Kormoránbűnözés a Balatonnál

2014. január 27. 14:47

A roppant intelligens madarak megeszik a halat a horgászok elől, de nem tudnak mit tenni ellenük, mivel nem vadászhatóak. Gyéríteni ugyan lehet őket más tavaknál, a Balatonnál azonban nem, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. ez irányú megkeresésére nem is reagál a hatóság.

2014. január 27. 14:47

Óriási gondot okoznak az egyre növekvő számú kormorán-rajok a Balatonnál, amelyek a becslések szerint évente minimum száz tonna halat esznek meg, s amelyek balatoni gyérítéséhez eddig hiába kért engedélyt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. – tájékoztatta Havranek Mihály, a cég vagyonvédelmi és halőrzési vezetője az MTI-t hétfőn.

A Balatonnál és a Kis-Balatonnál, a hivatalosan nagy kárókatonának nevezett kormoránok Havranek Mihály beszámolója szerint a legszerényebb becslések szerint is napi 500 kilogramm halat vesznek ki a Balatonból, jelentősen csökkentve a horgászok zsákmány-kilátásait, ami ellen csak az erős szél és a jégborítás nyújt időnként védelmet. Az enyhe tél ezért „irdatlan kártételt” jelent a tó halállományára nézve - fejtette ki. A számítások szerint a horgászok által kifogott halmennyiségnek negyede-ötöde esik évente a szárnyas halászok zsákmányul, 2012-ben a horgászok összesen 516 000 kiló halat fogtak ki a Balatonból.

A károk miatt a halgazdálkodási társaság vezetője már tavaly egy közép-európai kormorán-stratégia kidolgozását kérte. A madárfaj ugyanis természetvédelmi szempontból jelentős faj, védett az unióban, miközben az elszaporodása már más európai országban is komoly gondokat okoz. Hazánkban nem vadászható, ugyanakkor nem áll természetvédelmi oltalom alatt.

Havranek Mihály elmondta, a környezetvédelmi felügyelőség az utóbbi években engedélyezi a cég két halastavánál a kormoránok riasztását acélsöréttel, továbbá a gyérítést is tavanként 200-200 madár kilövésével. A Balatonnál azonban más a helyzet. Ott nincs értelme a riasztásnak, hiszen csak arrébb repül a madár a hatvanezer hektárnyi szabad vízfelület mentén. A gyérítést ugyanakkor esetenként a kiemelt üdülőövezet lakott területén kellene végrehajtani. A helyzetet nehezíti az is, hogy a Balaton Natura 2000-es terület, ahol az alapjogszabályok szerint semmilyen vadászati tevékenység nem engedélyezett.

Ezek miatt hiába kérte meg már tavaly októberben az engedélyt a halgazdálkodási társaság, az érintett hatóságok (környezetvédelem, rendőrség) egyelőre nem reagáltak a megkeresésre. A kérelem arra irányul, hogy gyérítést végezhessenek legalább a kormoránok kedvelt éjszakázó, illetve tanyázó helyein – Alsóőrs, Vonyarcvashegy és Balatonőszöd –, ahol több százas, esetenként ezres madárraj tanyázik a fákon és a köveken.

A kormorán szívós, nagy röpképességű, intelligens állat, ami miatt nehéz a riasztása. Felnőtt példányai napi 40-50 dkg halat, főként süllőt, gardát, keszegfélét fogyasztanak. A halastavaknál történt gyérítésekkor azt tapasztalták, hogy tanulékony madár: nemcsak azt az embert ismeri fel, amelyik egyszer már lőtt rá, vagy amelyiktől a riasztás miatt tartania kell, hanem azt is megjegyzi, hogy kinek, mikor kezdődik a szolgálata. Az idei télen tett megfigyelések szerint a Balaton nyugati medencéjében már ezres csapatokban halásznak a kormoránok, amelyek a hideg vízben lelassult életműködésű, nagy csapatokba összeverődött halakból könnyen zsákmányolnak.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2014. július 20. 02:48
Burkolt cigányozást vélek felfedezni a címadásban. Ez a cikk különben is rasszista, a gyérítésről nem is beszélve. Szebb Jövőt!
95évnyi judeobolsevik magyarirtás
2014. február 06. 15:38
és mi haszna a kormoránnak?
szörftábor
2014. február 02. 20:40
A kormoránnak is joga van étkezni, nemcsak a horgászoknak.
Ígymegyez
2014. január 27. 18:42
Haha, ez egy erősen elfogult, túlzóan egyoldalú írás, méltó a jelenlegi magyar búlvár (MTI) sajtóhoz. Tucatnyi helyen kapnak engedélyt a kárókatona (ez a magyar neve) lelövésére. Pl. tudok olyat, hogy többszáz példányra van kilövési engedély, évek óta minden szezonban, hivatalosan mégsem lő ki a halászati kezelő egyetlen példányt sem. Miért? Az, hogy a Balaton Natura 2000 terület nem ok, rengeteg Naturás területen folyik vadászat, akár vízimadárra. Az sem lehetne ok, hogy más, védett fajok vannak ott. Híres természetvédelmi területeken, ahol amúgy vízivad vadászati tilalom van, van kárókatona kilövés legálisan. Azért a 100 tonnához minden nap vagy 500 kárókatonának kellene jelen lenni a Balatonon, márpedig főleg a téli időszakban gyűlnek össze nagyobb tömegek, nyáron ennek a töredéke látható. A fenti 516 tonna hal horgászzsákmányként azt jelzi, a horgászok sem távoznak üres kézzel, ráadásul egyre nagyobb divat a C&R horgászat, ahol nem visznek el halat. Persze az illegális halelvitel is divatos, az is volt mindig, de ugye az nem olyan feltünően látványos, mint a kormorán s nehezebb is tenni ellene. Nekem, mint horgásznak és egyben madarásznak is semmiféle aggályt nem jelent, ha a kedvenc folyómon horgászva nem fogok semmit, de látom, hogy a kárókatona meg halat fogott. Valóban mérsékelni kellene a számukat (és nem csak ugatni róla), de emlékszem arra az időszakra is, mikor ennek a kárókatona mennyiségnek a töredéke volt Mo-on, de természetesen akkor is a "kormolány" volt a hibás minden egyes eltűnt halért. Ember sose.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!