Csökken a kereskedelmi lánc profitja, annyit lopnak az opioid-függők Amerikában

2019. december 12. 13:30

Az amerikai Home Depot vezérei figyelmeztettek, hogy az amerikai opioid-függőség miatt kialakult válság már általuk is érezhető gazdasági károkat okoz.

2019. december 12. 13:30
null

A Bloomberg tudósított róla, hogy a gyógyszerfüggőségbe taszított amerikaiak sokasága próbál lopásból megélni, majd az üzletekből elemelt nagyobb értékű termékeket az utcán eladni. 

És bár azt gondolhatnánk, hogy egy-egy bolti lopást egy multicég meg sem érez, valójában a Home Depot működési profitja is csökkenni fog jövőre, amit a cég a lopásokkal hoz összefüggésbe. Craig Menear vezérigazgató szerint mindenhol ez történik a kiskereskedelemben Amerikában.

A Home Depot az első üzlet, amely a bolti lopások megugrását a függőséghez társítja. Eddig évi átlagosan 51 milliárd dollár veszteséget okozott a cégeknek Amerikában a bolti lopás, ami miatt a láncoknak új biztonsági megoldásokat kell bevezetniük.

Kérdéses persze, hogy a külső körülményekre való hivatkozás vajon nem csupán ürügyet kínál a cégek romló teljesítményének indoklására. 

Az amerikai vidéken végigsöprő opioid-válságról beszélt a Makronómnak a magyar származású közgazdász, John Komlós is, itt pedig arról írtunk, hogy bajba került az Amerika begyógyszerezéséből vagyonosodó család. Idén már gigabüntetést is kapott egy amerikai gyógyszergyártó, mert az általa forgalmazott készítményeket is felelősnek tartották az opioid krízis nagyságáért.

Ha tényleg az opioid-válság a felelős a kereskedelmi láncok profitjának csökkenéséért, akkor az egy szemléletes példát mutat arra, hogy a rövid távú, a társadalmi érdekeket figyelmen kívül hagyó üzleti szereplők mérhető károkat okoznak a gazdaságnak és akár saját maguknak is.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2020. január 03. 08:57
Nehogymaaaa.... A liberalizalt, lehetőleg korlátlan drogfogyasztas korunk szent grálja. Vagy a fagyi visszanyalt?
Starlord
2019. december 17. 14:44
"A liberalizalt, lehetőleg korlátlan drogfogyasztas korunk szent grálja." Azért nem éppen, a nagyon konzervatív arisztokrácia és a királyságok korára vezethető vissza. Ugye anno nem kábítószernek nevezték ezeket a szereket, de az egész arisztokrácia fogyasztotta. Pl Laudánum vagyis az ópium és alkohol keveréke. Victoria királynő meg a nemesek kedvenc drogja volt, reggel felkeltek már tolták is. Drogokon élt az egész brigád már akkor is. De nem csak ekkor, anno már a fáraók korában is a kanabisz meg a hasis fogyasztása is teljesen természetes volt. A kinai drogháború sem azért volt, hogy tiltsák a drogokat hanem azért, hogy az európai országok kinában monopolhelyzetben terjeszthessék azt. Szóval nyugi, a drogkereskedelem 90% a cia, kgb illetve jogutódja kezében van a mai napig...
duzur
2019. december 14. 12:39
"Régi szép idök", amikor még nem léteztek kábítószerek. Mikor is volt az ? És jó fájdalom-csillapítók se nagyon léteztek. Az opioid-okat fájdalomcsillapításra írták fel az orvosok. Aki rászokott, az csúnyán pórúl járt. Ez a veszély sajnos más szereknél is fennáll.
Akitlosz
2019. december 14. 12:27
Nem tudják elkapni a bolti tolvajokat? Pedig olyanok mindig voltak és lesznek is, ameddig ilyen boltok vannak. Nem sírni kell, hanem megakadályozni a lopást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!