Katinka történelmi sikere: aranyérem 400 m vegyesen

2019. július 28. 14:48

A sportágban elsőként lett sorozatban négyszer első a számban, és övé az idei vb negyedik magyar aranya.

2019. július 28. 14:48

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 400 méter vegyesen a kvangdzsui úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapján.  A háromszoros olimpiai bajnok, a szám világcsúcstartója 4:30.39 perces idővel, a világ idei legjobb idejével diadalmaskodott, a döntő másik magyar versenyzője, Jakabos Zsuzsanna 4:39.15-tel a hetedik lett.

A 30 éves Hosszú az előfutamból a legjobb idővel került a fináléba – közel két másodperccel jobb teljesítménnyel, mint a második japán Ohasi Jui –, míg a vele egyidős Jakabos nyolcadikként várta a döntőt. A rajt után Hosszú pillangón és háton nagy csatában volt Ohasi Juival, kettejük között csupán kilenc század volt a különbség a táv felénél a magyar javára. Mellen Hosszú bő egy testhossz előnyt harcolt ki, amit a gyorson még tovább növelt, így magabiztosan győzött.

Jakabos a döntő után elmondta: elsősorban annak örül nagyon, hogy hat év után újra döntőbe jutott négyszáz vegyesen. „Úgy éreztem, tudtam figyelni magamra és élvezni a helyzetet, pedig általában nem szoktam. Az hittem, hogy picit jobb lesz az idő, de azért nincs bennem hiányérzet. Mentálisan nem tett jót, hogy az első napon pont a kétszáz vegyesen kiestem, de sikerült belőle kikászálódnom, mert a váltóban egyéni csúcsot úsztam” – nyilatkozta Jakabos.

Hosszú pályafutása során ötödször, sorozatban negyedszer nyerte meg ezt a számot, ezzel duplán is történelmi sikert aratott: ő lett az első női úszó, aki egy számban ötször diadalmaskodott, a sportágban pedig elsőként sorozatban négyszer nem talált legyőzőre 200 és 400 méter vegyesen sem.

Az immáron kilencszeres világbajnok a magyar úszósport történetének 32. vb-aranyát nyerte, Kvangdzsuban ez volt a negyedik magyar elsőség a medencében, Hosszú két sikere mellett Milák Kristóf és Kapás Boglárka 200 méter pillangón győzött, előbbi Michael Phelps 2009-es világcsúcsát megdöntve. A nyíltvízi úszók között Rasovszky Kristóf lett első 5 kilométeren.

(MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2019. július 29. 15:30
Gyönyörű sikerek. Isten áldjon drága Katinka!
Tiszafa
2019. július 29. 10:32
Jó, jó. de mikor lesz már 500 vegyesen is bajnok?
Vakfolt
2019. július 29. 00:17
Szép volt Katinka! Köszönjük!
Csomorkany
2019. július 28. 21:02
Királynő! Hódolatom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!