Leválthatja a dollár uralmát Oroszország és Kína: új, arannyal fedezett digitális valutát vezethetnek be

2022. március 21. 10:20

Ha a dollártartalékok már nem jelentenek biztonságos menedéket, akkor kinek van szüksége dollártartalékokra? Ezt a kérdést vetette fel James G. Rickards Wall Street-i befektetési bankár.

2022. március 21. 10:20
null

Az Egyesült Államok és szövetségesei az EU-ban és világszerte a valaha alkalmazott legkeményebb gazdasági szankciókat vetették ki Oroszországgal szemben. A múltban még az egymással közvetlen háborúban álló nemzetek sem szakították meg az egymásnak járó adósságok kifizetését. Jim Rickards a The Daily Reckoning oldalán 1854-56-ban a mai Ukrajna területén lezajlott krími háborút vizsgálta.  Akkor Nagy-Britannia (és Franciaország) állt háborúban Oroszországgal. Mégis a háború alatt az orosz kormány folyamatosan kamatot fizetett az adósság brit tulajdonosainak, és a brit kormány is folyamatosan fizette adósságait az orosz kormánynak.

Akkor egy brit miniszter azt mondta, hogy

a civilizált nemzeteknek meg kell fizetniük adósságukat, még az ellenségnek is a háborús időkben.

De ez akkor volt. Az USA és európai szövetségesei nem állnak közvetlen háborúban Oroszországgal (legalábbis még nem), mégis a történelem legsúlyosabb gazdasági szankcióit vetették ki, amivel az orosz gazdaságot nagymértékben kiszorították a világgazdaságból,

és ennek hatásai évtizedekig tartanak majd.

Oroszországot kizárták a SWIFT globális pénzügyi rendszeréből. Az orosz bankok, oligarchák és nagyvállalatok hosszú listája szerepel azok között, akik nem bonyolíthatnak tranzakciókat nyugati felekkel. Ezek közé tartozik többek között a Gazprom (a legnagyobb orosz földgázipari vállalat). Biden emellett megtiltotta a félvezetők, csúcstechnológiai berendezések és más technológiák Oroszországba történő exportját.

Ha mindezt összeadjuk, akkor 2022 első felében az orosz GDP 25 százalékos csökkenésére lehet számítani.

Rickards szerint, még ha a fegyveres harcnak vége is lesz, várhatóan egy hónapon belül, a gazdasági háború tovább fog folytatódni, és a globális gazdaságra (nem csak Oroszországra) gyakorolt hatásai évtizedekig tartanak majd.

Küzdeni fog a szankciók ellen saját megtorló intézkedésekkel, illetve leleményes megoldásokat fog keresni a szankciók megkerülésére. Oroszország például összefoghat Kínával, hogy a kínai hitelkártya-rendszert (UnionPay) bevezesse az orosz fogyasztók számára. Ez rögtön meg is történt, miután a Visa és a Mastercard beszüntette az Oroszországban az üzleti tevékenységét. És az erőfeszítései ezzel még nem érnek véget.

Sok szerencsét az orosz arany szankcionálásához!

Oroszország kínai és indiai bankokkal együttműködve igyekszik majd helyreállítani a kemény valutás fizetési csatornákat. Az amerikai szenátusban pedig törvényjavaslat született az orosz központi bank aranytartalékainak befagyasztására.

Ezzel csak egy probléma van: a fizikai aranyat, mintegy 2300 tonnát, körülbelül 150 milliárd dollár értékben, Oroszországban tárolják. 

Valójában nem lehet befagyasztani vagy lefoglalni.

A jogszabály másodlagos bojkott-szankciókkal sújtana minden olyan felet, amely Oroszországnak segítséget nyújt az arany szállításában vagy az aranyügyletekben. Ez a lehetséges szankció azonban nagyon könnyen kijátszható.

Arról egyik fél sem fog sajtóközleményt kiadni, ha például Oroszország 100 tonna aranyat elrepít Pekingbe, hogy fizessen vele a kínai feldolgozott árukért. Még az amerikai hírszerzés sem fogja észrevenni.

Az arany márpedig könnyen beolvasztható, és újra feldolgozható kínai jelzésekkel ellátott aranyrudakká. Innentől már lenyomozhatatlan az arany, hiszen Oroszországnak és Kínának is számos aranyfinomítója van. Az orosz Központi Bank pedig rubelért több aranyat vásárolhat az orosz bányászoktól, hogy pótolja a tartalékait.

Rickards sommásan fogalmaz: szerinte,

ha ez a legjobb, amire az USA képes, akkor Putyin nem csak a fegyveres háborút, hanem talán a pénzügyit is megnyeri.

Közvetett következmények: a Nyugatnak fog fájni

Oroszország tőkekorlátozást is bevezetett, amely a szankciók okozta fájdalmat az orosz hitelfelvevőkről a nyugati hitelezőkre hárítja, akik most az általuk birtokolt orosz kötvényekért nem kapják meg a fizetséget. Emellett Oroszország bejelentette, hogy leállítja a fontos vegyi anyagok, fémek és feldolgozott gázok exportját minden olyan országba, amely szankciókkal sújtotta Oroszországot.

Ezek az exporttermékek nélkülözhetetlenek a gyártási folyamatokhoz, beleértve a félvezetőket, az autókat és a mezőgazdaságot.

Végül a gazdasági fájdalom nagy része a nyugati feldolgozóipart és mezőgazdaságot fogja érinteni,

 véli a szerző.

Itt lép életbe a nem szándékos vagy közvetett következmények törvénye. A félvezetők gyártásánál például lézert használnak, amelynek működtetéséhez használt feldolgozott neongáz több mint 65 százaléka Ukrajnából származik.

A Boeing és az Airbus által a repülőgépgyártásban használt stratégiai fémek, például a titán és az alumínium 35-50 százaléka Oroszországból származik. A Közel-Keletet és Afrikát tápláló gabona nagy része Ukrajnából vagy Oroszországból származik. Az elektromos autók akkumulátorainak gyártásához használt fémeket is exportál Oroszország, többek között lítiumot, kobaltot és nikkelt. A lista folytatható, de a lista élén kétségkívül az olaj, a földgáz és a szén áll, amelyekből Oroszország Európa vezető beszállítója.

Ha Oroszország mindezt végigcsinálja, akkor a félvezetőktől kezdve a nehézgépekig és a szállításig világszerte jelentős iparágak leállását okozhatja. A Biden-kormányzat a saját bőrén tapasztalja majd meg, hogy a globalizált, sűrűn összefonódott világban, ami Oroszországban történik, az nem marad Oroszország határain belül. Lehet, hogy Oroszország lesz az amerikai szankciók első áldozata, de a végső árat az egész világ fogja megfizetni. Ahogy a dollár is, mutat rá egyre több jel. 

A szerző víziója valóra válik

Rickards visszaemlékezik, hogy 2009-ben részt vett a Pentagon által szervezett első pénzügyi hadijátékon, amelyet  az Egyesült Államok szigorúan titkos hadviselés-elemző laboratóriumában bonyolítottak le.

Az általa felvázolt forgatókönyv szerint Oroszország és Kína nagy aranytartalékokat halmoz fel, összevonja az aranyat, és az amerikai dollár helyett egy új, arannyal fedezett digitális valutát vezet be.

Ezután Oroszország és Kína ragaszkodni fog ahhoz, hogy az orosz energiahordozókért vagy kínai gyártmányú termékekért már az új valutában fizessenek. Ez egyértelmű törekvés lenne arra, hogy kiszabaduljanak az amerikai dollár hegemóniája alól, és megvédjék magukat az amerikai dollár alapú gazdasági szankcióktól, véli a szerző, aki szerint ma már  pontosan ez zajlik.

 Az amerikai dollárnak 33 évbe telt (1914-1944), míg a világ vezető tartalékvalutájává vált. A dollár 1971-ben elvesztette az aranyhoz kötöttségét, de mégis a világ vezető tartalékvalutája maradt, részben a Nixon és Kissinger által 1974-ben kidolgozott petrodollár-alkunak köszönhetően. A világot pedig elárasztották dollárral, kombinálva a Fed pénznyomtatását és az USA kereskedelmi deficitjét.

A nehézségek az 1990-es években és a 2000-es évek elején kezdődtek, amikor az Egyesült Államok pénzügyi szankciókkal büntette az olyan ellenséges országokat, mint Irán, Észak-Korea, Venezuela és - korlátozott mértékben - Oroszország. Az USA pedig újra és újra visszatért a szankciókhoz.

Most, hogy az USA befagyasztotta az orosz központi bank tartalékait, ez lesz az utolsó csepp a pohárban Oroszország és a világ számára.

Ha a dollártartalékok már nem jelentenek biztonságos menedéket, akkor kinek van szüksége dollártartalékokra?

A világ szerzőnk szerint valami megbízhatóbb tartalékvalutát fog keresni, amit nem lehet az USA szeszélyei miatt befagyasztani, hiszen bebizonyosodott, hogy mégsem biztos és biztonságos dolog amerikai dollárban tárolni vagyonokat.

Az USA a szankciókkal való visszaélésével rombolja a dollár értékét, hangoztatja egyre több közgazdász. A jövőben a dollár így már nem lesz olyan fontos. Ez persze nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni, de az Oroszország elleni példátlan szankciók csak felgyorsítják ezt a folyamatot.

A befektetők felkészülhetnek a dollár közelgő összeomlására, ha növelik a fizikai aranyba való befektetéseiket. Ez az egyetlen olyan pénzforma, amit nem lehet befagyasztani vagy lefoglalni, összegez a gondolkodó.

James G. Rickards a Strategic Intelligence, a Project Prophesy , a Crash Speculator és a Gold Speculator szerkesztője . Amerikai ügyvéd, közgazdász és befektetési bankár, aki 40 éves tapasztalattal rendelkezik a Wall Street-i tőkepiacokon.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. augusztus 29. 20:58
Már 2019-re kezdett újratermelődni egy olyan globális eladósodás és világméretű tőzsdei buborék, mint amilyen a 2008-as gazdasági világválságot megelőzte. Azután jött a Covid járvány, ami miatt még sokkal jobban eladósodtak a világ országai. És most az USA által diktált hisztérikus szankciókkal, általuk kiváltott ellenszankciókkal a világgazdaság még veszélyesebb helyzetbe került. Idénre már a fejlett országokban is rég nem látott inflációt jósolgattak közgazdászok (az energiaárak robbanását meg már jósolgatni se kellett), pedig az őrült szankciózgatás hatását még számításba se vették. Ilyen körülmények között szerintem sokszorosára nőhet az infláció veszélye - ezért szerintem megfontolandó lenne egy ilyen váltás a stabilitás, a létbiztonság érdekében, mármint készpénzforgalomban ezüsttallér bevezetése Magyarországon. Azért nem aranyra gondolok, mert az túl költséges ötletnek tűnik. Bár lehetne a száztalléros akár aranyból is tőlem (vagyis egy ilyen érme a forint jelenlegi árfolyamán 100 ezer forintot érne - ha egy ilyen érme akkora lenne, mint egy mai 100 forintos, akkor kb. a fele lehetne színaranyból). Persze minden mainstream ballib közgazdász epileptikus görcsöt kapna az ötlettől, gondolom - de eddig se nagyon komálták Magyarország "unortodox" lépéseit: árfolyamgát, államkötvények, aranytartalék felhalmozása... Apropó, aranytartalék: legalább használnánk valamire.
matykox
2022. augusztus 29. 20:57
Asszem kicsit nagyon tévedsz a kollabációs elképzeléseiddel. Kína nagyon határozottan épített kapcsolatokat - nem csak az atlanti világgal. Ruszkik ebben tán nem tartanak ugyanott, de nekik is nyitott ez az út. A helyzet az, hogy a "gazdag vevő" üzleti modell - ami ugye eddig az atlanti térség preferálását biztosította - egyrészt veszélyben van: Európa tántorog. Másrészt a sűrű fillér - ritka forint elyzet is komolyan játszik.
zolizolizoltan
2022. augusztus 29. 18:10
Az oroszok most veszik elő a jó fegyvereiket, mert azt hitték, mielőtt a kohóba küldik a T72-seiket megnyerik velük az ukrán háborút. Többszörösen tévedtek. Most futnak a pénzük után, de már nem hiszik el róluk, hogy bővelkednének a modern fegyverekben. Putyin egy balfácán.
zolizolizoltan
2022. augusztus 29. 18:10
Oroszországról kiderült, hogy szarok a fegyverei, ez visszaveti a fegyvereik exportját. Nagy csapás ez nekik, mert a gázon és az olajon kívül a fegyverexportból élnek. Legutóbb ettől kétségbe esve bevetették a modern rakétáikat, de ezekről mindenki tudja, hogy alig van belőlük, Nem fogja segíteni a fegyverexportjukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!