A korábbi kézilabda-világklasszis, Nagy László: „Álmaim között a dobogó szerepel”

2022. január 13. 19:18

Ma este kezdődött el a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság. A szövetség Facebook-oldalán a korábbi klasszis, Nagy László – aki egyben a férfi válogatott csapatmenedzsere is – őszintén beszélt az elvárásairól.

2022. január 13. 19:18
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

„Voltunk már Eb-hatodikok, ezt a teljesítményt lenne jó túlteljesíteni, de el kell ismerni: ez nem teljesen reális. Ezzel együtt szeretnénk Európa legjobb hat csapata közé becsúszni, sőt bevallom: az álmaim között a dobogó szerepel, de ehhez minden egyes játékosunknak – a saját szintjéhez képest – a maximumot kell kihoznia magából. Hasonlóra már volt példa az elmúlt évek világversenyein, úgy hogy bizakodó vagyok, merek nagyot álmodni, és bízom benne, hogy a játékosaink is így készültek fel az Európa-bajnokságra”

S hogy mitől ennyire optimista Nagy László?

„A mai magyar kézilabda-válogatottnál egy olyasfajta atmoszférát tapasztalok, amely az én pályafutásomban húsz év alatt nem igazán volt jellemző,

és ez nem más, mint az összetartó egység és jó hangulat, ettől is más ez a jelenlegi válogatott, mint a korábbiak. Ez a garnitúra még hosszú évekig együtt maradhat, tehát ha ebben az egységben tovább tudunk erősödni, ez egyfajta motivációs tényező is lehet. A mai magyar válogatottra a bátorság mindenképpen jellemző, ne legyünk gátlásosak, és nagyon fontos, hogy a pályán minden körülmények között merjük önmagunkat adni”

Minden, amit a kézilabda Európa-bajnokságról tudni érdemes

 2020 után második alkalommal vesz részt 24 csapat a kontinenstornán, Magyarország és Szlovákia értelemszerűen a rendező jogán, Spanyolország címvédőként, míg Horvátország a tavalyelőtti Európa-bajnokság másik döntőseként. A három „állandó” szereplő idén is jelen lesz az Eb-n: a spanyolok és a horvátok mellett Franciaország is ott volt az eddigi összes, szám szerint 14 tornán. Ilyen tekintetben a magyar válogatott is az élmezőnybe tartozik, hiszen eddig 12-szer szerepelt Európa legjobbjai között (2000-ben és 2002-ben maradt le), a fenti három csapaton túl csak Dánia, Németország, Oroszország és Svédország büszkélkedhet több részvétellel (13).

A védekezésen és Mikler Rolandon nagyban múlik az eredményesség Fotó:MTI/EPA/AFP
A védekezésen és Mikler Rolandon nagyban múlik az eredményesség Fotó:MTI/EPA/AFP

Az idei mezőnyből Szlovénia (12), Izland (11), Csehország (10), Norvégia (9) és Lengyelország (9) is rendszeresen képviselteti magát a férfi Eb-ken, és Észak-Macedónia (6), Fehéroroszország (6), Portugália (6), Szerbia (6), Ukrajna (6), Montenegró (5), Ausztria (4) és Szlovákia (3) is vissza-visszatérő vendégnek számít. Az előző, norvég, osztrák, svéd közös rendezésű tornával ellentétben (amikor három is volt) ezúttal nem lesz debütáns, a 2020-ban bemutatkozó Bosznia-Hercegovina és Hollandia, valamint az 1998-ban egyszer már kijutó Litvánia is másodszor vehet részt Európa-bajnokságon.

A-csoport (Debrecen): Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Szlovénia

B-csoport (Budapest): MAGYARORSZÁG, Hollandia, Izland, Portugália

C-csoport (Szeged): Horvátország, Franciaország, Szerbia, Ukrajna

D-csoport (Pozsony): Ausztria, Fehéroroszország, Németország, Lengyelország

E-csoport (Pozsony): Bosznia-Hercegovina, Csehország, Spanyolország, Svédország

F-csoport (Kassa): Litvánia, Norvégia, Oroszország, Szlovákia

A menetrend

Hat négycsapatos csoportban kezdődnek a küzdelmek, majd három-három találkozó után lefeleződik a mezőny:

a kvartettek első két helyezettjei a január 20-án kezdődő középdöntőben folytatják (az A, B, C jelű négyesekből a budapesti, 1-es számúba jutnak, a másik háromból a pozsonyi 2-esbe), ahova magukkal viszik a csoportból másik továbbjutó elleni eredményüket. A hatcsapatos középdöntőkben mindenki négy meccset játszik, a kialakuló sorrend alapján az első kettők az elődöntőben küzdhetnek tovább (nem mellesleg részvételi jogot szereznek a 2023-as világbajnokságra), a csoportharmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak. A vb-vel ellentétben további helyosztók nem lesznek, középdöntőbeli eredményeik alapján rangsorolják a csapatokat.

Értük szurkolhatunk

Gulyás István szövetségi kapitány szombaton véglegesítette a magyar válogatott 20 fős Eb-keretét, amelyből mérkőzésenként 16-an léphetnek pályára, a középdöntő és az egyenes kieséses szakasz folyamán 2-2 cserelehetősége lesz a szakmai stábnak a 35-ös bő keretből.

A magyar férfi kézilabda-válogatott kerete az Európa-bajnokságra:

Kapusok: Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter)

Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Alvarez Pedro (Balatonfüred)

Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum Handball)

Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (TVB Stuttgart), Lékai Máté (Telekom Veszprém)

Beállók: Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred)

Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock)

Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

 A férfi kézilabda Európa-bajnokság összes mérkőzését az m4 Sport, az m4 Sport+, valamint az m4sport.hu élőben közvetíti.

Nyitókép: Nagy László már csak gálamérkőzéseken lép pályára, az Eb-n a kispad mellől segít Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt   

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lion
2022. január 15. 18:39
Lékaival sajnos eddig elég gyenge a teljesítmény.
Lion
2022. január 15. 18:39
Nagyon hiányzik Nagy a pályáról - ez a nagy helyzet.
vajda.
2022. január 13. 21:45
Magyar - szlovák? Én itt csak magyar városokat látok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!