Filmfesztivál ünnepli a magyar falvak életét

2014. július 28. 17:54

A magyar falvak kulturális életéről szervez Kulturális Filmek Fesztiválja címmel filmfesztivált a Tudositok.hu. A filmes pályázatra még lehet küldeni alkotásokat, a győztesek értékes nyereményben részesülhetnek. Bolyáki Attilával, az esemény főszervezőjével beszélgettünk.

2014. július 28. 17:54

Mit kell tudni a tudositok.hu-ról? Hogyan, miként működnek, mire fókuszálnak?

2010-ben a Kárpát-medence országaiban dolgozó magyar tudósítók összefogásával hoztuk létre a helyi magyar értékek portálját, a Tudósítók.hu-t. A Tudósítók.hu alapításának céljai: ne csak a katasztrófa, bulvár, megbotránkoztató hírek árasszák el az     embereket; a komoly, emberi értékekért felelős újságírás is nagyobb teret kapjon a világhálón. Ablakot kell nyitni a világ magyarságára, a helyi értékekre. Cél a magyar szellemi, gazdasági, tudományos, sport, kulturális értékek bemutatása, a hagyományok ápolása; a magyarok lakta országok szélesebb körű megismerése is. Az internet elterjedése erősíti a közösségi közszolgálati tájékoztatást. A magyar tudósítók közössége újítás a média világában, hiszen ötvözi a közösségi médiumok, a televíziózás, a rádiózás, valamint a hírportálok eszközrendszerét és filozófiáját.

2013-ban elindítottuk a Hírcsere szolgáltatásunkat, amellyel a helyi televíziók sugárzó és kábeles adásaiba díjmentesen beszerkeszthetik a videókat. A Kárpát-medence hat országában sok százezer helyi televízió nézőhöz juthatnak el a Tudósítók.hu filmjei, így a beregszászi emberek is megismerhetik a budapesti, a debreceni, a gyergyószentmiklósi, pozsonyi, szabadkai, a nagykaposi vagy a moldvai csángó magyarok életét és persze fordítva is.

A hagyományos videómegosztó portálokkal ellentétben a Tudósítók.hu közössége a szakmai követelmények mentén, bizalom alapján épül fel, így biztosítja a tartalmak hitelességét. Az első meghívókat Sára Sándorral egyetértésben küldtem ki a Kárpát medencében dolgozó tudósítóknak.

Eddig közel 11 ezer videót töltöttek fel a tudósítók. A helyi és általános emberi értékeket bemutató, szakmai minőség mellett elkötelezett Tudósítók.hu professzionális videóportál hiteles felületével a civil szervezetek, a kulturális, művészeti csoportok, önkormányzatok, gazdasági társaságok az egyik legautentikusabb és leghatékonyabb csatornán keresztül tudják a minőség és a társadalmi értékteremtés, értékmegőrzés, a felelősségvállalás iránti elkötelezettségüket kommunikálni. A portál (érzelmi és audiovizuális) jellegénél fogva az interaktivitás mértéke/mélysége is magasabb. A portált magyar mérnökök által kifejlesztett, egyedi tervezésű szoftver működteti. Szerverei Kecskeméten a legnagyobb magyar tulajdonú internetszolgáltató, az Opticon Zrt. szerverparkjában működnek.

Filmfesztivált csinálnak a magyar falvak kulturális életéről. Honnan jött az ötlet?

1990-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részében Fehérgyarmaton kiépítettem a kábelrendszert, hogy elindíthassam a VTF helyi televíziót. 1996-ban az egyik alapító tulajdonosa és főszerkesztője is voltam  a szatmár-beregi térségben az UHF 38-as csatornán látható Szamos TV- nek, ahol 48 település mindennapjai adták a Híradó tudósításait, a magazinok témáit, a beszélgetős műsorok vendégeit. 1999-ben már az mtv-ben a Főtér  alapító főszerkesztőjeként is megtapasztaltam, hogy a falvakban milyen gazdag kulturális élet folyik, amely összeköti a generációkat. Gyerekek és nyugdíjasok együtt táncolnak a falusi néptánc csoportokban, megjelennek a falusi fesztiválokon és színpadi fellépőként szerepelnek a környékbeli kulturális rendezvényeken. Az egyre népszerűbb gasztronómiai fesztiválok már új munkahelyeket teremtettek a falvakban, hisz főzni sütni kell, annak pedig a helyi állattartók is örülnek. 

Sajnos a falusi emberek hétköznapjai, ünnepei, fesztiváljai nem hírértékűek az elbulvárosodott országos médiának. Ezért is hoztuk létre a Tudósítók.hu videóportált, hogy ott gyűjtsük össze azokat az értékes videókat, amelyek bemutatják a települések közéletét. A Kulturális Filmek Fesztiváljával szeretnénk jutalmazni az értékmentő helyi magyar televíziósokat, filmeseket, a több, mint 1 millió kétszázezer forint összdíjazásal megköszönjük a legjobbaknak a fáradhatatlan munkát. Természetesen bárki pályázhat, aki a versenykiírásban meghatározott feltételeket teljesíti.

Hogyan lesz lebonyolítva a fesztivál, kik zsűriznek, mik a díjak?

Az alkotóknak – az online verseny érdekében – regisztrálniuk kell a Tudósítók.hu-n. A versenyműveknek 2014. augusztus 6-ig kell postán megérkezniük. A jelentkezési lap a [email protected] e-mail címen igényelhető.

A filmverseny témája: a falu kulturális élete – a táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzése. A versenyművek segítenek megérteni a falusi kultúra, és azon belül is a hagyományok, a táji értékek szerepét a magyar kultúrában. Felhívják a magyar emberek figyelmét arra, hogy a falusi kultúra, a táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzése kulcsfontosságú a magyar kultúrában.

Célunk, hogy aktuális kérdésekre koncentrálva, jó gyakorlatokon keresztüli ismeretátadással, megalapozott gyakorlati tudás szakszerű átadásával hozzájáruljunk a falvak kulturális életénék, a táji értékeknek és a kulturális hagyományoknak a megőrzéséhez, ezáltal elősegítsük a vidéki emberek életminőségének emelését, a helyi identitás erősítését, a gazdasági, társadalmi és kulturális felemelkedést Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein.

A verseny fődíja 800 ezer forint, a közönségdíj 200 ezer Forint – online szavazás a Tudósítók.hu oldalon agusztus 8-tól. A legjobb operatőr különdíja 200.000 forint, és további értékes különdíjak kerülnek majd kiosztásra!

A versenyfilmeket Magyarországon ill. a Kárpát-medence magyarok lakta területein kell forgatni, a magyar falusi kultúrát kell feldolgozni. A versenyfilmek készítésének ideje 2014. január 1-jétől 2014. augusztus 5-ig terjedhet. Archív felvétel a film terjedelmének maximum 25%-ban használható fel. A versenyfilmek maximális hossza 240 másodperc.

A zsűri által döntőbe juttatott legjobb alkotók kapnak meghívást a fesztiválra, ahol szatmár-beregi ízekkel várjuk őket.

Zsűritagok: Kerényi Imre rendező, a zsűri elnöke; Bencsik Gábor főszerkesztő, Magyar Krónika; Bencsik András főszekesztő, Demokrata; Balogh Ákos Gergely főszerkesztő, Mandiner.hu; Bolyáki Attila vezető koordinátor, Tudosítók.hu.

Érkeztek már be kisfilmek?

Igen, de folyamatosan töltik le a jelentkezési lapokat. Azért hosszabbítottuk meg augusztus 6-ra a határidőt, mert sokan szabadságon voltak és szerettek volna résztvenni a fesztiválon.

Mit látnak összességében, hogyan alakul a magyar falvak kulturális élete ezekben az években?

Az elmúlt években megszaporodó  falunapok, falusi fesztiválok, gasztronómiai rendezvények, főzőversenyek, a hungarikumokat, az értékeinket  népszerűsítő rendezvények biztosítják, hogy a falvakban élőknek mindig lesz hol bemutatni településüket, hagyományaikat, egyre nagyobb turisztikai attrakciót is jelentenek.  Ezt nagyban segíti az is, hogy egyre több faluban jelentek meg korszerű falusi szálláshelyek.

Melyek az ön kedvenc falusi kulturális eseményei?

Mindaz, ahol a faluban élő gyerekek, szüleik és nagyszüleik együtt hirdetik a falusi élet szépségeit. Jó érzés ezeken részt venni, érezni a helyi emberek összefogását, büszkeségét, hagyománytiszteletét.

*

Fesztiválprogram:

Szatmárcseke, szeptember 6. szombat

11.00            Koszorúzás Kölcsey Ferenc sírjánál
13.00            A zsűri találkozása az alkotókkal, szakmai értékelések
15.00            A falu kulturális élete a médiában– konferencia       
17.00            Istentisztelet Szatmárcsekén a református templomban
18.00            Díjátadás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2014. július 29. 11:57
mint ahogy a szadeszos balfaszok újzsélandból, úgy te magad se mozdultál ki a magad gettójából, és onnan ítélkezel és nem látod azokat, akik és ahogy tenni akarnak az ellen, amiről okádsz, ráadásul pont úgy és pont azt, mint az említett szadeszék. amikor a két szél összeér, ugye. hozzászólásod, éppúgy, mint fasza nikked, mutatja mély intellektusodat - utóbbit, ha bárki is komolyan venné, bizony komolyan veszélyben éreznéd magad, bár igaz, a söpredékezést csak a söpredék veszi komolyan.
A söpredéket el kell söpörni!
2014. július 29. 11:53
A "magyar" falu mára cigánykeltetővé vált. A magyar falu jelenlegi lokalizációiban, számában!, funkciójában (vagy inkább funkciótlansságában) TELJESEN FELESLEGES.
indiáner
2014. július 29. 02:14
Gólya gólya gilice, mitől véres a lábad?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!