„Lenyűgöző, világszínvonalú” – nem tud betelni Szoboszlaival a nemzetközi sajtó

2023. november 21. 16:26

„A Liverpool legjobb középpályása, egyenrangú teljesítményt nyújt Jude Bellinghammel” – idei teljesítményét méltatva szuperlatívuszokban beszél Szoboszlairól a nemzetközi média.

2023. november 21. 16:26
Budapest, 2023. október 14.
Szoboszlai Dominik a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõk hetedik fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Szerbia mérkõzésen a Puskás Arénában 2023. október 14-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

Szoboszlai Dominik a vasárnapi Magyarország-Montenegró mérkőzésen és az egész idényben olyan teljesítményt tett le a pályára, amellyel még mindig nem tud betelni a nemzetközi média. A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát egymásra licitálva dicsérik a lapok, és egy-két érdekesség is napvilágot látott vele kapcsolatban. De kezdjük az elején!  

Mirror: Szoboszlai lenyűgöző

„Szoboszlai lenyűgözően játszik a Liverpoolban, amióta nyár elején 70 millió euróért a klubhoz igazolt az RB Leipzig csapatától”

 – írja a Mirror. A lap megjegyzi, hogy a magyar labdarúgó új klubja mind a 12 Premier League-mérkőzésén kezdőként lépett pályára, emellett öt alkalommal szerepelt a többi versenysorozatban. Arra a kérdésre, hogyan sikerült a magyar válogatott csapatkapitányának a beilleszkedés, szeptemberben, Jürgen Klopp, Szoboszlai csapatának edzője adta meg a választ: „Olyan régóta itt van, hogy el is felejtettem, mire gondoltam, amikor megérkezett. Az első edzés első pillanatától kezdve nagyon jó benyomást tett rám. Egyszerűen csúcs, topjátékos! Könnyedén beilleszkedett, az öltözőben is megtalálta a helyét. Egészséges önbizalommal rendelkezik, és ez sokat segít neki. Emellett nagyon keményen dolgozik, ezt mindenki látja.” – olvasható a cikkben. 

A brit lap felidézi, hogy a magyar labdarúgó-válogatott vasárnap Szoboszlai két góljával fordított a montenegróiak elleni mérkőzésen. A magyar játékos először egy csomó védő mellett tört be a tizanhatoson belülre, majd a hosszú sarokba bombázott, majd pillanatokkal később egy kényszerítőt követően újabb gólt szerzett, amellyel Magyarország átvette a vezetést. Megemlítik azt is, hogy Szoboszlainak a harmadik gólban is része volt, hiszen az ő szabadrúgássából kipattanó labdát vágta be a hálóba Nagy Ádám. 

Liverpool.com: Szoboszlai világszínvonalú teljesítményt nyújt, és mintha Kloppra szabták volna

Szoboszlai legutóbbi három válogatott mérkőzésén – amennyiben a Nagy Ádám gólját megelőző szabadrúgást is beleszámoljuk – összesen hét gólban játszott kulcsszerepet – áll a Liverpool.com cikkében. A portál megjegyzi, hogy még az amlített szabadrúgás nélkül is meccsenként átlag két gólhoz járult hozzá közvetlenül játékával a magyar klasszis, amely szerintük világszínvonalú eredmény, egyenrangú a Real Madridban játszó világsztár, Jude Bellingham teljesítményével. 

A cikk szerint még ennél is fontosabb azonban , hogy Szoboszlai góljai, gólpasszai és kulcspasszai rendszeresen a mérkőzések kritikus pillanataiban érkeztek, és mind kulcsszerepük volt abban, hogy a magyar válogatott pontokat szerezzen és megőrizze több mint egy éve tartó veretlenségét.

 Megjegyzik, hogy a nemzeti együttes csapatkapitánya a vasárnapi győztes mérkőzést követően a szurkolókkal ünnepelt, ami edzője, Jürgen Klopp korábbi klubjában, a Mainzban tett gesztusát idézi. „Kloppra emlékeztet az a karizma, ami Szoboszlait jellemzi a szurkolókkal való kapcsolattartásban és a közös ünneplés fontosságának megértésében, és ez egy újabb jele annak, hogy a magyar játékos szinte pontosan olyan, mintha a Liverpool edzőjére szabták volna” – fogalmaz a szerző.​ 

Egy másik cikkben a portál úgy fogalmaz, „A montenegrói csapat megszerezte a vezetést, de Szoboszlai a második félidőben Magyarország hősévé vált. A 23 éves labdarúgó a védjegyének számító labdaügyességgel és kifinomultsággal utat talált a hátvédek közt, és laposan a hosszú sarokba lőtte a labdát, ami óriási ovációt váltott ki a szurkolókból Budapesten”

Goal: Szoboszlai letaszíthatja Szalah-t a trónról

A Goal.com sorrendbe állította a Liverpool labdarúgóinak eddigi idei teljesítményét, és listájukon Szoboszlai Dominik a második helyre került, azaz ő lett a második legjobb a vörösök közül. A magyar labdarúgót jelenleg kizárólag Mohamed Szaláh előzi meg, de a portál a cikk címében is kiemeli, hogy Szoboszlai személyében komoly kihívóra lelt az egyiptomi támadó. 

A szaklap úgy fogalmaz, „Szoboszlai Dominik a Liverpool eddigi szezonjának legnagyobb felfedezettje, és esélyes a Premier League legjobb nyári igazolása címére is. Persze egy 70 millió eurós játékostól az ember elvár egy bizonyos színvonalat, de arra még Klopp sem számított, hogy Szoboszlai ilyen gyorsan ennyire jó lesz! Eddig két góllal és két gólpasszal segítette a csapatot, de ami igazán lenyűgöző, az az, amit az összjátékban nyújt. A Liverpool játékosai közül ő alakította ki a legtöbb gólhelyzetet (26), és érdemes megyjegyezni, hogy egyben övé a legtöbb labdaszerzés is”.

G3 Football: Szoboszlai megváltoztatta a Liverpool dinamikáját

Amióta júliusban az RB Leipzigtől megérkezett az Anfieldre, Szoboszlai kiteljesedett. Már a felkészülési időszakban végzett laktátteszten elért eredményével azonnal felkeltette a szurkolók figyelmét. 

A magyar labdarúgó teljesen átalakította a Liverpool középpályájának dinamikáját.

 A Premier League 12. fordulóját követően közzétett statisztikái tökéletesen jelzik atletikusságát. Szoboszlai ebben az idényben összesen 132,2 km-t futott eddig a bajnoki mérkőzéseken, e téren a brentfordi Christian Norgaard mögött a második legjobb a Premier League-ben – írja a G3 Football nevű szakportál.

A GivemeSport a Liverpool FC tíz legjobb eredménnyel zárult átigazolási szezonját rangsorolta, és a Szoboszlai nevével fémjelzett 2023-as átigazolási időszak a negyedik helyen végzett. A lap megjegyzi, hogy az idén érkezett játékosok közül (szó szerinti értelemben és hírnevét tekintve egyaránt) 

Szoboszlai „a legnagyobb név”, 

de rajta kívül érkezett Alexis Mac Allister, Ryan Gravenberch és Wataru Endo, akikkel teljesen megújult a vörösök középpályája. 

A 2024-es labdarúgó Eb selejtezőinek vasárnapi mérkőzésén ihletett módon játszva két gólt is szerző Szoboszlai biztosan kezdőként szerepel majd a Manchester City ellen, hiszen  kétségtelenül ő a Liverpool legjobb középpályása ebben a szezonban – írja az anfieldwatch.co.uk, hozzátéve, hogy a magyar klasszisnak valószínűleg a szokásosnál egy kicsit többet kell majd védekeznie. 

Szoboszlai a számítógépes- és kártyajátékban is a legjobbak közé emelkedik

Nagyot emelkedhet Szoboszlai Dominik játékereje a világ legnépszerűbb focis számítógépes játékában, az EA FC 24-ben – számolt be a ggrecon.com szakportál. A játékot gyártó EA Sports nyár végén szokás szerint közzétette a játék következő kiadásában szereplő labdarúgók aktuális adatait tartalmazó játékoskártyákat (ezek a játékban az egyes labdarúgók aktuális, de később fejleszthető alapképességeinek 1-100-ig terjedő listán meghatározott pontszámait valamint azok összértékét tartalmazza, tehát a játékos minőségét mutatja meg – a szerk.). Szoboszlai akkor a nagyon jónak számító 82 értéket kapta, de a szaklap szerint a nemsokára érkező frissítéssel ez 86-ra emelkedhet. Amennyiben ez így lesz, az igen hízelgő, tekintve, hogy

Szoboszlai ezzel alig maradna el Cristiano Ronaldótól és Lionel Messitől, akiket 23 éves korukban egyaránt 90-es pontszámmal értékeltek.

De nem csak számítógépes játékban szerepel a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya. Szoboszlai ugyanis bekerült a Topps Merlin Heritage 2023-24-es UEFA klub kártyajátékba is, amelyben olyan labdarúgók szerepelnek, mint például Erling Haaland, a Manchester City sztárja, vagy Jude Bellingham, a Real Madrid játékosa.  

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sanyago
2023. november 21. 23:52
"A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát..." Szabadon megemlíteni, hogy ő a csapatkapitány. Most még....
akkor ki
2023. november 21. 21:36
Én büszke magyar vagyok, hogy élhettem akkor, mikor Puskás után újabb csillagunk született! Ragyogjon sokáig Szoboszlai Dominik csillaga az égen, kerülje el őt a sérülés és játszon sokat, hogy a világ csodálhassa fantasztikus játékát! Mit írhatnék még? Sok sikert Dom vagy Szobo!
Reszelő Aladár
2023. november 21. 21:26
Köszi Dominik! Ott voltam, végigizgultuk és megünnepeltük. Szombaton irány a City, ha ott is villantanál valami ilyesmit, akkor veszek egy 8-as Liverpool mezt. Vagy inkább egy 10-es magyart. Az talán szebb is.
states-2
2023. november 21. 20:05
A komcsikat a tavaly áprilisi csapás után a legnagyobb csapás vasárnap délután érte. 13 évnyi stadionozás után azt kellett megérniük, hogy egy ország ég focilázban. A Puskásba, aminek az építését végig gáncsolták, támadások özönét zúdították a kormányra, nem hogy telt házakkal üzemel, de nem lehet jegyet kapni. Totális a komcsi bukta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!