Kutató: az emberek többsége azt mondja, fontos neki a környezetvédelem, mégis autózik és szemetel

2023. szeptember 23. 18:24

A brüsszeli EU-s felmérések eredményei megkérdőjelezhetők, az emberek valójában más dolgok miatt aggódnak, véli az MCC Brussels vendégprofesszora, Bill Durodié.

2023. szeptember 23. 18:24
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

„A közvélemény-kutatók állításával ellentétben nincs nyilvánvaló bizonyíték rá, hogy mit gondol a nép” – állítja nemrégiben megjelent tanulmányában az MCC Brussels vendégprofesszora, Bill Durodié. A szerző az Eurobarometer felméréseit vizsgálva megállapította: a közvélemény-kutatás és a propaganda egyre inkább összemosódik, és a kérdések feltevésénél elég gyakran tapasztalható a tudatos manipuláció is. Szerinte inkább olyan felmérésekre van szükség, amelyek az emberek valódi félelmeit és aggályait vizsgálják.

Durodié, aki most az MCC Scrutonban adott elő, felidézte, hogy ellentétben Amerika állításával, nem voltak tömegpusztító fegyverek Irakban. De ez nem állította le a háborút. Ennek oka az volt, hogy az információ és az információ értelmezése között nagy különbség lehet. Ha nem találnak ilyen fegyvereket, azt szerinte lehet úgy értelmezni, hogy nincsenek ilyen fegyverek, de úgy is, hogy jól elrejtették őket. Ilyen értelemben nem érdekes, mi volt az információ, mert a tényeket az előzetes elképzeléseink szerint értelmezzük, magyarázta a kutató.

Durodié nem állítja, hogy az EU-s tisztviselők átverik a választókat, mindössze arra mutat rá, hogy azt keresik, amit hallani akarnak, és nem hallják meg, ami nem érdekli őket. 

A társadalmi kutatásoknál a kutatási kérdések sokat mondanak el arról, a felmérők milyen előítéletekkel rendelkeznek. A legújabb felmérések szerint az embereket a sokszínű energiaellátás érdekli. De nem tudjuk meg, miért tették fel a kérdést, és miért adták ezt a választ. Lehet, hogy a válaszadó a háborúra gondolt, de a választ értelmező egyén pedig a szélmalmokra.

A közvélemény se nem „köz”, se nem „vélemény”. A társadalmi kutatások viszont a kormánytól és a médiától indulnak el, és kiváltanak válaszokat a közből. Nem arról van szó tehát, hogy a köz kifejti véleményét. Néha olyan véleményeket erőszakolnak ki, melyeket nem is igazán képvisel a lakosság. Tíz emberből, ha megkérdezzük, a többség biztosan azt mondja, fontos a környezetvédelem, aztán le lehet hozni az eredményt: a többség védené a környezetet. De aztán ők is autóval mennek haza és szemetelnek, mutatott rá az előadó. Mégis: a felmérés azt mutatta meg, hogy tíz ember, ha megkérdezik tőlük, ezt a választ adja.

Durodié semmi újat nem csinált, egyszerűen szigorúan megvizsgálta a korábbi kutatásokat. A legtöbb ember jó ember, és ha megkérdezik tőle a felmérők, hogy mivel kéne foglalkoznia Brüsszelnek, az emberek segítőkészek, s valami olyasmit mondanak, hogy „most például a háborúval”. De ez nem egy vélemény, nem egy érték, hanem egy futó reakció egy olyan kérdésre, amire fel sem készült az ember. Az emberek továbbá félnek szembemenni a népszerű gondolatokkal.

Amerikában egy déli válaszadó, ha megkérdezik, fél-e a bevándorlástól, biztosan tudja, hogy rasszistának akarják lefesteni.

Az emberek nem buták, és ezért azt a választ adják, ami jobb színben tünteti fel őket. Az emberek félnek olyasmit mondani, amiért megítélik őket. Jó példa volt erre a Brexit vagy Trump megválasztása. A felmérések azt mutatták, egyik sem történik meg, mert az emberek eltitkolták a nézeteiket.

Durodié szerint jó példa arra, hogy előre feltételezzük a másik kiindulópontját, amikor 2010-ben Gordon Brown brit miniszterelnököt megkérdezte egy választója, hogy „mit csinálunk a sok bevándorlóval”? Brown „bigottnak” nevezte a nőt, akiről kiderült, hogy egész életében balra szavazott, Brown támogatója volt, és egyszerűen arra gondolt, hogy nincsen elég forrás a befogadásukra. Az ügyből botrány lett, Brownnak elnézést kellett kérnie, mert teljesen félreértette a választóját.

A politológia és a szociológia legjobb munkáit az '50-es években készítették, Morris Rosenberg például feltette a kérdést: megbízol-e más emberi lényekben? Ez a legfontosabb kérdés, nem az, hogy kire szavazol. A legfontosabb dolog, ami most hiányzik, a bizalom, az emberek már magukban sem bíznak. Nincsen társadalmi felelősségvállalás, félünk attól, hogy lehurrognak, és nem bízunk abban, hogy kiállnak mellettünk. Ez rombolja a politikai vita színvonalát. Pedig úgy kéne hozzá állnunk, hogy nagy család vagyunk, egy nemzet, aki kifejezi véleményét és érdekeit, ehelyett egyének vagyunk, akik félnek kimondani mit akarnak, félnek a médiától. 

Fotó: Bill Durodié weboldala

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2023. szeptember 25. 10:50
Néhány megjegyzés. Már Churchill ota tudjuk, hogy csak annak a statisztikának lehet hinni amit magunk hamisitottunk. Amikor kiadnak egy ilyen megrendelést az esetek 90%ban azt is megmondják milyen eredményt várnak. Ma a statisztika mindenhol a propaganda rèsze. Ami meg a témát illetti. A világ vezetö gazdaságai már lassan 100 éve a mobilitásra lettek alapozva, amihez vilagszerte kiépitették az autoipart, és minden gazdaság kulcskérdése hány jármüvet adnak el s nem arra, hogy azok a garázsban álljanak. Minden gazdaságnak az egyik legnagyobb bevételi forrása a mobilitásbol származik. Az üzemanyagok jelentös adoresze biztos bevétel a szociális kiadásokra. Az emberek mobilitása igy dupla haszonnal jár, az üzemanyag eladásbol meg a mobilitás adta elönyökböl - az egyén saját jármüvét használja nem igényel semmi extra központi pénzt stb. Eddig minden alternativa teljes csödöt jelentett ( tavalyi 9€-s német vonatbérletek, az idén már €49, de sok 100 millio a ráfizetés).
qqriku
2023. szeptember 24. 12:18
Azért látom, hogy a hozzászólók többsége csak a cím elolvasásáig jutott. A cikk nagyon nema környezetvédelemről szól.
KBA98
2023. szeptember 24. 10:48
Te biztosan gyalog jársz mindenhová! Vándorbot, bugyor és 7 mérföldes csizma?
paperfellow
2023. szeptember 24. 05:16
Az ember mindig jo ban akar élni. Az meg szeméttel jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!