Két versenyrekord, hat arany-, négy ezüst- és négy bronzérem a magyar termés a Világjátékok első három napján

2022. július 11. 20:11

A magyar küldöttség az ötödik helyen áll az éremtáblázaton hat arannyal, négy ezüsttel és négy bronzzal három nap után az egyesült államokbeli Birminghamben zajló Világjátékokon. A 4x50 méteres akadályúszásban a női és a férfi váltó is Világjátékok-rekorddal győzött.

2022. július 11. 20:11
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint írtuk, magyar idő szerint péntek hajnali 2 órakor az ünnepélyes megnyitóval kezdődött a 11. Világjátékok az egyesült államokbeli Birminghamben. Az olimpia műsorán nem szereplő sportágak világversenyén 17 sportágban 59 magyar sportoló vesz részt. A július 17-én véget érő multisport-eseményen több mint 3600 versenyző indul 34 sportágban több mint 100 országot képviselve.

Három arany-, két ezüst-, három bronzérem a magyar termés az első napon

Fantasztikusan kezdett a magyar csapat az egyesült államokbeli Birminghamben zajló Világjátékokon a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) beszámolója szerint.

A folytatásban Mozsár Alex a 400 méteres felszíni úszásban, Holoda Péter pedig 100 méteres uszonyos gyorsúszásban győzött.

A Suba Sára, Senánszky Petra, Károlyi Csilla, Varga Krisztina alkotta női 4x100-as felszíni váltó ezüstérmes lett. Mint arról részletesen beszámoltunk, a karatés Tadissi Martial szintén ezüstérmet nyert, a 67 kilogrammos versenyző a döntőben a brazil Vinicius Figueirától kapott ki.

Senánszky Petra szenzációsan versenyzik, és gyűjti az érmeket a birminghami Világjátékokon. Fotó: Freschli József / Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)
Senánszky Petra szenzációsan versenyzik, és gyűjti az érmeket a birminghami Világjátékokon. Fotó: Freschli József / Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)

Az uszonyos úszóknál Varga Krisztina (50 méteres uszonyos gyors), Károlyi Csilla (200 méteres felszíni), Bukor Ádám (400 méteres felszíni) egyaránt bronzérmet szerzett.

A latin táncok versenyében a Silvestri Andrea, Váradi Martina páros közel volt az éremszerzéshez, ám végül lecsúszott a dobogóról, és negyedikként zárt – akárcsak a legutóbbi, 2017-es wroclawi Világjátékokon. Ugyanebben a mezőnyben a Hidi Balázs, Kis Violetta duó a 17. helyen végzett.

A görkorcsolyás Gardi Dominika 10 ezer méteres pontelimináción a 12. helyen fejezte be a viadalt azután, hogy egy kiadós zápor miatt több mint egy órás csúszással lépett pályára.

A magyar küldöttség az első versenynapot három arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárta, és ekkor az éremtáblázat második helyén állt.

Egy arany-, két ezüst- és egy bronzérem a második versenynapon

A magyar sportolók folytatták nagyszerű szereplésüket a birminghami Világjátékok második versenynapján az NVESZ közleménye szerint.

„Mozgalmas időszakon vagyok túl, de ez a Világjátékok kiemelt versenynek számít. Nagyon boldog vagyok, hogy mindkét számban megvédtem a címem. Az meg külön fantasztikus érzés, hogy az aranyak mellett a váltóval ezüstérmesek lettük” – értékelt az uszonyosúszó-versenyek végén az NVESZ- nek az immár négyszeres Világjátékok-győztes Senánszky. A 14-szeres világbajnok uszonyos úszó valóban intenzív perióduson van túl, hiszen júniusban a hazai rendezésű vizes világbajnokságon medencés úszásban versenyzett úszóként, s a női 4x100 méteres gyorsváltóval döntőbe jutott bravúros teljesítménnyel és a nyolcadik helyen végzett, míg egyéniben 50 méter gyorson az elődöntőbe kvalifikálta magát, és összesítésben a tizenegyedik lett.

Az uszonyos gyorsúszásban 50 méteren aratott diadala után Senánszky Petra 100 méteren is győzött a Világjátékokon. Fotó: Freschli József / Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)
Az uszonyos gyorsúszásban 50 méteren aratott diadala után Senánszky Petra 100 méteren is győzött a Világjátékokon. Fotó: Freschli József / Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)

Férfi 200 méteres felszíni úszásban pedig Mozsár Alex a második, Bukor Ádám a harmadik helyen végzett.

Női 400 méteres felszíni úszásban Blaszák Lilla negyedik, Szabó Anita ötödik lett.

A férfi 50 méteres uszonyos gyorsúszásban Holoda Péter negyedik, Sincki Ádám ötödik helyen végzett, és ötödik lett a Mozsár Alex, Hamlin Matthew, Kiss Nándor, Bukor Ádám alkotta 4x100 méteres férfi felszíni váltónk.

Karatéban a Világjátékok történetében most először indult két magyar versenyző a multisport-eseményen.

Mint írtuk, a legutóbbi Világjátékokon is résztvevő Tadissi Martial a nyitónapon ezüstérmet nyert 67 kilogrammban, míg a karate 2021-es olimpiai bemutatkozásán sporttörténelmi bronzérmet nyert Hárspataki Gábor a 75 kilogrammos súlycsoportban versenyzett.

Hárspataki végül ötödikként végzett, ugyanis harmadik meccsén vitatott döntés után kikapott üzbég ellenfelétől.

A döntés után óvást nyújtott be a magyar delegáció, ám az eredmény nem változott. „Nagyon csalódott vagyok. Jól felkészülve érkeztem Birminghambe. Ilyennel még nem találkoztam. Egy dolognak azért nagyon örülök, ez pedig az, hogy Tadissi Martial éremmel térhet haza” – nyilatkozta az NVESZ-nek Hárspataki Gábor, utalva a másik karatés egy nappal korábbi sikerére. A súlycsoport eredményhirdetésénél dr. Mészáros János, a magyar csapat delegációvezetője volt az éremátadó. A karateversenyen tartózkodott dr. Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is.

Karatéban a 75 kilogrammos Hárspataki Gábor ötödik helyen végzett kétes ítélet révén a Világjátékokon. Fotó: Freschli József / Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)
Karatéban a 75 kilogrammos Hárspataki Gábor ötödik helyen végzett kétes ítélet révén a Világjátékokon. Fotó: Freschli József / Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)

A Világjátékok második napján megkezdték a küzdelmeket a szumósok is. Nehézsúlyban Kerstner Róbert a hetedik, míg könnyűsúlyban Szilágyi Erik a kilencedik helyen végzett.

A gyorskorcsolyás Gardi Dominika a 10 ezer méteres elimináció versenyszámban a hetedik helyen fejezte be a szombati versenynapot. Az akrobatikus rock and rollosoknál a Bánhidi Dániel, Czetl Fanni kettős nyolcadikként zárt.

A magyarok két versenynap után négy arannyal, négy ezüsttel és négy bronzzal a hatodik helyen álltak az éremtáblázaton.

Két Világjátékok-rekord, két újabb magyar aranyérem a harmadik versenynapon

A vízi- és életmentő versenyeken három számban volt magyar érdekelt a Világjátékok harmadik versenynapján – adta hírül az NVESZ.

A 4x50 méteres akadályúszásban a női csapat szenzációs versenyzéssel századmásodpercre ugyanannyit úszott, mint a lengyel váltó, így a dobogó tetejére a magyarok és a lengyelek is felállhattak,

és a győztesek tiszteletére is két himnuszt játszottak le.

A női 4x50 méteres akadályúszásban a magyar és a lengyel váltó holtversenyben végzett az élen. Fotó: Freschli József / Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)
A női 4x50 méteres akadályúszásban a magyar és a lengyel váltó holtversenyben végzett az élen. Fotó: Freschli József / Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)

A férfiak döntőjében pedig a magyarok magabiztos győzelmet arattak, megelőzve az olaszokat és a japánokat. A nők 1:49.05, a férfiak 1:34.91 perc alatt teljesítették a távot, mindkét időeredmény Világjátékok-rekord.

A női váltóban Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn és Ugrai Panna, a férfi stafétában Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor és Giczi Mátyás kapott helyet.

A 4x50 méteres akadályúszásban a magyar férfi váltó aranyérmet nyert új Világjátékok-rekorddal. Fotó: Freschli József / Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)
A 4x50 méteres akadályúszásban a magyar férfi váltó aranyérmet nyert új Világjátékok-rekorddal. Fotó: Freschli József / Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)

Jakabos Zsuzsanna egyéni csúcsot úszott 200 méter akadályon, és a negyedik helyen zárt. „Az egyéni rekordnak külön örülök. A két döntő közötti fél óra elég volt a regenerálódásra, és a váltóval pedig megvalósítottuk azt, amiért ide repültünk” – mondta az eredményhirdetés után az NVESZ-nek Jakabos Zsuzsanna.

A férfi váltó tagjai biztosak voltak abban, hogy ezt a döntőt csak valamilyen rekorddal lehet megnyerni. „Világjátékok-csúcs lett a vége, és nagyon örülök, hogy ehhez a győzelemhez hozzá tudtam segíteni a stafétát. Ráadásul a világcsúcstól mindössze egy tizedre voltunk” – fogalmazott Szabó Szebasztián az NVESZ-nek.

A görkorcsolyázóknál a női 10 ezer méteres pontszerző versenyben Gardi Dominika tizedik lett, a szumósoknál az open kategóriában Szilágyi Erik az első körben, míg Kerstner Róbert a másodikban búcsúzott. Véget ért a drónosok versenye is, ott Rontó Roland a 16. helyen végzett.

Három nap után a Világjátékokon a magyar küldöttség az éremtáblázat ötödik helyén áll, hat arannyal, négy ezüsttel és négy bronzzal.

 

Nyitókép: Az egyesült államokbeli Birminghamben zajló Világjátékokon a 4x50 méteres akadályúszásban a magyar női váltó aranyérmet szerzett új Világjátékok-rekorddal. Fotó: Freschli József / Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2022. július 12. 16:38
Hatalmas gratuláció! Büszke vagyok rájuk!:-)
Lombi
2022. július 12. 16:37
Gratulálok. Csak így tovább.
figyelő4322
2022. július 12. 16:37
Ötödiknek lenni egy világbajnokságon...ez óriási eredmény. Magyarország ma kicsi ugyan, de tele van tehetséges és eltökélt emberekkel.
brekker
2022. július 12. 12:06
Milyen Világjátékok? Minden héten van valami világjáték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!