Javult a közbiztonság az elmúlt kilenc évben

2023. január 30. 09:11

Jelentős mértékben csökkent azok száma, akik nem érzik biztonságban magukat, ha például egyedül sétálnak a lakóhelyük környékén sötétedés után. 

2023. január 30. 09:11
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

A szubjektív életminőség egyik legfontosabb eleme a biztonságérzet. Mennyire érezzük magunkat biztonságban az utcán sétálva? Mennyire ijesztő ez, ha egyedül vagyunk? Kiugrik-e a helyéről a szívünk, ha mindezt sötétedés után tesszük? 

A statisztikák azt mutatják, hogy egyre kevésbé félnek a magyarok, ha éjszaka egyedül kell sétálniuk. Még jobb hír az, hogy ez az eredmény nemtől, kortól és anyagi helyzettől gyakorlatilag független. 

Ahogyan az 1. ábra mutatja, 2013-ban minden hatodik nő érezte magát nagyon veszélyben az adott szituációban, és csupán minden tizedik hölgy válaszolt úgy, hogy nagyon biztonságban van ilyenkor. Még aggasztóbb, hogy a megkérdezettek lényegében fele veszélyesnek ítélte a sötétben egyedül sétálást. 

1.ábra.
1.ábra.

2022-re a helyzet drámai módon javult. Öt megkérdezettből négy biztonságban érezte magát. Nagy veszélyről pedig csupán nagyjából minden harmincadik hölgy számolt be. 

Ahogyan a 2. ábra mutatja, a teljes lakosságban ugyanezek a tendenciák voltak tapasztalhatóak. 2013-ban minden nyolcadik magyar érezte magát nagyon veszélyben az adott szituációban, és csak minden hatodik honfitársunk válaszolt úgy, hogy nagyon biztonságban van ilyenkor. 

2.ábra.
2.ábra.

2022-re a itt is nagyon sokat javult a helyzet. Húsz magyarból tizenhét biztonságban érezte magát. Nagy veszélyről pedig csupán nagyjából minden negyvenedik megkérdezett számolt be. 

A 3. ábra tanúsága szerint a fiatalok biztonságérzete is sokat javult az elmúlt kilenc évben. 2013-ban minden harmadik fiatal érezte magát veszélyben az adott szituációban, és csupán minden negyedik válaszolt úgy, hogy nagyon biztonságban van ilyenkor. 

3. ábra.
3. ábra.

2022-ben ötből két fiatal nagy, kettő pedig megfelelő biztonságban érezte magát. Kis veszélyről csupán minden nyolcadik megkérdezett számolt be, míg nagy veszélyt csak minden negyvenkettedik fiatal érzékelt. 

Még ennél is nagyobb változásokat látunk az idősebb korosztályok esetében. 

A 4. ábra tanúsága szerint 2013-ban minden ötödik 65-74 éves honfitársunk érezte magát nagyon veszélyben az adott szituációban, és csupán minden kilencedik válaszolt úgy, hogy nagyon biztonságban van ilyenkor. Még aggasztóbb, hogy a megkérdezettek lényegében fele veszélyesnek ítélte a sötétben egyedül sétálást. 

4. ábra.
4. ábra.

2022-re a helyzet itt is drámai módon javult. Öt megkérdezettből négy biztonságban érezte magát. Nagy veszélyről pedig csupán nagyjából minden harmincadik idősebb honfitársunk számolt be. 

Képzettség szerinti csoportokat tekintve a legnagyobb változást a középfokú végzettségű, érettségivel rendelkező magyarok esetében láthatjuk. 

Ahogyan az 5. ábra mutatja, 2013-ban minden nyolcadik érezte magát közülük nagyon veszélyben az adott szituációban, és csupán hatból egy válaszolt úgy, hogy nagyon biztonságban van ilyenkor. A megkérdezettek több mint harmada pedig veszélyesnek ítélte a sötétben egyedül sétálást. 

5.ábra.
5.ábra.
2022-re ezen csoport esetében is komoly előrelépés történt. Hét megkérdezettből hat biztonságban érezte magát. Nagy veszélyről pedig csupán nagyjából minden hatvanadik honfitársunk számolt be. 

Családi állapot szerint az özvegyek szubjektív biztonságérzete változott a legtöbbet. 

A 6. ábra adatai szerint 2013-ban minden negyedik özvegy érezte magát nagyon veszélyben az adott szituációban, és csupán minden tizenegyedik megkérdezett válaszolt úgy, hogy nagyon biztonságban van ilyenkor. Még aggasztóbb, hogy a megkérdezettek több mint fele veszélyesnek ítélte a sötétben egyedül sétálást. 

6.ábra.
6.ábra.

2022-re a helyzet itt is drámai módon javult. Négy megkérdezettből három biztonságban érezte magát. Nagy veszélyről pedig csupán nagyjából minden huszadik özvegy számolt be. 

Jövedelmi helyzet tekintetében a legnagyobb javulást a második és a negyedik kvintilisben mérhetjük. A 7. ábra szemléletesen megmutatja, hogy 2013-ban minden hetedik felső középosztálybeli érezte magát nagyon veszélyben az adott szituációban, és nagyjából ugyanennyien válaszoltak úgy, hogy nagyon biztonságban vannak ilyenkor. 

7.ábra.
7.ábra.

 2022-re ezen csoport tagjainak helyzete is gyökeresen változott meg. Hét megkérdezettből hat biztonságban érezte magát. Nagy veszélyről pedig csupán nagyjából minden hatvanadik honfitársunk számolt be. 

Összefoglalás

Kis túlzással 2013-ban még a félelem uralta a magyar utcákat sötétedés után. A magyar társadalom nyolcada nagyon nagy veszélyben érezte magát, ha egyedül kellett ilyenkor sétálnia a saját lakóhelye környékén, és általában minden harmadik honfitársunk érzékelt valamilyen szintű veszélyt.  

A múlt évre a magyarok félelemérzete jelentős mértékben csökkent. Elhanyagolható kisebbség, mindössze minden negyvenedik magyar tekintette nagyon veszélyesnek a sötétben egyedül sétálást. Minden harmadik honfitársunk teljesen biztonságban érezte magát. Továbbá:

minden második megkérdezett érezte úgy, hogy a közbiztonság mértéke megfelelő. 

A relatív biztonságérzet javulása drámai volt a hölgyek, az idősebb honfitársaink, a középfokú végzettségűek, az özvegyek, valamint az alsó- és felső középosztály esetében. 

A közbiztonság ilyen mértékű javulása pedig nyilván mindannyiunk számára jó hír. 

Borítókép: MTI/Belügyminisztérium

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2023. január 30. 17:05
Valaki meg tudja fejteni, hogy a felső középosztály fejében mi okozhatta a közbiztonság drasztikus romlását 2021-ben, de csak arra az egy évre? Az én tippeim: Fostak az üres utcákon? Vagy általában is becsavarodtak a lezárástól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!