Íme Szlovákia tíz legjobb síközpontja, ahová az idei szezonban érdemes elmenni

2023. december 14. 11:29

Összegyűjtöttük a 10 legjobb síközpont által kínált lehetőségeket és kiderült, hogy a ranglista élén kétszer annyit fizet a síbérletért a síző, mint a tizedik helyen állóban.

2023. december 14. 11:29
Matus Tibor
Matus Tibor

Különféle problémákkal küszködtek a szlovák síterepek az elmúlt években. A bajok a coviddal kezdődtek, majd az energiaárakkal tetőztek tavaly ősszel. Ehhez jön az infláció, továbbá az, hogy a szlovákok nem igazán voltak hajlandók fizetni a luxusért. Majd meglátjuk, eltalálják-e a síközpontok a megfelelő árat, mindenesetre bemutatjuk a tíz legjobb (és egyben legdrágább) ottani síközpontot a legolcsóbbtól a legdrágább felé haladva. 

10. Tále, Alacsony-Tátra 

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 30 euró. 

A Ski Tále a legolcsóbb napi síbérletekkel kecsegtető üdülőhely ebben a rangsorban. Hozzá kell tenni azonban, hogy ezek a tavalyi szezonárak, ugyanis az ideieket még nem tették közzé a központ honlapján. A hétvégék egy euróval drágábbak voltak, a csúcsszezonban, azaz karácsony és az újév első hetének a vége között pedig öt euróval magasabb volt a síbérlet ára. Az online vásárlás nem érhető el a weboldalukon. 

A központ a kisebbek közé tartozik – öt, összesen 2,7 kilométer hosszú pályája van, amelyeket hat, óránként 4110 főnyi szállítási kapacitású felvonó szolgál ki. Éjszakai síelést, vagy olyan látványosságokat kínál, mint a snowtubing, emellett több mint hat kilométeres sífutópályát ajánl. 

9. Kubínska Hoľa (Alsókubin) sípark 

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 37 euró a pénztárnál / 33 euró online. 

Az Árva megyei üdülőhely a hasonló síbérletárakkal operáló nagyobb síterepek közé tartozik. Bár az online bérletek négy euróval olcsóbbak, mint amiket közvetlenül a jegypénztárban vásárol az érdeklődő, a honlapon nem igazán lehetett felfedezni a napijegy internetes vásárlásának lehetőségét. Ott csak szezonális bérletek voltak. 

A főszezonban a síbérletek két euróval drágábbak. Táléhoz képest a Kubínska Hoľa lejtői több mint ötször hosszabbak. Gyermekzónával és 12 kilométernyi sífutó pályával várja a síelés szerelmeseit. A pálya 1300 méteres tengerszint feletti magasságból indul, a síelőket két négyüléses felvonó egyike viszi fel, amihez nyolc liftet lehet hozzáadni. A központ teljes szállítási kapacitása óránként kilencezer síző. 

8. Ski&Sun Bachledka dolina (Zár – Keleti-Tátra

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 37 euró a pénztárnál / 34 euró online. 

A Szepesség is képviselteti magát a rangsorban. A Késmárk feletti, a korábbi nevén Bachledova dolina talán ismertebb a fák tetején vezetett ösvényéről, de télen ide is jönnek a síelők, hogy a csaknem 11 kilométernyi pályát vagy a 20 kilométernyi sífutópályát használják. Az egy négyüléses és a nyolc felvonó kapacitása megközelíti a nyolcezer főt. 

Az üdülőhely megközelítése három település felől is lehetséges, és itt akár esti világítás mellett is lehet síelni. Karácsony és újév időszakában a napijegy ára 39, online vásárlás esetén 37 euróra emelkedik. Viszont a Kubínská Holához hasonlóan a honlapon nem találtunk lehetőséget a napi síbérlet elektronikus megvételére. 

7. Veľká Rača Oščadnica – Ócsad 

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 37 euró a pénztárnál / 34 euró online. 

Csaca mellett, a Kiszucében is hasonló árakon várják a síelőket, mint a Bachledova dolinában, de csak a főszezonon kívül. Ha a főszezon egy bizonyos napjára napijegyet veszünk közvetlenül a pénztárnál, két euróval többet kell fizetni ez már 41 euróba kerül, az online változat pedig 37-be. Persze a weboldalon csak szezonális jegyet lehetett vásárolni. Elképzelhető, hogy később megoldják az internetes napijegy-értékesítést is. 

A Velká (Nagy) Racsa-i központban 15 pálya összesen 14 kilométer hosszan, két négyüléses és három felvonó található. Együtt több mint kilencezer síelőt szállítanak óránként. Itt azonban kevesebb a sífutópálya. 

6. Malinô Brdo – Rózsahegy 

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 37 euró a pénztárnál / 35 euró online. 

Alsó-Liptóban található ez a síközpont. A Malinô Brdo Szlovákia egyik leghosszabb lejtőjeként ismert, közel négy kilométeres. A pályák teljes hossza 12 kilométer, két felvonó és hat lift működik. Tíz kilométeres pálya áll a sífutók részére. Az üdülőhely közelében található Vlkolinec, az UNESCO műemlékei közé sorolt falu is. 

Malinô Brdot 37 eurós napi síbérlettel hirdetik, és nem teljesen világos, hogy a síelő hogyan szerzi be a 35 eurós online jegyet, mivel eddig csak szezonális síbérleteket lehetett az interneten keresztül vásárolni. Az ünnepi csúcsszezonban három euróval drágábbak a napijegyek. 

5. Vrátna – Terhely – Kis-Fátra 

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 37 euró. 

Még a kis-fátrai Vrátna síközpontban sem lehet online napijegyet vásárolni, az árlistája nem is említ ilyen lehetőséget, de azt megtudhattuk, hogy a karácsonyi szezonban a síelők két eurót fizetnek pluszban. 

A Vrátna 12 és fél kilométeres pályáinak összhosszával Szlovákia nagyobb síterepei közé tartozik. A lejtők több mint 1500 méteres tengerszint feletti magasságból indulnak, ami például a Csorba-tóhoz hasonlítható. Egy négyüléses és tizenegy felvonó kilencezer síelőt szállít óránként. A sífutás pedig 22 kilométeres pályákon lehetséges. 

4. Park Snow Donovaly – Dóval  

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 39 euró a pénztárnál / 35 euró online. 

Az egyik leglátogatottabb üdülőhelynek számító Dóvalon a szlovák átlaghoz képest többet fizetnek a síelők a bérletért. És nem meglepő, hogy a fő- és a karácsonyi szezonban sokkal jelentősebb a különbség az árak tekintetében. Az ünnepek alatt a jegypénztáraknál akár nyolc, míg az internetes boltban hét euróval drágábbak a jegyek. 

A volt parlamenti elnök, Boris Kollár tulajdonában lévő üdülőhely két, lifttel összekapcsolt területből áll. Tizenegy kilométeren két lift és 14 felvonó található, ezek óránként több mint 14 ezer síelőt szállítanak, és esti világítás mellett is lehet síelni. 

3. Csorba-tó – Magas-Tátra 

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 36–46 euró. 

A Magas-Tátra honlapján megjelent árlistán a legolcsóbb és a legdrágább síbérlet között a főszezonban tíz euró volt a különbség. 

Az ünnepi árak egyes napokon 50 euróra emelkedtek, más napokon viszont 40 alattiak. A Magas-Tátra régióhoz tartozó üdülőhelyek közül a dinamikus síbérletárai miatt emelkedik ki ebben a rangsorban. 

A Csorba-tó Szlovákia legmagasabban fekvő üdülőhelye 1825 méteres tengerszint feletti magasságból indul. Három ülőlifttel, öt felvonóval és kilenc kilométernyi lejtővel várja a téli sportok rajongóit. Sífutóhagyományairól is ismert. 

2. Tátralomnic – Magas-Tátra 

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 36–46 euró. 

Tátralomnicon található Szlovákia legmagasabb és leghosszabb sípályája. 2190 méteres tengerszint feletti magasságban kezdődik, öt és fél kilométer hosszú, ami az üdülőhely teljes lejtője hosszának csaknem a fele. A látogatókat három kabinos, négy ülőlift és két felvonó szolgálja ki, amelyek óránként összesen 12 ezer embert szállítanak. 

A település a Csorba-tóval együtt a Tátra-hegységhez tartozik, és hasonló síbérletárak vannak, ugyanakkor itt három kilométerrel több a pálya, igaz, a fenti, legizgalmasabb rész elég szűk és az időjárás 1500 méter felett kiszámíthatatlan. 

1. Jasná – Chopok, Déményvölgy – Alacsony-Tátra 

 

Napi síbérlet ára főszezonban: 41–59 euró. 

Szlovákia legdrágább üdülőhelye Jasná. A Magas-Tátrán lévő két síközponthoz hasonlóan a Tatry Mountain Resorts tulajdona, és ennek is dinamikus bérletárai vannak, annak ellenére, hogy a honlapon közzétett árlistája van, ami, tegyük hozzá, inkább tájékoztató jellegű. A pénztárnál 59, az e-shopban 45 eurós árat mutat. Karácsonyra ez drágább, többnyire 61 euró. 

Az üdülőhely természeti központja a Chopok hegy, ahol néhány évente itt rendezik meg a női alpesisí-világkupát is. A többi üdülőhelyhez képest itt jóval hosszabb pályák találhatók, közel 50 kilométernyi van belőlük. Ez a hossz legalább 20 szállítóeszközt, liftet, felvonót igényel. Esti síelés is lehetséges. Jasná az utóbbi években kezdte fejleszteni a sífutópályáit, a 2021/2022-es szezonban két módosított pályával bővült, amelyek teljes hossza meghaladja a négy kilométert. 

 

(A belső képek megtalálhatók a sípályák Facebook-oldalain)

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2023. december 14. 17:48
Szlovákok meg a vendéglátás! Ugyan már királylány. Ez a legjobban lenézett foglalkozás Szlovákiában. Nem is akarnak turistákat látni sehol.
konfucius
2023. december 14. 15:54
Szlovákia tíz legjobb síközpontja kivétel nélkül magyar földön van. Írhatna a mandiner Felvidéket is.
Osztap_Bender
2023. december 14. 13:56
Szlovákia síközpontjai? Meg amit a ló himbál, azoké! Anyátok erkölcsét nem is akartam ebbe belekeverni. Azok mind Magyarország területei, rabló tetvek! Micsoda újságíró ez?
luxusbatar
2023. december 14. 13:49
SOHA. Egyszer voltunk, sok is volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!