Tíz ok, amiért a válogatott világra szólót alkotott

2022. június 22. 15:23

Marco Rossi, nemzetközi szintű játékosok, váratlan húzások – nézzük, mi minden áll válogatottunk példátlan sikerének hátterében!

2022. június 22. 15:23
null

Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban.

Sokan sokféleképpen próbáltak már magyarázatot találni arra, hogy mi állhat a magyar labdarúgó-válogatott mindent felülmúló Nemzetek Ligája-szereplésének hátterében: csapatunk Anglia, Német­ország és Olaszország ellen négy mérkőzésen  7 pontot gyűjtött, és ezzel az A divízió 3. csoportja élén áll. A Mandiner a csoda tíz okát gyűjtötte össze.

1.

Az egyik legfontosabb dátum 2018. június 12. Négy éve ezen a napon hívta fel Marco Rossit Nápolyban Csányi Sándor, a Magyar Labda­rúgó Szövetség elnöke, hogy a gyalázatos Georges Leekens­-korszak után vállalja el a szövetségi kapitányi posztot. (A belga úriemberrel a magyar válogatott négy barátságos mérkőzésen mindössze egy döntetlenre volt képes – Fehéroroszországban –, és kikapott hazai pályán Kazahsztántól, Skóciától és Ausztráliától.) Minderre így emlékezik vissza Rossi a róla szóló, Olasz meló Magyarországon című könyvben: „2018. június 12-ét valószínűleg sohasem felejtem el, ha száz évig élek is. Akkor értem pár napja haza Pozzuoliba a Salernói-öböl partjáról, ahol a családdal nyaraltam, s készültem a visszaútra Dunaszerdahelyre, hogy megkezdjem a második idényemet a DAC csapatánál, amellyel a klub fennállásának legjobb eredményét értük el. Miközben Mariellával, a feleségemmel bevásárolni indultunk, éppen azon törtem a fejemet, miképpen tudnánk megerősíteni a csapatot.

Ma már felnőtt és beérett egy olyan nemzedék, amelynek tagjai a világ legerősebb bajnokságaiban hétről hétre nemzetközi szintű teljesítményre kényszerülnek”

Persze csak ha az elnök úr, Világi Oszkár is úgy akarja. Hogy majd az új, 2018–2019-es idényben jó eséllyel indulhassunk harcba a megnövekedett étvágyú szurkolótáborunk által megálmodott bajnoki címért. És ekkor a telefon csörgése riasztott fel vezetés közbeni merengésemből. Benyomtam a gombot, s a hang, amely beleszólt, valahonnan átkozottul ismerősnek tűnt. »Good morning, Mr. Rossi? Could we have a short talk on an important matter? I am…« Nem volt szükség a bemutatkozásra, akkor már tudtam, ki van a vonal túlsó végén. Az a valaki, akinek a telefonhívására tudat alatt már több mint egy éve vártam, de a várakozás annyira reménytelennek tűnt, hogy magamnak sem mertem bevallani, s éppen ezért lassan meg is feledkeztem róla. »I know, Mr. Csányi, it’s you, Mr. President. What can I help you?« – dadogtam.”

Marco Rossi vigasztalja Schäfer Andrást a 2020-as Eb-n, a Németország elleni kiesés után <br> Fotó: MTI / Kovács Tamás
Marco Rossi vigasztalja Schäfer Andrást a 2020-as Eb-n, a Németország elleni kiesés után
Fotó: MTI / Kovács Tamás

2. 

Ne feledkezzünk el George F. Hemingway személyéről se, hiszen a magyar származású amerikai üzletember volt az, aki Marco Rossit úgymond felfedezte a honi labdarúgás számára. A Budapest Honvéd tulajdonosaként – Fabio Cordella, a klub nemzetközi igazgatója javaslatára – 2012 augusztusában szerződést kínált a magyar futballban addig lényegében ismeretlen olasz szakembernek.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

3.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!