India betiltotta a törött rizs kivitelét

2022. szeptember 19. 06:44

India a világ legnagyobb rizsexportőre, mégis korlátozta a rizsexportot, és védővámot vetett ki, miután a szállítások az elmúlt hónapokban jelentősen megugrottak. Aggodalmaskodnak az új szezon termésével kapcsolatban is, mivel négy kulcsfontosságú termelő államban is fenyeget az aszály, hiszen az átlagosnál kevesebb eső esett.

2022. szeptember 19. 06:44
null
India a múlt héten betiltotta a törött rizs kivitelét, és 20 százalékos vámot vetett ki a különböző rizsfajták kivitelére.

Ezzel a világ legnagyobb rizsexportőre igyekszik növelni a kínálatot és megnyugtatni a helyi árakat, miután az átlagosnál alacsonyabb szintű monszunesőzések megnehezítették a vetést.

A törött rizs a feldolgozás során megsérült fehér rizsszemeket jelenti. Az őrlési folyamat során a szemdarabokat, amelyek hossza nem haladja meg az egész szem átlagos hosszának háromnegyedét, elválasztják a fehér rizstől. Ez minősül tört rizsnek. A tört rizsszemek alacsony rostszerkezettel és alacsony tápanyagszinttel rendelkeznek, de megőrzik magas energiatartalmukat. Ez a rizstípus gyengébb minőségű, általában bébiételekhez, rizsgabonákhoz, takarmányokhoz, rizsborhoz és rizsliszthez, valamint előrecsomagolt vagy konzervárukhoz használják.

Indiában a törött rizs ára 2022-ben eddig 38 százalékkal ugrott, mivel az április-augusztusi export jelentősen, 2,13 millió tonnára emelkedett az egy évvel ezelőtti 1,58 millió tonnáról. Az elmúlt négy évben exponenciálisan nőtt a törött rizs exportja.

A tört rizs így nem jutott a baromfitakarmányoknak vagy etanol-gyártásra. 

A kukorica árának emelkedése arra késztette a takarmánygyártókat, különösen Kínában, hogy az elmúlt hónapokban a kukoricát tört rizzsel helyettesítsék. Néhány afrikai ország – a kedvező ár okán – emberi fogyasztásra is tört rizst importál Indiából.

India 45 százalékán csapadékhiány

Az átlag alatti csapadékmennyiség az olyan kulcsfontosságú, nagy kiterjedésű rizstermelő indiai államokban, mint Bihar, Uttar Pradesh és Jharkhand, aggodalomra adtak okot a hatalmas ország rizstermelésével kapcsolatban.

Bár a gyenge júniusi kezdés után, amikor a monszunesőzések 8 százalékkal maradtak el az átlagtól, júliusban és augusztusban a nyári esőzések javultak, és 16,8 százalékkal, illetve 3,4 százalékkal az átlag felett hullottak. A június 1-jén kezdődött szezonban eddig 5 százalékkal az átlag felett van az indiai monszuneső mennyisége. Az esőzések Bihar, Uttar Pradesh és Jharkhand felett mégis csak foltokban jelentek meg, a csapadékhiány összességében pedig elérte a 45 százalékot.

Jelentős rizsmennyiség eshet ki a búza-problémák után

ami fél évi exportnak felel meg – nyilatkozta a Reutersnek egy indiai tisztviselő, hozzátéve: „A terméshozam egyes területeken alacsonyabb lehet a kevesebb esőzés miatt, de a teljes ellátás szempontjából egyáltalán nincs gond”.

Tavaly India nyári vetésű rizstermelése, amely az ország teljes termelésének több mint 80 százalékát teszi ki: 111,8 millió tonna volt. India rizsexportja 2022 első nyolc hónapjában 15,25 millió tonnára emelkedett az egy évvel ezelőtti 14,5 millió tonnáról. A nyári vetésű rizs vetésterülete idén 3,8 millió hektárral csökkent.

Miután India a rizsexport korlátozásáról döntött, az indiai rizsexportőrök, mint például az LT Foods, GRM Overseas, Chaman Lal Setia Exports, Kohinoor Foods és KRBL részvényei a múlt hét végére közel 5 százalékkal estek.

India még májusban betiltotta a búzaexportot, miután Oroszország ukrajnai inváziója után, a globális árak emelkedése miatt megugrottak a tengerentúli szállítások. A búzával ellentétben a rizst eddig nem érintette a nagyobb készlethiány vagy a fekete-tengeri háború.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
triacus
2022. szeptember 20. 12:28
Nem. A hántolt vagyis a fehér rizs az, amikor a rizsszemről eltávolítják a külső héjat, pelyvát (angol szakirodalmakban chaff, husk, hull néven találsz rá) - így lesz hántolatlan barna rizs - majd a belső héjat, a korpát (bran) és a csírát (germ) is. https://bit.ly/3RZMpHV A cikkben törött rizsről van szó - ami lehet hántolatlan barna rizs, és hántolt fehér rizs is - a lényeg, hogy a rizsszemek a feldolgozás során széttöredeznek.
nempolitizálok
2022. szeptember 20. 11:58
OK, az nálunk hántolt.
MaBaker
2022. szeptember 20. 10:56
Ennél egybitesebb kommentet már rég láttam. Mintha a világ minden problémája Putyin miatt lenne (természetesen ezt így is akarják láttatni nyugaton). Csak szólok, hogy Európában is állnak a műtrágyagyárak. És nem azért amit Putyin tett, hanem azért amit az EU tett magával. Óriási baj lesz ebből 2023-ban és akár 24-ben is. És még ki tudja milyen kártyák vannak a történelem formálóinak zsebében.
Láncfűrészes Attasé
2022. szeptember 20. 10:55
Így van, Putler eltakarodik a megszállt területekről, és kész is, a kilábalás még éveket vesz igénybe így is,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!