Twitter botok hozzák ki belőlünk a politikai aktivistát

2015. december 25. 17:37

A Microsoft által nemrég publikált tanulmány a Twitter-botok felhasználókra gyakorolt hatását vizsgálta, hogy hogyan hozza ki belőlük a politikai aktivistát. Konklúzió: az eleve érdeklődőket cselekvésre ösztönzik.

2015. december 25. 17:37

Latin-amerikai politikusok Twitter-használatát tanulmányozták. Egyik példájuk Enrique Peña Nieto mexikói elnök és környezete volt – (részben) Twitter-botjaikkal érték el, hogy egy diákcsoport 2014-es eltűnését követően még nagyobb legyen a közfelháborodás.

A Nyugat-Virginiai, a Kaliforniai (Santa Barbara) Egyetem és a Microsoft kutatói felvetették, hogy a botokat esetleg társadalmi problémák kezeléséhez lehetne használni. Többfélét fejlesztettek, amelyek a „korrupció” és „büntetlenség” kifejezést használó usereknek tweeteltek különböző üzeneteket. Változatos szövegekkel próbálták cselekvésre ösztönözni őket, illetve, hogy szervezzenek önkéntes csoportokat.

A címzettek 45 százaléka válaszolt, a közvetlen részvételre való felkérésre viszont 81!
A kutatók megállapították, hogy a userek inkább reagálnak, ha a bot botként viselkedik, és nem próbálja utánozni az embert.

A tanulmány mellett létrehoztak egy Botivist nevű rendszert, amelyet klímavédelmi, mexikói munkajogi és más aktivisták használnak.
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2015. december 27. 17:18
Egy kis emberkísérlet engedély nélkül (biztosan, ugyanis aki ilyenre engedélyt adna, az maga is törvényt sértene). És szépen elpuffan az info a levegőbe, ahelyett, hogy a lényegen (emberkísérlet) törne ki a felháborodás ...
GV0917
2015. december 27. 17:18
HÜLYÉK! A BOT volt az ember első szerszáma, védő,-és munkaeszköz stb. A csimpánzok, de más emberszabású fajták is használják, most az internetes guruk a majomszabású embercsoportoknál kísérleteznek a bottal. Szerintem ki kellene próbálni, hogy ha bevezetnék a botozást(deresen például) mennyire gátolná az agytevékenység aktivitását a társadalmi kérdések során kialakult konfliktusokban.. megérné egyszer ezt az "anti-humánus " fegyvert a az elrettentés eszközévé tenni.. meggondolnák a"flashmob"-isták az összeröffenéseiket. Mert a magyar ember azt mondja: Amilyen az "Adjon Isten"- olyan lesz a "Fogadj Isten " is....
Békanász a hasadon
2015. december 26. 14:52
Igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!