Rossz passzban a Freixenet

2016. május 24. 23:06

Bár a Henkell&Co még nem vette meg a Freixenet-t, a jelek afelé mutatnak, hogy ez hamarosan megtörténik. A katalán pezsgőóriás kifejezetten rossz passzban van. Egy új tulajdonosnak a komplett céget át kell majd szabnia, ha hatékonyan szeretné üzemeltetni és pénzt is látna belőle.

2016. május 24. 23:06
Bukovics Martin

Drámaian lecsökkent az elmúlt nyolc évben a Freixenet forgalma és árbevétele, és spanyol lapok szerint vagy félmilliárd eurós tartozást is felhalmozott a cég. A Weinwirtschaft a katalán cavagyártóról annak kapcsán ír, hogy reálisnak tartja, hogy az előző üzleti év számainak nyilvánosságra hozatalát követően most már tényleg a német Oetker-konszernhez tartozó Henkell&Co-csoporthoz kerüljön a cég. A Henkell&Co az egyik legnagyobb szereplő a német piacon, de például a hazai Törley is az övék.

Hatalmas visszaesés

A 2007-es válság előtt a Freixenet nyeresége még évi 30 millió euró körül mozgott. Ez a francia, argentin, ausztrál és ázsiai piacokon történő hatalmas visszaeséseknek köszönhetően a 2014/2015-ös üzleti évre 2,2 millió euróra zsugorodott.

A 2015/2016-os üzleti évre 4 millió euró körüli profitot becsülnek. 

Az évente körülbelül 200 millió palackot gyártó Freixenet rossz anyagi helyzete arra vezethető vissza, hogy a katalánok iszonyatos költségeket termelnek ki azzal, hogy világszerte 2200 embert foglalkoztatnak viszonylag magasnak számító bérekért. A cég hatékonyságáról annyit, hogy a García Carrión-csoporthoz tartozó Jaume Serra cavaháznál 50 munkatárs termeli meg az évi 100 millió palack pezsgőt.

Mind a Hevia Ferrer, mind a Bonet Ferrer család 29 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben – ezt az összesen 58 százaléknyi tulajdoni hányadot adnák el a Cavas Hillel a cavapiacon már jelenlévő Henkell&Co-nak. Enrique Hevia Ferrer azt veti a jelenlegi cégvezetés szemére, hogy annyira erősen koncentrált a pezsgőfogyasztás terén világelső német piacra, hogy azt az összes többi, főként a belföldi spanyol piac szenvedte meg. Ferrer szerint a Freixenet mára egész egyszerűen nem egy versenyképes cég.

A bankok is új menedzsmentet akarnak

A Freixenet 42 százalékát tulajdonló Ferrer Noguer-család azonban hallani sem akar arról, hogy a németek többségi tulajdont szerezzenek a katalán cégben. A Weinwirtschaft úgy tudja, a család több spanyol bankot is megkörnyékezett már egy szűk 120 millió eurós hitelért, hogy azzal kifizethessék a két másik család 58 százalékos tulajdonrészét, és ezáltal ők váljanak a Freixenet kizárólagos tulajdonosaivá. Csakhogy a bankokat nem olyan könnyű belecsábítani egy ilyen játékba, iparági információk szerint ha bele is mennek, a cég utóbbi években alacsony jövedelmezősége miatt új, ráadásul külsős menedzsmentet, költségcsökkentést és teljes körű professzionalizálódást írnának elő.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!