Beindult a táncház-szezon: kalotaszegi bálok egymás hegyén-hátán

2014. október 27. 17:29

Másfél hét alatt három kalotaszegi bált rendeztek-rendeznek Budapesten, olyan sztárprímásokkal, mint Varga István „Kiscsipás” és Fodor Sándor „Neti”. A Folkembassy szezonnyitó szabadegyetemén a kalotaszegi táj sajátosságairól beszélt Eplényi Anna, a következő alkalmakon a holokauszt és az Iszlám Állam is szóba kerül, s vendég lesz Sebestyén Márta és Mocsai Lajos is.

2014. október 27. 17:29

Októberre beindult a táncházas szezon: a szeptember közepén megnyitó Fonó és a szeptember második felében elindult tanfolyamok, táncházak után október 21-én megtartotta szezonnyitó előadását és kalotaszegi bálját a Hungarian Folkembassy, október 25-én, szombaton úgyszintén kalotaszegi bált rendeztek a Fonóban erdélyi zenészek részvételével Fodor Sándor „Neti” kalotaszegi prímás halála 10. évfordulója emlékére, szerdán pedig úgyszintén kalotaszegi estet tartanak a budai zeneházban.  A szombati emlékest egyik meghívottja Fodor Sándor „Kisneti”, Neti Sanyi fia volt, aki továbbvitte apja mesterségét. 

A Folkembassy kéthetente keddenként megrendezendő, táncházzal egybekötött szabadegyetemének ebben a félévben a Haza a magasban a mottója. Első alkalommal Varga István „Kiscsipás”, a másik híres kalotaszegi prímás, Varga Ferenc „Csipás” unokaöccse volt a vendég, a vele való beszélgetés előtt pedig Eplényi Anna tájépítész-művészettörténész beszélt arról a több évig tartó kutatásáról, amelyben azt vizsgálta és végül igazolta, hogy Kalotaszeg nem csak etnikai-néprajzi fogalom, hanem földrajzi is: részint az itteni életmód kisebb különbségeinek köszönhetően a kalotaszegi táj elkülönül a szomszéd tájegységek vidékétől. 
 
A második, november 6-i szabadegyetemen Haraszti György történész tart előadást a magyarországi holokausztról A szembenézés, a megbocsátás és a közös jövő építésének felelőssége című est keretén belül, november 20-án pedig az Iszlám Állam kultúrtörténeti hátteréből kaphatunk ízelítőt a Terror Isten nevében című kerekasztal-beszélgetés alkalmával. A szezon további tervezett vendégei többek között Sebestyén Márta, a Szabadegyetem fővédnöke, Berecz András és Mocsai Lajos.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!