Újvilági borok a Borfesztiválról

2014. október 03. 18:00

A Budavári Borfesztiválon a pincészetek mellett a borkereskedők egy része is képviselteti magát évről-évre. A főként újvilági borokkal foglalkozó WineAge is részt vett a fesztiválon, akiknél néhány chilei bort kóstoltunk meg, egy kis kaliforniai és spanyol kitérővel.

2014. október 03. 18:00

Az idén öt éves WineAge borkereskedés egyre jelentősebb szereplője a hazai borvilágnak. A főként újvilági, prémium borokkal foglalkozó cég több nagynevű pincészetet is elérhetővé tett az országban: az Errazuriz borait is ők forgalmazzák, de a kaliforniai Stag’s Leap neve is sokaknak ismerősen csenghet. 

A kereskedésnél főként az Errazuriz és Chile borait terveztem megkóstolni, azonban a késői órán tettünk néhány kitérőt is a borsorban. És így volt ez jól. A kóstolást az Errazuriz 2011-es chardonnay-jával kezdtük meg, ami az Acongagua-völgy partjáról származik. A Manzanar-dűlőben található ültetvény 12 kilométerre fekszik a Csendes-óceántól. A bort hordóban, spontán erjesztéssel készítették el a pincészetnél, és 10 hónapot érlelték francia hordóban. Hamar megmutatta, hogy mire is számítsak a későbbiek folyamán. Gyönyörű kifejező trópusi gyümölcsök, elegancia és sok izgalom jellemzi a kortyot. Remek szerkezetű, már a sor elején magasra tette a lécet.

A léc talán magasan volt, de a Robert Mondavi által részben tulajdonolt pincészet 2012-es sauvignon blancja – ami ugyanarról a területről származik – megugrotta azt. A bort tenyésztett élesztővel erjesztették ki 12-15 Celsius-fokon, rozsdamentes tartályokban, hogy minél gazdagabb aromatikája maradjon. Ez remekül sikerült is: hihetetlen gazdag, szinte szétrobban a szájban. Citrusok mellett, trópusi gyümölcsök, és a fajtára jellemző zöld paprikás, füves jegyek jellemzik. A rendkívül élénk, vibráló kortyban finoman egy kis ásványosság, valamint krémesség is megjelenik, ami a három hónapos seprőn tartásnak köszönhető. A kereskedés hamarosan évjáratot vált belőle, most akciósan 3650 forintért árulják. Tökéletes sauvignon blanc tananyag.

A két fehér után áttértünk a vörösökre. Az első bort az Arboleda pincészettől kóstoltuk, ami az Errazuriz elnökének saját projektje. Az Arboledanál különösen hangsúlyos a környezet tisztelete és a terroir megértése. A 2010-es syrah, az előző két borhoz hasonlóan az Acongagua-völgyéből származik, azonban itt két terület gyümölcse került a palackba tartályos erjesztés, majd 12 hónapos hordós érlelés után. Illatában a hordófűszerek dominálnak. Ízében nagyon szép, hűvös fűszerek jellemzik, amit a piros bogyós gyümölcsök inkább csak kiegészítenek. A közepes testű bort szép savai és simuló tanninjai teszik jól ihatóvá.

Chile után Spanyolországba, azon belül is Riojába ugrottunk át, ahonnan a Beronia pincészet 2005-ös Gran Reserváját kóstoltuk. A Gran Reserva-borok Spanyolországban csak hosszú érlelési idő után kerülhetnek piacra. Ez Riojában törvényileg szabályozva legalább 24 hónapnyi hordós és 36 hónapos palackos érlelést jelent. A Beronia Gran Reservaja tartályban erjedt, majd 27 hónapot érlelődött hordóban, majd 3 évet pihent palackban. A bor főként tempranilloból készült, de tartalmaz nyolc százaléknyi mazuelót, és két százaléknyi gracianót. Illatát rengeteg égetett, füstös, húsos jegy jellemzi. Ízében rendkívül gazdag, komplex, hosszú időt lehet és kell is eltölteni ezzel a borral a pohárban. A hordófűszerek rendkívül kifejezőek a borban, mellette dohányos illetve sonkás jegyek is megfigyelhetőek, valamint fekete bogyós gyümölcsök. Kifejező savak, és érezhető, szépen érett tannin teszi teljessé.

A spanyol kaland után Kaliforniába, a Napa-völgyébe utaztunk, a korábban már emlegetett Stag’s Leap Wine Cellars-hoz, aminek a 2008-as Artemisét kóstoltuk. A cabernet sauvignon-ból készült bor már illatában is komplexitást mutat. A gyümölcsök mellett érett húsos jegyek, füstösség, és kék virágok fedezhetőek fel benne. A korty az illathoz hasonlóan komplex, de amellett, hogy egy nagy, súlyos borról van szó, rendkívül elegáns is. Gyönyörű borélmény.

A sort egy chilei borral, az Antiyal pincészet 2009-es Kuyen házasításával zártuk, ami holdat jelent. A pincészet igazi garázsborászatnak számít Chilében, hiszen a családi borászat összesen csak háromféle bort készít, azokat is kis tételben. Az Alvaro Espinoza által vezetett Maipo-völgyi pincészet területeit biodinamikusan műveli, mert a borász hisz abban, hogy így a bor ízei jobban képesek átadni a termőhelyet. A bor 40 százalék syrahból, 30 százalék cabernet sauvignonból és 30 százalék carmenéreből készült. A bor illatában kissé illós, mellette viszont tobzódnak a gyümölcsök és a fűszerek. Ízében szép a gyümölcsök és a fűszerek összhangja, a korty kellemes, szinte édeskés ízhatású. A tannint szinte alig lehet érezni a borban, annak ellenére, hogy gazdagon jelen van.

A rövid utazás során a legtöbb bor mellett szerettem volna hosszasan elidőzni, azonban erre az idő rövidsége nem adott lehetőséget, pedig mindegyik bor megérdemelte volna, hogy hosszan élvezzük ki. Aki esetleg belekóstolna ezekbe a tételekbe, október 8-án, a kereskedés öt éves születésnapi buliján megteheti az Innióban, ahol nagykereskedelmi áron kóstolhatja meg mindenki többek között az Errazuriz csúcsborait, amiket a legnagyobb chilei borok között tartanak számon.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!