Megkezdődött a Balaton vizének apasztása

2013. április 30. 16:12

Rendkívüli sajtótájékoztató keretében nyitotta meg kedden a Sió-zsilipet Siófokon Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, így a már kritikusnak mondott 124 centiméteres vízállás mellett megkezdődött a Balaton apasztása.

2013. április 30. 16:12

A főigazgató elmondta, hogy a tó vízszintje tavaly december óta 86 centimétert emelkedett, miután az év elején lehullott csapadék kétszerese volt a sokévi átlagnak. A Balaton szabályozási maximuma 110 centiméter, mégis igyekeztek tartani az ennél magasabb vízállást. Most azonban újabb csapadék és szél is várható, emiatt több délnyugat-balatoni településrész is veszélyeztetetté válhat magasan tartott vízszint esetén – tette hozzá. Az apasztást másodpercenként 5 köbméteres sebességgel kezdték meg a Balatonból a Sió-csatornába, a mennyiséget lassan 15 köbméterre emelik. A hidrológiai körülményeket hetente értékelik, és ennek tükrében döntenek majd az intenzitás mértékéről, de 30 köbméter/másodperc fölé nem kívánnak menni. A főigazgató közlése szerint a Balaton vízszintéjének egy centiméteres csökkentése 6 millió köbméter vízmennyiségnek felel meg, így az apasztás intenzitása nem lesz jelentős.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: tudnak a civil szervezetek azon törekvéséről, amely szeretne változtatást a balatoni vízeresztések jelenlegi gyakorlatában, több vizet tartva a tó medrében. Ezzel kapcsolatban leszögezte: a vízügynek az érvényes szabályozás szerint kell végeznie az apasztást, amelytől a Sió-csatorna teherbírása, továbbá az érintett dél-balatoni települések veszélyeztetettsége miatt sem tekinthetnek el. Létezik azonban már egy jóváhagyásra váró beruházási terv a következő uniós finanszírozási ciklusra, amely megoldaná a problémákat, lehetővé téve a Balaton üzemi vízszintjének 120-125 centiméteres tartományban történő maximálását. Az ehhez szükséges beruházások összege meghaladja a 12 milliárd forintot – tette hozzá Molnár Béla.
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2013. május 02. 13:09
Gyerekek most kéne feltölteni az új tározókat. Mennyi új tározónk van? A sok vízről jut eszembe, hogy majd lesz megint tűző nap, meg aszály is. Képzeljétek, házon kívül voltam és mit láttam? Hát a dél-franciák, az olaszok, de még a 12 fokban a sógorok is kirakták már a fekete hálót. Még csak össze vannak fogva, de már a veteményes meg a szőlő védelemére készen állnak. Tippeljetek Pestig hol nem láttam fekete hálót sem a gyümölcsfáknál, sem a veteményesekben sem a szőlőkben. Nana, hogy nálunk. Egy büdös buznyákot nem érdemel az a gazda, amelyik idén az erős napsugárzás miatti kárért kér kárpótlást.
Akitlosz
2013. május 02. 13:09
Az a probléma, hogy a vízleeresztő lobbi is a Balatonból él. Akik a déli parton közvetlenül a tópartra építkeztek, saját Balatonnal rendelkeznek, területet loptak a tóból persze érdekeltek a vízleeresztésben. Nem szabadott volna közvetlenül a tó partra engedni építkezni, s akkor lehetne magasabb a vízszint. De mivel ugye nem csoró jánosokoknak van saját nyaralójuk, üdülőjük közvetlenül a Balaton parton, így ilyesmi nem várható. Az északi part simán el tudna viselni magasabb vízállást is.
kukagyerek
2013. május 02. 13:09
Megint kitört rajtuk a beteges vízleeresztési roham.Gondolhattuk, hogy nem bírják ki enélkül! A szomorú az, hogy mindezt büntetlenül teheti meg, egy magát hatóságnak tekintő felelőtlen társaság. Remélem a Balatonból élő tízezreknek egyszer csak lesz annyi esze, hogy perközösséget létrehozva, kártérítési pert indítsanak a vízleeresztő lobbi ellen.
Akitlosz
2013. április 30. 20:31
"több délnyugat-balatoni településrész" Nem szabadott volna megengedni, hogy a Balatonba építkezzenek! Régen Szigliget, Tihany sziget volt, a kis Balaton pedig a Balaton része. A nyár végén megint sírnak majd, hogy kevés a víz a tóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!