„Kínamentes” új világgazdasági rendet építenének a nyugati országok

2022. január 18. 10:50

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint – habár 2050-re nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérése a cél – 2040-ben hatszor több ásványi nyersanyagra lesz szükség. Ez a jelenség fokozza az értékes nyersanyagokért folytatott versenyt Kína és az USA között.

2022. január 18. 10:50
null

Egyre kiélezettebb a verseny Kína és az USA között

A Contemporary International Relations folyóirat jelentése szerint a fokozódó technológiai verseny miatt

az Egyesült Államok megtiltja, hogy a vállalatai kulcsfontosságú technológiákat exportáljanak Kínába

– Pekingben ezzel lelassulhat a bányaipar korszerűsítése.

„Kínának meg kell erősítenie a kritikus ásványi nyersanyagellátás biztonságára vonatkozó nemzeti stratégiáját, és olyan nemzeti stratégiát kell kialakítania, amely az új nemzetközi kapcsolatokon, a hazai gazdasági strukturális kiigazításon és a Kína-EU zöld partnerségen alapul” – áll a jelentésben.

Kína, a legnagyobb ritkaföldfém exportőr

Kína a ritkaföldfémek koronázatlan globális királya, ezek az anyagok nélkülözhetetlenek az elektromos járművek és a szélturbinák működtetéséhez. Az amerikai földtani intézet által kritikus ásványkincseknek minősített 50 ásványi nyersanyagból legalább 32-nek Kína a fő exportőre.

Kína a ritkaföldfémek koronázatlan globális királya, ezek az anyagok nélkülözhetetlenek az elektromos járművek és a szélturbinák működtetéséhez. Az amerikai földtani intézet által kritikus ásványkincseknek minősített 50 ásványi nyersanyagból legalább 32-nek Kína a fő exportőre.

Az USA azon dolgozik, hogy kizárja Kínát a nyersanyagexportjából 

Az USA rá van utalva a külföldi forrásokra, ennek ellenére erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minél inkább függetlenedjen Kínától – olvasható az SCMP oldalán.

Az USA és az Európai Unió várhatóan megerősíti a kétoldalú és többoldalú kapcsolatait azért, hogy kizárhassa Kínát a globális bányászati ellátási láncból” – folytatódik a jelentés.

Az USA már most is szorosan együttműködik szövetségeseivel ebben a kérdésben, hiszen a nyersanyagokban gazdag Ausztráliával és Kanadával megállapodást írt alá a kritikus ásványi nyersanyagellátásról.

Idén Ausztrália – Kína után a legnagyobb ritkaföldfém-beszállító – ad otthont a Négyek első tiszta energiaellátási láncról szóló csúcstalálkozójának, amelyen az USA, Japán és India is részt vesz.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint a csúcstalálkozó célja, hogy kidolgozzon egy ütemtervet a Kína mentes ellátási láncok kiépítésére az indo-csendes-óceáni térségben.

Peking szerint ez a találkozó egy ellene irányuló elszigetelési stratégiát szül majd.

Borítókép: MTI szerkesztett

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuper
2022. június 21. 12:48
Józsibá! Először vissza kellenen adni Kínának az adósságot és, majd utána kellene pofázni! Ha olyan sikeres lesz a hadviselés, mint az afgán kivonulás, akkor már előre gratulálok! Ki vesz titeket komolyan?
Armageddon
2022. február 06. 20:56
Nem sok hasznunk volt belőlük. De annál több kárunk. Csak hát a rövidtávú politikai haszon...
Gyzoltan
2022. január 26. 10:48
Ez már-már a vicc kategória! Kínát nem lehet kikerülni, átlépni, de felbukni lehet benne...
pipa89
2022. január 20. 16:35
Végzetes hiba lenne, ennek a gondolkodásnak a követése. Mikor nő már fel végre az ember ezen a nyamvadt sárgolyón??? Mindenkinek ugyanannyi joga van élni, kereskedni. Nem volt még elég a 20. század tanulsága? Nyamvadt társadalomjavító ideológiák, a "múltat végképp eltörölni" Falanster-elképzelések, ideológiai ellenséggyár és a végtermékek: forradalmak, lázadások, világháborúk. Ezt kínálja már megint számunkra az USA és az EU: újracsomagolt, feltuningolt bukott ideológiákat!!! Mi itt Közép-Európában már tudjuk, hogy ez HIBA. VÉGZETES HIBA. Mindenkinek van helye a Nap alatt, nem csak a Nyugatnak! Ott van Kelet, ott Közép-Kelet, Dél és Észak a tengeren túl és Afrika. Ha nem engednénk, hogy a hadiipari komplex és a hitelbankok irányítsanak, nem itt tartana az emberiség!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!