Jegyezze el párját pünkösdkor a Badacsonyban!

2013. május 15. 10:34

Fiatal párokat vár Badacsonyba a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, hogy a Rózsakő-legenda alapján ott jegyezzék el egymást, és vendégeikkel koccintsanak az erre az alkalomra készített eljegyzési borral; jelentkezni péntekig lehet.

2013. május 15. 10:34

A Kisfaludy-ház felett található egy hatalmas lapos bazaltkő, amelyet a helyiek Rózsakőként emlegetnek. Valamikor régen gurulhatott le a hegy oldaláról, nevét Szegedy Rózáról kapta, aki szerelmével, Kisfaludy Sándorral üldögélt ott. Ebből született a legenda, amely szerint „hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek, összeházasodnak. De az is elég, ha a leány ül a kőre, háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni” – emlékeztetett Vizkelety Dóra, a badacsonyi Tourinform iroda vezetője.

Az ingyenes eseményt 2008-óta rendezi meg Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület: tavalyelőtt 33, tavaly 9 pár vett részt rajta, idén eddig négyen jelentkeztek az eljegyzésre.

A szerelmespárok vasárnap délelőtt lovas kocsikkal elindulnak a Rózsakőhöz, hogy ott eljegyezzék egymást. Minden jegyespár egy palack eljegyzési bort kap ajándékba, amelyet májusban a Badacsonyi Borvidék Kéknyelű Borversenyén választanak ki a Badacsonyi Pincészetek legjobb kéknyelű borai közül, ráadásul a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület mint szervező jóvoltából egy szerencsés pár egy egész hétvégén keresztül ingyenesen élvezheti Badacsony vendégszeretetét.

Vasárnap 11-kor a jegyespárokat a bazalttemplomnál köszöntik Badacsonytomajon. A helyi plébános áldása után pünkösdi menet indul lovas kocsikkal, útközben a pünkösdöt köszönti énekkel, tánccal a Badacsonytördemic Táncegyüttes. A kijelölt megállóknál borral, finomságokkal kínálják a párokat és vendégeiket. A rendezvény alatt lakodalmi játékokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A romantikus eljegyzésre a szerelmesek kövénél, a Rózsakőnél 13 órakor kerül sor; a jegyespárok kapnak egy kézműves eljegyzési gyűrűt, hogy örökre emlékeztesse őket a Badacsonyban tett fogadalmukra. A Szegedy Róza-háznál koccintanak az eljegyzések borával, ahol a párok kívánságlufikat engednek el.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!