólt lőtt), az elődöntőben szintén egyetlen találattal bizonyultunk jobbnak: 12-11 Spanyolország ellen úgy, hogy a 3 gólos Manhercz Krisztián a végső dudaszó pillanatában talált be a kapus hóna alatt. A finálé igazi drámát hozott a görögökkel szemben, Manhercz és Zalánki is triplázott, fordulatos csata végén 10-10 állt az eredményjelzőn. Az ötméterespárbajban a 2020-as budapesti Európa-bajnokságot is eldöntő kapusunk, Vogel Soma lett a hős: megbabonázta az ellenfelet, és négyszer hárított.

Jó érzés, de egyben felelősség is, mert magasra tettük a lécet ezzel a sikerrel”

„Pluszerőt adott ez a vb-siker, amit nyilván a Ferenc­városban is tapasztalok. A csapattársakon és az ellenfeleken is érződik, hogy úgy néznek rám, mint egy világbajnokra. Jó érzés, de egyben felelősség is, mert magasra tettük a lécet ezzel a sikerrel. Nem szabad elszállnunk, és megfelelő alázattal, becsülettel, tisztelettel, ahogy eddig is készültünk a világversenyekre, úgy kell tovább dolgoznunk. Ezek határozzák meg a hétköznapokat, de persze mindennap eszembe jut: kint vagyok, vagyunk Párizsban; azt nem mondom, hogy közel állunk, de közelebb állunk ahhoz, hogy a mi nyakunkban is legyen egy olimpiai aranyérem. Ezzel mindent kipipálnék, amit egy vízilabdázó meg tud nyerni a karrierje során” – nyilatkozta a Mandinernek a 26 éves kapus.

A medencénél maradva, számítottunk világbajnoki győzelemre úszóinktól is, főképp Milák Kristóftól, ám ő júniusban váratlanul bejelentette: nem indul az év fő versenyén. Szeptemberben visszatért, majd kiderült, hogy nem is. Mégsem maradtunk aranyérem nélkül, köszönhetően Kós Hubertnek. Az Egyesült Államokban pallérozódó, 20 esztendős fiatalember – aki 2022-ben 200 vegyesen Európa-bajnok lett – új országos csúccsal utasított mindenkit maga mögé 200 méter háton.

„Fantasztikus érzés, főleg, hogy egy évvel ezelőtt a vb-n lemondtam a hátat, és 200 vegyest úsztam. Sosem gondoltam volna, hogy ezt a számot fogom úszni, most meg világbajnok vagyok. Szerintem ez Bob Bowman hatása, fél éve edzem vele Arizonában, kiváló edzéscsoportunk van, és érti a munkáját, remek vele együtt dolgozni” – örvendezett a pályafutása első világbajnoki címét szerző úszó. A legendás Michael Phelps edzőjének kezei alatt fejlődő Kós életben tartott egy fontos sorozatot is: Magyarország minden alkalommal szerzett legalább egy érmet az úszó-világbajnokságok 1973 óta íródó történetében.

A PÁSTON IS TERMETT BABÉR

Vívóink ugyancsak kitettek magukért 2023-ban: három világbajnoki elsőséget szereztek. A női és a férfikardcsapat is első lett, a hölgyek megvédték 2022-es címüket, az urak az egyeduralkodó Dél-Koreát legyőzve állhattak a dobogó felső fokára. A Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női csapatunk előtt egyéniben még egyetlen magyar sem jutott el a nyolcaddöntőig sem. Ehhez képest a csapat a lengyeleket, a görögöket és a dél-koreaiakat is biztosan múlta felül. A franciák elleni döntőben 25-18-as hátránynál beálló Márton Anna előbb 30-29-re felzárkózott, majd 40-34-nél adta át a pástot az asszót 45-38-ra alakító Pusztai Lizának.

A férfiaknál a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron egyéniben bronzérmes lett, majd tizenhat esztendő elteltével újra a csúcsra ért a csapattal. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású együttes szépen menetelt, az elődöntőben 45-36-os eredménnyel alaposan visszavágott a franciáknak az Európai játékokon elszenvedett vereségért, majd régi vágyát teljesítve 45-42-re győzte le a sorozatban négyszeres vb-győztes Dél-Koreát.

„Arra számítottam 33-37-es állásnál, hogy jelentős hátrányból fogom kezdeni az utolsó asszót. Erre Szatyi (Szatmári András – a szerk.) elkezdett valami gyönyörűen vívni és olyan tusokat adni, olyan parádriposztokat kiosztani, amilyeneket én szoktam kapni tőle edzésen. Nem én vívtam fantasztikusan, hanem a társaim. Nekem csak be kellett fejeznem a mérkőzéseket. Büszke vagyok a srácokra, és boldog, hogy nekem is sikerült” – mondta széles mosollyal az arcán Szilágyi Áron.

A Milánóban rendezett vívó-világbajnokságon egyéniben is született magyar aranyérem a párbajtőröző Koch Máté jóvoltából. A 23 éves versenyző többek között az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Siklósi Gergelyt is búcsúztatta. Az aranyéremért az idei Európa-bajnokkal, Davide Di Verolival harcolt meg, és 14-10-re diadalmaskodott.

„Kicsit megleptem magamat is, hogy egész nap nem stresszeltem, magabiztosan vívtam, elengedtem az akciókat. Minden összejött, és a döntőben vissza tudtam vágni az Európa-bajnoki vereségért Di Verolinak, ráadásul számára hazai pályán. Lehet, hogy az ezüstéremnek nem örültem volna, mert nagyon jól ment a vívás, éreztem, hogy meg tudom nyerni a versenyt” – vallotta be Koch Máté.

Fotó: AUGUSTO BIZZI

A SZŐNYEGEN ÉS AZON KÍVÜL

Sikeres világbajnokságot zártak birkózóink is, olimpiai versenyszámokban egy arannyal és egy ezüsttel tértek haza Belgrádból, végül mégis két arany lett a termés. A viadal elején Muszukajev Iszmail megnyerte a szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjának küzdelmeit, és kvótát szerzett. A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Losonczi Dávid ezüstérmet vehetett át.

A tavalyi vb-n bronzérmes sportoló – aki már elődöntős sikerével olimpiai kvótát szerzett – a döntőben jelentős ponthátránynál tusveszélyes helyzetbe szorította ellenfelét. A fiatal magyar birkózó közel egy percig próbálta leszorítani a török Ali Cengizt, és a lelátóról többször egyértelműnek tűnt a két váll, ami a mérkőzés végét jelentette volna, és amit a mérkőzésvezető kétszer is megítélt, de a szőnyeg két végén ülő szőnyegelnök és pontozóbíró nem adott rá engedélyt, majd Cengiz ki tudott fordulni a hasára.

Példátlan hiba történt, s mivel óvni nem lehetett, úgy látszott, meg kell békélni a második hellyel. Az igazságérzet és a sportdiplomácia végül győzött, és novemberben a nemzetközi szövetség megváltoztatta a végeredményt, a török és a magyar birkózó is világbajnok lett. Losonczi Dávid keserédesen kommentálta a pozitív fejleményeket: „Elégtételnek érzem a döntést, mérhetetlenül boldog vagyok, hogy az igazság utat tört magának. Nehéz felfogni, ami történt, hihetetlen kimondani, hogy világbajnok vagyok. Persze teljesen más így, mint ha a szőnyegen lettem volna, és körbefuthatok a magyar zászlóval a győzelmemet ünnepelve. A himnuszról nem is beszélve, de sebaj, majd az olimpián.”

A tokiói ötkarikás játékokon 13. helyezett Érdi Mária aranyérmet szerzett az olimpiai hajóosztályok hágai vitorlázó-világbajnokságán a korábbi laser, immár ILCA 6 néven futó kategóriában. A magyar hajós a párizsi kvótát már előzőleg begyűjtötte, amikor a harmadik helyen jutott be a dupla szorzós medálfutamba. A záró napon a harmadik helyen ért célba, és ezzel az eredménnyel az összetett verseny élére ugrott. A 25 éves Érdi az első magyar női vitorlázó, aki vb-címet szerzett olimpiai hajóosztályban.

Az év meglepetés magyar vb-győztese viszont a tékvandós Márton Luana, aki 17 esztendősen élete első világbajnokságán győzött a hölgyek 57 kilogrammos versenyszámában. A Madridban élő és spanyol klubban készülő, de válogatottként a kezdetektől magyar színekben versenyző tehetség ezt követően ezüstérmes lett az Európa-játékokon, csak az olimpiai, világ- és Európa-bajnok brit Jade Jones tudta megállítani. Egyelőre.

Úgy éreztem, hogy az ellenfelem kicsit erősebb nálam, de én még sokat fogok erősödni, és a következő meccsünket már én nyerem meg. Köszönöm, hogy Magyarországon sokan szurkoltak nekem. Kilencéves korom óta az olimpiáról álmodom, a legközelebbin Párizsban már szeretnék nyerni. Tudom, és csak szólok, hogy Magyarország híres sportolójaként olimpiai bajnok leszek” – nyilatkozta határozottan a fő céljáról Márton Luana.

Összességében kijelenthető, hogy szép sikerek ide, kudarcok oda, 2023 és 2024 első fele a kvótaszerzés időszaka. Ebből a szempontból is csalódás például a női vízilabda-válogatott világbajnoki 6. helyezése, így a Tokióban bronz-, tavaly vb-ezüstérmes együttes kaparhat a kijutásért. A sorozatban három olimpiai bajnoki címet szerző női kajakosok sem teszik a karácsonyfa alá a világbajnoki hetedik helyezésüket, de négy párizsi indulási jogot így is összelapátoltak. Jövőre pedig újra összeállhat egy nagy csapat.

Nyitókép: MTI / ISSEI KATO

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2023. december 31. 16:44
Hogyan felejted el, ami nincs?
kunfia1
2023. december 31. 15:44
Sport szempontjából jó év volt. Csak a balfasz hazaáruló Orbán államcsődjét tudnám feledni...
balbako_
2023. december 31. 14:31
Voltak sima győzelmek és voltak olyanok ahol a szurkolók leizzadtak, mint a vízilabda döntőn a büntetőknél, vagy a női kézilabda horvátok elleni meccsén, de így is gyönyörű volt lányok és fiúk!
Takagi
2023. december 31. 13:48
Hajrá Magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!