Szabó Szebasztián hétfőn megszerezheti az első magyar érmet a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban – a legjobb idővel jutott az 50 pillangó döntőjébe

2021. december 20. 01:18

A magyar úszók szép helyezéseket értek el, ám érmet még nem nyertek a rövid pályás világbajnokságon Abu-Dzabiban. Azonban Szabó Szebasztián legjobb idővel jutott az 50 pillangó hétfői döntőjébe, így megszerezheti élete első vb-érmét.

2021. december 20. 01:18
null
Bánfalvi Szabolcs

Tizenkét magyar versenyző – négy férfi és nyolc nő – vesz részt Abu-Dzabiban a rövid pályás úszó-világbajnokságon december 16. és 21. között. Tehát a szokásosnál kevesebb úszó képviseli Magyarországot ezen a vb-n.

Rendkívüli ez a világbajnokság pénzdíjazás szempontjából is, ugyanis a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) minden eddiginél nagyobb, 2.835 millió dolláros díjalapot hozott létre. Az egyéni számokban az első nyolc helyezésért jár pénzjutalom, az aranyéremért 15 ezer dollárt kapnak a versenyzők, a nyolcadik helyezett pedig 3000 dollárt vihet haza. A váltóknál 10 ezer dollár a győzelem jutalma, és 2000 dollárral gazdagszik a nyolcadik. Míg egy új világrekord 50 ezer dollár bónuszt ér.

A FINA vizes fesztiválja keretében tartották meg a nyílt vízi világkupa-sorozat záró fordulóját is Abu-Dzabiban, ezen tíz magyar versengett. Mint írtuk, az Olasz Anna, Rohács Réka, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf alkotta magyar nyílt vízi vegyes váltó szenzációs ezüstérmet nyert 4x1500 méteren. A férfiak 10 kilométeres egyéni versenyében Rasovszky a harmadik helyen végzett, így megvédte a 2019-es összetett világkupa-elsőségét. A nőknél Olasz Anna a 17. helyen végzett, azonban az összetettben az előkelő negyedik helyezést érte el. Az egyéni tíz kilométer egyben világbajnoki válogatóverseny is volt a magyar úszók számára, kivéve Rasovszkynak és Olasznak, mivel ők ketten biztos világbajnoki indulók az olimpiai szereplésük miatt.

Szabó Szebasztián a férfi 100 méteres pillangóúszás előfutamában a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 17-én. MTI/Kovács Tamás
Szabó Szebasztián a férfi 100 méteres pillangóúszás előfutamában a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 17-én. MTI/Kovács Tamás

Akárcsak a november 2. és 7. között Kazanyban megrendezett rövid pályás Európa-bajnokságon, a rövid pályás világbajnokságon is néhány rutinos klasszis mellett az utóbbi évek korosztályos versenyeinek legjobbjai alkotják a magyar válogatottat.

Az Eb-érmesek közül mindössze Szabó Szebasztián utazott a vb helyszínére,

mivel ő el tudott indulni a világbajnokságon a kazanyi kontinensviadal után elrendelt karantént letudva, ellentétben Milák Kristóffal és Kós Huberttel.

Mint írtukSzabó a kazanyi kontinensviadalon brillírozott, a három Eb-arany és az 50 pillangón beállított világrekord után a világbajnokságra a magyar csapat egyik kiemelkedő úszójaként érkezett, ám közvetlenül a novemberi Eb után elkapta a koronavírust, és emiatt két hetet kihagyott.

Rajta kívül a tokiói olimpiai ötödik helyezett Telegdy Ádám, valamint a két korábbi junior világbajnok, Holló Balázs és Zombori Gábor képviseli a magyar színeket a vb-n.

A nőknél Hosszú Katinka kilenc év után először nem indul rövid pályás világbajnokságon, így Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka és Késely Ajna számít rutinos versenyzőnek az Abu-Dzabiban rendezett vb-n.

A fiatalabbak közül pedig Békési Eszter, Gyurinovics Fanni, Mihályvári-Farkas Viktória, Pádár Nikolett és Szabó-Feltóthy Eszter még a magyar csapat tagja.

Jakabos Zsuzsanna a 400 méteres vegyesúszás előfutamában a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 16-án. MTI/Kovács Tamás
Jakabos Zsuzsanna a 400 méteres vegyesúszás előfutamában a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 16-án. MTI/Kovács Tamás

A 32 éves Jakabos pedig a világbajnokság első napján megint megmutatta, továbbra is a világ úszó elitjéhez tartozik. A magyarok közül csak ő jutott döntőbe a nyitónap egyéni számaiban, igaz, várható volt, hogy kvalifikálja magát a 400 vegyes fináléjába. Ott az Európa-bajnok Jakabos 200 méternél még harmadikként fordult, ám a mellúszásban többen is megelőzték, végül

a hetedik helyen végzett, ezzel 4500 dollárral gazdagodott.

Ráadásul a győri úszó hozzájárult a női 4x100-as gyorsváltónk bravúros döntőbe kerüléséhez is, miután a Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Pádár Nikolett, Késely Ajna kvartett szenzációs országos csúcsot (3:36.20) úszott a délelőtti előfutamban. A fináléban végül hetedikként zárt a magyar együttes, amely 3000 dollárt kapott ezért.

„Nem lehetek elégedetlen, a mellúszó-részidőket néztem, teljesen vállalhatóak, ez az idő most teljesen rendben van – a többiek nagyon komolyan tudtak javulni reggel után, ez is belejátszott, hogy a hetedik helynél nem volt jobbra esélyem” – értékelt Jakabos a 400 vegyes után a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) hivatalos honlapján.

Gyurinovics Fanni, Késely Ajna, Pádár Nikolett és Jakabos Zsuzsanna (balról jobbra) a női 4x100 méteres gyorsváltó döntője után a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 16-án. A magyar váltó a 7. helyen végzett. MTI/Kovács Tamás

Akárcsak a nyitónapon, a második nap is csak Jakabos jutott döntőbe a mieink közül, méghozzá a hatodik legjobb idővel (2:06.41) kvalifikálta magát a 200 pillangó fináléjába.

Ahogy mondta, saját magát is meglepte ezzel, hiszen rendkívül erős volt a mezőny – az Európa-bajnoki bronzérmes Ilaria Bianchinak nem is sikerült az első nyolcba kerülnie az előfutamok során.

„Ez most meglepett, nem gondoltam volna, hogy összejön a döntő, Bianchi érmes volt Kazanyban, és most nem jutott be a fináléba. Kicsit sokan voltunk, négy futam, és már a másodikban nagyon mentek. Az nem volt rossz, hogy a kínai olimpiai bajnok meghúzta az elejét mellettem, így a táv második felénél rá tudtam menni, ez segített. Hogy délután mennyi van még benne? Fogalmam sincs. A délután mindig más, nem lenne rossz egy 2:05-ös idő, meglátjuk” – elemzett Jakabos a 200 pillangó előfutama után a Magyar Úszószövetség honlapján, s arra utalt, hogy a kínai olimpiai bajnok Csang Jü-fej húzta őt a futamában.

Nos,

a novemberi kazanyi Európa-bajnokságon ebben a versenyszámban negyedik Jakabos a fináléban nagyszerűen hajrázott, és 2:06.82 perces idővel a hatodik helyen ért célba holtversenyben az olasz Ilaria Cusinatóval.

Csang Jü-fej hozta a papírformát, és hatalmas fölénnyel győzött.

Jakabos Zsuzsanna (balra) a 200 méteres pillangóúszás döntője után a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 17-én. Jakabos Zsuzsanna 2:06.82 perces idővel a hatodik helyen végzett, holtversenyben az olasz Ilaria Cusinatóval (jobbra). MTI/Kovács Tamás
Jakabos Zsuzsanna (balra) a 200 méteres pillangóúszás döntője után a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 17-én. Jakabos Zsuzsanna 2:06.82 perces idővel a hatodik helyen végzett, holtversenyben az olasz Ilaria Cusinatóval (jobbra). MTI/Kovács Tamás

„Az olimpia után úgy voltam vele, hogy ezt az őszt mindenképp végigúszom, aztán meglátom, hogyan tovább. Nagyon sok munkát tettem bele az úszásba januártól kezdve, nagyon keményen edzettem, s mivel végül csak a négyszer kétszázas váltóban úszhattam Tokióban – bár szerettem volna kétszáz pillangón is –, úgy gondoltam, a kemény meló többet ér ennél, ezért belevágtam a világkupába és az ISL-be is. Olykor kifejezetten durva volt, amikor három nap ISL után három nap világkupa következett, egy utazási nappal a kettő között, viszont végül élveztem, hogy ezeket a kemény heteket végig tudtam csinálni. Érdekesség, hogy tavasszal örültem, hogy Mihályvári-Farkas Vikinek annyira jól ment négyszáz vegyesen, azt gondoltam, ha megvan az utódunk Katkával (Hosszú Katinka), akkor lassan elengedhetem ezt a számot, ami a legkeményebb. Aztán jött az ősz, és megint elkezdtem úszni, és még itt is csináltam. Az viszont biztos, hogy most jönnie kell egy komolyabb szünetnek. Azt sem szeretem, hogy hazaesünk karácsonyra, arra szeretek jobban rákészülni – de ez van, remélem, jön egy hosszabb pihenő ezután” – idézte Jakabost a Magyar Úszószövetség hivatalos honlapja.

A második nap negatív meglepetését Szabó Szebasztián kiesése szolgálta 100 pillangón, hiszen ebben a számban diadalmaskodott a novemberi kazanyi Eb-n, ám a vb előfutamai során Szabó 51.25-öt úszott, s ezzel még a középdöntőbe sem sikerült bejutnia – novemberben még 49-es időket úszott a Győri Úszó Sportegyesület 25 éves versenyzője.

„Mérges vagyok magamra, mert ez mégiscsak egy világbajnokság, függetlenül attól, hogy most ez volt a maximum, nem engedtem el azért, mert ez reggeli úszás.

Én mindig kondiban tartom magam, ha nem is úszom, akkor is van mindig valami, az izmaim állandóan feszesek, készen állnak, de a két hét semmittevés lebontott. Semmi nem volt olyan, mint novemberben, se a vízfogás, se a láb, semmi. Azért az ötvenre megpróbálok felkészülni, viszont ez nem ugyanaz” – árulta el Szabó.

Szabó Szebasztián a férfi 100 méteres pillangóúszás előfutamában a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 17-én. MTI/Kovács Tamás
Szabó Szebasztián a férfi 100 méteres pillangóúszás előfutamában a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 17-én. MTI/Kovács Tamás

A hölgyeknél 100 gyorson Gyurinovics Fanni a 25. helyen végzett.

„A váltóért mindig kicsit más úszni, ráadásul ott megvolt, hogy nagy esély van a döntőbe jutásra, itt meg tudható, hogy szinte kizárt bekerülni. Ha komolyan összejöhetett volna, más motivációval állok neki nyilván. A váltónál tudtam, nagyon jól kell úsznom, nem véletlen, hogy reggel egyéni csúcsot mentem. Másrészről két nap alatt ez a harmadik úszásom, túlvagyok egy komolyabb betegségen, tüdőgyulladáson, antibiotikum-kúrán, ez így most talán sok volt egyhuzamban – így komoly kihívás lesz a négyszer-kétszázas váltó, nekem most arra kell koncentrálnom” – árulta el Gyurinovics.

Míg női 800 gyorson a két magyar induló eredetileg szintén nem tudta kvalifikálni magát a fináléba, miután Késely Ajna a 10., Mihályvári-Farkas Viktória a 12. helyen zárt a szám előfutamaiban.

„Úgy látszik, ez a 12-es vb, tegnap is tizenkettedik lettem, ma is. Beletettem, amit tudtam, bár így is kicsit mérges vagyok magamra, mert hatszáznál volt egy forduló és aztán néhány tempó, amit nem nyomtam meg, mert azt éreztem, kész, most meghaltam, de aztán megint visszajött az erőm. És ilyenkor felteszem a kérdést: miért hagytam el azt a néhány tempót? Ám nem ezen múlt a döntő, a rövid pálya nem igazán az én világom, úgyhogy ezentúl már újra az ötvenesre koncentrálok” – mondta Mihályvári-Farkas Viktória.

„Most nem erre készültünk, hanem a váltókra – ki sem jöttem volna, ha nem mondják, hogy van esélyünk döntőzni. A négyszer száz sikerült, nagyon várom a négyszer kétszázat is. Ez most egy kis teszt volt, de az utóbbi időben sokat versenyeztem, ami a gyorsaságomnak tett jót, az állóképességemnek kevésbé, ez most érződött is. Ha bekerültem volna a döntőbe, az komoly fejtörést okozott volna, elvégre a váltó és talán a négyszáz most fontosabb” – mondta Késely az előfutama után.

Viszont másnap jött a fordulat: ketten is visszaléptek a női 800 gyors döntőjétől, így Késely mégis úszhatott a fináléban.

Ott hatalmasat küzdött a hetedik helyért, és javított az előfutamban elért 8:21.81-es idején is, viszont a 8:20.18 perces úszásával végül a 8. helyen végzett – öt századon múlt a hetedik helyezés.

Késely Ajna a női 800 méteres gyorsúszás döntőjében a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 18-án. A magyar versenyző a nyolcadik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás
Késely Ajna a női 800 méteres gyorsúszás döntőjében a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 18-án. A magyar versenyző a nyolcadik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás

„Mivel ez nem annyira kiemelt verseny, mint egy nagymedencés világbajnokság, ezért úgy döntöttem, miért ne úsznám le a döntőt, hiszen a rövid pályás vb arról is szól, hogy érezzem jól magam. Azaz nem gondoltam arra, hogy mennyire befolyásolja a másnapi négyszázat. Ha már előfordult ez a ritka eset, hogy ketten is visszaléptek, akkor illik élni a lehetőséggel. Nem volt könnyű átprogramozni az agyam nagyjából három órával a rajt előtt, de ahhoz képest még jól is sikerült ez az úszás” – nyilatkozta Késely a finálé után.

Szabó-Feltóthy Eszter pedig nem jutott be a 200 hát döntőjébe, miután a 10. helyen végzett.

„Lehet, hogy velem van valami baj, de a call roomban mindenki olyan stresszben volt, hogy csak néztem. Én meg úgy vagyok vele, hogy miért ne lehetne ezt mosolyogva is csinálni. A nevezési listán tizenegyedik voltam, tizedik lettem, nyilván ez a realitás. Én nem vagyok Milák Kristóf, aki lejön, és dobálja a nagy időket. Most bebetonoztam magam 2:06-nál, aztán innen kellene lejjebb menni. Szerintem képes vagyok rá, viszont nem úgy, mint az a lány, aki mellettem úszott, és már az ifi Eb-ket is olyan arccal csinálta végig, mintha az élete függne tőle. Szerintem nem feltétlenül kell állandóan annyira komolynak lenni, mint egy vakbélgyulladás. Ám lehet, a 2:04 csak akkor fog menni, ha majd egyszer tényleg megkomolyodom” – idézte a MÚSZ Szabó-Feltóthyt a futama után.

Míg Holló Balázs egyéni csúcsot úszott 100 vegyesen,

ezzel a 26. helyen zárt, azonban remek felkészülésnek bizonyult a fő száma, a 400 vegyes előtt.

„Ez volt a cél, hogy az egyéni csúcs legyen meg, bár sokra nem megyek vele ebben a mezőnyben. Viszont azt sem akartuk, hogy túl sok nap teljen el versenyzés nélkül a négyszáz vegyes előtt. Igazából a négyszáz vegyesre készültünk, az első nap a négyszáz gyors fájt is nagyon, ma sokkal jobban éreztem magam a vízben. Nagyon keményen ráfeküdtünk a hát-mellre, mert az döntő lesz, és a mai úszás alapján bizakodó vagyok, hogy jól fog sikerülni a négyszáz” – értékelt Holló.

Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás középfutama után a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 19-én. Szabó Szebasztián világcsúcstartóként a legjobb idővel kvalifikálta magát az 50 méteres pillangóúszás fináléjába. MTI/Kovács Tamás

A szombati nap további pozitívuma, hogy Szabó Szebasztián kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe 50 gyorson. A fináléban pedig a szám kazanyi Európa-bajnoka rajtolt a legjobban, és az az élbolyban haladt az első 25 méteren, a második hosszon azonban visszacsúszott, s végül 21.26 másodperccel a hetedikként csapott a célba.

Szabó fél órával a döntő előtt az 50 pillangó középdöntőjében is indult. A futamában az első helyen végzett, és

a legjobb idővel (22.11 másodperc) kvalifikálta magát a hétfői fináléba, és esélye nyílt megszerezni élete első világbajnoki érmét – ebben a számban állította be a világrekordot (21.75) a novemberi kazanyi kontinensbajnokságon.

„Most mondjam azt, hogy a pille miatt sikerült így? Nem mondom, mert nem érzem úgy, le kellett úszni ezt is, azt is, és csak egy kicsit volt a fejemben a pillangó alatt, hogy még van egy ötven gyors. Igazából a 20.7, amivel Kazanyban nyertem, most talán nem volt bennem. A 20.45 biztos nem, amivel a brit Proud nyert, de azt éreztem, hogy most minden kijött. Tudom, tegnap az elődöntőben 21.06-ot jöttem, ötven gyorson viszont az, hogy 20.9, 21 vagy 21.1, esetleg 21.2, nagyon-nagyon kevésen múlik. Most azt gondolom, a pillén nagyobb esélyem van, és ezt azért az idő is mutatta” – elemzett Szabó Szebasztián.

Vasárnap Késely Ajna a kilencedik helyen zárt az előfutamok során 400 gyorson – 26 századdal maradt le a fináléról.

„Sajnos, van ilyen. Az orosz Kirpicsnyikova mellett mentem, azt gondoltam, elég lesz, ha ráúszom a végén, majdnem működött, csak három tized hiányzott a döntőhöz. Az viszont pozitívum, hogy megelőztem az Európa-bajnok Quadarellát, ez sokszor nem fordult elő velem, most másodszor sikerült, ennek azért örülök” – árulta el Késely.

Békési Eszter pedig a 21. helyen végzett 100 mellen.

„Ilyesmire számítottam, bár jobban örültem volna egy 1:06.99-nek. Azt hittem, ennél erősebb idő kell a középdöntőhöz, egész közel voltam ehhez, mégsem vagyok elégedetlen, mert nem számít rossz teljesítménynek reggel egyéni csúcs közelében úszni” – mondta Békési.

 

Nyitókép: Szabó Szebasztián az 50 méteres pillangóúszás előfutamában a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 19-én. MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!