Szumó – magyarul?

2021. május 04. 20:47

Magyarországon 1996 és 2007 között lehetett követni a japán profi ligát Gundel Takács Gábor és Várhegyi Ferenc közvetítésével.

2021. május 04. 20:47
null

Két kövér japán, alig ruhában megpróbálja kilökni egymást a körből – hogy mennyire helytelen ez a definíció, az kiderül a japánok nemzeti sportjával, vagyis a szumóval foglalkozó új weboldal, azaz a www.szumo.info tartalmaiból. Az oldal arra vállalkozik, hogy bemutassa ezt az egészen különleges és egyedülálló sportot, közösségi térként funkcionáljon a szumó és a rendkívül gazdag kulturális valamint történelmi vonatkozásai iránt érdeklődők számára, valamint kiemelten foglalkozik a szumó magyar vonatkozású eseményeivel is.

Kevesen tudnak róla, de egészen idén márciusig volt magyar birkózó a japánok profi szumós ligájában.

A szolnoki Tóth Attila 2005-ben, Masutoo névvel kezdte meg pályafutását a felkelő nap országában. Magyarországon 1996 és 2007 között az Eurosporton lehetett követni a japán profi ligát, akkoriban Gundel Takács Gábor és Várhegyi Ferenc voltak a szakkommentátorok, az ő közvetítésükkel láthattuk a szumótornákat. Május 7-én, pénteken este jelenik meg a Sószóró, vagyis a szumo.info podcastjának negyedik epizódja, melyben a két kiváló sportriporterrel utazhatnak vissza az időben a hallgatók. Ők mesélnek – többek közt – a sporthoz való viszonyukról, az első időkről és az akkori szumórajongó közösséggel való kapcsolatukról.

A magyar csapat

Rizs vagy só?

Gundel Takács Gábor így vall arról, hogy mi volt az első gondolata, amikor felkérték arra, hogy közvetítsen szumót: „Hát, fölszaladt a szemöldököm, mert fogalmam sem volt, mint ahogy akkoriban Magyarországon senkinek, hogy mi ez a szumó, (…) úgyhogy nagy izgalommal vágtunk bele, aztán utána nem csak én szerettem meg, hanem a nézők is. Akkoriban nagyon nehezen tudtunk információt gyűjteni a szumóról, örültünk, ha hozzájutottunk egy-egy cikkhez, vagy bármilyen információhoz…

És akkor voltak a rizspártiak, meg a sópártiak…

A szumóközvetítés népszerű volt az emberek körében, ezáltal a kommentátorok is sok különös és furcsa helyzetbe keveredtek, melyről Várhegyi Ferenc így mesél: „Elmentem sebészorvoshoz, valami apró sérüléssel – már magam sem emlékszem pontosan – a lényeg, hogy megvizsgált, megnézte, mondta, hogy jól van, rendben van, nem kell levágni. Ezután pedig feltette a nagy kérdést: »Na jó, beszéljünk lényeges dolgokról. Mi van a szumóval?« (…) De még egy-két hónappal ezelőtt is (talán a hentesnél?) rákérdeztek, hogy mi van a szumóval, merthogy ők emlékeznek rá, hogy annak idején… 2007 óta nincs szumóközvetítés! Most 2021-et írunk, és még mindig emlékeznek...”

Profi szumótorna

Május 9-én két különleges program is követhető lesz az oldalon. Az egyik a májusi profi szumótorna, azaz a Natsu Basho első napja, mely kiváló csatlakozási pontnak tűnik azok számára, akik szeretnének megismerkedni a sportággal! A másik nem a profi japán ligához kapcsolódik, hanem a sportág amatőr verziójához, melyet hazánkban is űznek, s éppen ezen a napon zajlik majd az a válogatóverseny,

amelyen eldől, hogy kik utazhatnak magyar részről a nyáron tartandó amatőr szumó Európa- és Világbajnokságra.

De megismerhetjük a topbirkózókat is, illetve villáminterjú készül Ancsin Lászlóval, a Magyar Sumo Szakszövetség elnökével az amatőr szumó jelenlegi helyzetéről.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reepcze
2021. május 26. 12:29
No most, akkor só vagy rizs?
amca
2021. május 04. 20:55
Több 10 sportágat csínáltam az asztalitenisztől a vívásig. A szumó a leg1szerűbb,legigazságosbb sport. Kilököd ,és kész. Nyertél.
Hannibal
2021. május 04. 20:54
Anno néztem. Tetszett a tradicionalitása. Nem magyar ízlésnek való, de a hagyomány és a szakralitása szép. Furcsa egy nép ez a japán, amely úgy lett amerikaias, hogy azért megmaradt japán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!