A Balaton ökológiai szemléletű halászatáról tanácskoznak

2013. május 21. 09:46

A szarvasi HAKI-napokon a Balaton lesz az egyik kiemelt téma. Ez a hazai akvakultúrával, természetes vízi halgazdálkodással és alkalmazott hidrobiológiával foglalkozó szakemberek legrangosabb seregszemléje.

2013. május 21. 09:46

A hazai akvakultúrával, természetes vízi halgazdálkodással és alkalmazott hidrobiológiával foglalkozó szakemberek legrangosabb seregszemléjén, a szarvasi HAKI-napokon a Balaton lesz az egyik kiemelt téma. A május 22-24. között rendezendő tudományos tanácskozáson előadást tartanak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei is. Tájékoztatásuk szerint Az ökológiai szemléletű halászat tapasztalatai a Balatonon címmel Füstös Gábor, Héri János és Turcsányi Béla tart majd előadást. A tudományos tanácskozásnak a készülőben lévő új halgazdálkodási törvény ad aktualitást.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonptrofit Zrt. honlapján olvasható közlemény szerint horgászkörökből az utóbbi időben több támadás érte a természetes vizeken dolgozó halászokat, egyesek egyenesen a halászat teljes megszüntetését javasolják. Hozzáteszik: érdemes végiggondolni, mit is jelent a magyarság számára a halászat, mi a szerepe a halállomány fenntartásában a halászatnak, és miért kell folytatni ezt a tevékenységet a természetes vizeken.

A Balatonon az elmúlt években új halászati szemlélet alakult ki, és új cél fogalmazódott meg: 2009 óta a halászat elsődleges célja nem a haltermelés, az áruhal kifogása, hanem a tó jelenlegi ökológiai állapotának fenntartása, az idegen halfajok szelekciója, a horgászat állománytorzító hatásának csökkentése, azaz okszerű gazdálkodás a halállománnyal. A Balatonon szerzett tapasztalatok alapján úgy vélik, hogy a horgászok jelentős része elfogadja az ökológiai szemléletű halászatot. Ennek feltételei a nyilvánosság, és az átláthatóság, amelyeknek a balatoni halgazdálkodás teljes mértékben igyekszik eleget tenni – áll a közleményben.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2013. augusztus 21. 00:58
Mégsem telepíti ki a kormány a halászokat... http://index.hu/belfold/2013/03/26/megsem_telepiti_ki_a_kormany_a_halaszokat/
kuwiq
2013. május 21. 14:42
" 2009 óta a halászat elsődleges célja nem a haltermelés, az áruhal kifogása, hanem a tó jelenlegi ökológiai állapotának fenntartása, az idegen halfajok szelekciója, a horgászat állománytorzító hatásának csökkentése, azaz okszerű gazdálkodás a halállománnyal" Csak így tovább, sok sikert ezen a pályán!!!!
a dohányárusítás DROGKERESKEDELEM
2013. május 21. 13:36
legelőbb partot magasítani kellene hogy több vizet lehessen tartani a tóban (ez egyúttal részben megoldaná a déli parti illegális feltöltések ügyét is)
békalepcse
2013. május 21. 12:44
A természet rendjének megfelelőbb vízgazdálkodás nélkül mindez teljességgel megvalósíthatatlan. Ebben is a legfontosabb a halak ívásához nélkülözhetetlen áradásos részek. Sajna szinte kivételnélkül minden ilyen részt feltöltötték. Vissza kéne állítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!