Ingatlancég: Románia lesz Közép-Kelet-Európa második legnagyobb gazdasága 2020-ra

2019. szeptember 03. 09:35

A közép-kelet-európai régióban folyamatosan ingatlanbefektetési forradalom zajlik, így Romániában is rohamos ütemben nőnek a szektorban a befektetések. A JLL ingatlanszolgáltató szerint olyan ütemben, hogy Románia 2020-ra a térség második legnagyobb gazdaságává válhat.

2019. szeptember 03. 09:35
null

Budapest után Bukarest

Románia vonzó befektetési célponttá vált az utóbbi években, a JLL ingatlanszolgáltató szerint 2020-ra emiatt már a második legnagyobb gazdasággá fogja kinőni magát a közép-kelet-európai régióban. A jövőben további növekedés várható a befektetések számában, ráadásul ezek nem csak Európából, hanem az Egyesült Államokból, Kínából és Dél-Afrikából is érkeznek majd.

Románia első negyedéves GDP adata is pozitív hangulatot keltett a befektetők között, hiszen az ország GDP-je összeségében 4,1 százalékkal bővült 2018-ban, amely kiváló eredménynek számít Európában. A második negyedéves szám is kimagasló volt európai viszonylatban, bár a magyarnál gyengébb.

Elemzők szerint 

2019 végére 1,1 milliárd eurós befektetett összeg érkezhet az ország ingatlanpiacára.

„Korábban azok a befektetők, akik a saját eszközportfólióikat próbálták diverzifikálni, figyelmüket inkább Prágára, Budapestre és Varsóra összpontosították” – mondta Mike Atwell, a JLL igazgatója. Atwell szerint bár még mindig elég vonzóak e városok a tőkebefektetők számára, Romániában egy hatalmas befektetési forradalom megy végbe, főleg az ország fővárosában, Bukarestben. 

Egy interjúban az igazgató úgy fogalmazott, hogy bár a lengyel, cseh és magyar nagyságrendet nem érik el, de Szlovákiában és Romániában nagyobb befektetői aktivitás látszik.

Az üzleti folyamatok kiszervezése (BPO), a megosztott szolgáltatási központok (SSC) és az IT-szolgáltatások járulnak hozzá a román főváros ingatlanpiacának kirobbanó fejlődéséhez.

A tavalyi év folyamán 148 ezer négyzetméterrel bővült a román irodapiac.

Nyugatról is idehozzák a pénzt

Románián kívül Csehországban is jók a tapasztalatok, ami az ingatlanbefektetéseket illeti. Egy friss jelentés szerint Csehországé az ingatlanbefektetések közel fele a közép- és kelet-európai régióban 2019 első félévében. A Cushman és Wakefield adatai alapján az ország

1,9 milliárd eurónyi befektetést vonzott januártól júniusig.

A második legtöbb befektetés Lengyelországba érkezett, összesen 1,3 milliárd értékben. Romániába 410 millió eurót fektettek be az ingatlanpiacra, amely a közép-kelet-európai régió összbefektetésének tíz százaléka. Magyarországon ez a szám hét százalék volt, Szlovákiában öt és Bulgáriába érkezett a legkevesebb befektetés.

Közép- és Kelet-Európa nagyon vonzó befektetési központtá vált az utóbbi években. Nemrég például az Allianz is közel félmilliárd eurónyi összeget fektetett be a régió piacára – írta a Makronóm.

A Huf, egy német autóipari cég a közelmúltban úgy döntött, hogy otthagyja az Egyesült Királyságot és Lengyelországba költözik, ahogyan a MAS RE dél-afrikai fejlesztő és ingatlanbefektető is úgy határozott, hogy a Nyugat-Európában megtermelt profitját inkább Közép és Kelet-Európába fekteti be – mutatta be a Makronóm.

 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2019. október 29. 18:37
Asziszem a Mandi megint vmit rosszul értett. Az ingatlanpiacon lehet Románia a térségben a második. Ez nem nagy meglepetés a lakosság számát tekintve. A gazdaságnak azonban csak egy elenyésző része az ingatlanpiac. Az a termelésben, kereskedelemben dől el. Persze, ma már a szélhámosok is nagy részt vállalnak benne a szolgáltatások indokolatlan növelésével, ill. drágításával.
bunko_jobbos
2019. október 12. 15:06
"Nem visszakövetelni, hanem visszavásárolni kell Erdélyt!" Naiv álláspont. Hazát csak vérrel lehet venni (meg babával). Ha mindent felvásárolnál, akkor csak simán elvennék tőled az első adandó alkalommal. Jól kitalált adók, jogi rendszer stb. segítségével. Pl. hiába van meg az irányítási jog az Inában, a horvátok szívatnak minket.
istvánkeve
2019. október 12. 15:05
Nem visszakövetelni, hanem visszavásárolni kell Erdélyt!
bunko_jobbos
2019. október 12. 15:05
"Az ország közepén húzódik egy irgalmatlanul nagy hegylánc. ... csak óriási többletköltséggel,és eröltetetten kapcsolható össze." A mai világban egy hegylánc már nem probléma. A kínai árut is elhozzák ingyen, ha megrendeled, pedig ott több ezer kilométerről van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!