Biofurminttal újított a Hétszőlő

2015. szeptember 17. 15:14

Fokozatosan átállítja bioművelésre szőlőterületeit a tokaji Hétszőlő birtok, az átállás első bioborát a Kopasz-hegy déli lejtőjén fekvő Kis-Garai-dűlő löszös területéről szüretelték. A 2014-es bor újfajta címkével már a polcokon van, mi pedig megkóstoltuk.

2015. szeptember 17. 15:14
Bukovics Martin

Oroszlán Tamás, a Hétszőlő marketingvezetője nyomta a kezünkbe a budavári borfesztiválon a palackot, hogy vigyük el, és kóstoljuk meg a szerkesztőségben, de mivel friss palackozásról van szó, ezért dekantáljuk fél-egy óráig. Így is tettünk.

A hátcímke szerint a bor a Kis-Garai dűlő löszös-dácitos talajáról származik, majd tartályban finomseprőn érlelődött hét hónapon át, közben pedig intenzív battonage-t kapott, vagyis a finomseprőt viszonylag gyakran felkeverték benne.

A 2014-es évjáratra nem cáfol rá a bor: kifejezetten magas és sokféle összetételű a sav, főleg almasav van benne, de egy kóstolótársunk némi borostyánkősavra is gondolt. Egy tartalmas grapefruit-os verjus-re (saláta mellé? salátára!) asszociáltunk bontást követően, majd Oroszlán Tamás tanácsát megfontolva egy óra után újrakóstoltuk. Ekkor már egy jelentősen jobban iható, tartalmas, főként almalére, pirosalmára emlékeztető illat és íz jött szembe a pohárból. Az átlagnál megosztóbb bor, de lehet szeretni.

Mint megtudtuk, a biofurmintot a főként bio- és autentikus borokra szakosodott Terroir Club kereskedésben lehet megvásárolni, az 1300 palackból ezer itt talál majd gazdára — a Mitiszol nevű webshopjukban már most 2249 forintért árulják.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szamárfül
2015. szeptember 18. 12:37
nem maradt az üveg alján?
Mojjo
2015. szeptember 17. 18:17
Az intenzív battonage után a "főként almasav van benne" kitétel nekem egy kicsit (nagyon) furán hat, ezt a kettőt nem tudom összerakni együtt. Meg ezt a főkéntet úgy értitek, hogy ez az érzésetek szerint legnagyobb mennyiségben jelen lévő sav, még a borkősav előtt? Mert akkor végképp nem értem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!