Gizella Pince - úton a legjobbak közé

2012. október 16. 09:22

Izgalmas száraz tokaji, abszolút a modern, elegáns vonalról. Még nagyon fiatalnak éreztem, nagyon érdekelne, milyen lesz évek múlva.

2012. október 16. 09:22
Ripka Gergely

Gizella Szilvölgy Furmint 2011.

Az analitika, illetve a palackozás ideje alapján ezzel a borral gondoltam indítani a sort. A 2009-es fényes karriert futott be az online borsajtó berkeiben, - ez a friss tétel most még keresgéli igazi önmagát. Illata tiszta, krétás, körtés, olajos magok és egy kevés trópusi gyümölcs sejlik föl benne. Napokkal bontás után megjelenik egy érdekes zöldfűszeres vonal is. Ízben feszes és szikár, sok ásványt tartogat. Kerek és csiszolt is, savai is élénkek, de a 14,5 körüli alkohol kicsit kibillenti egyensúlyából. Pár nappal a bontás után sokat rendeződik, összekapja magát és sokkal inkább mutatja középen sűrűségét, komplexitását, tehetségét, elképesztő potenciálját. Gyógynövényes ízmaradék. Nehéz megmondani, milyen lesz; most egy kissé rendezetlennek hat, de a tehetség így is érzékelhető benne azért. Ezért 6

Gizella Medve Furmint 2011.*

Jóval mélyebb illat: tejföl, hűsítő menta, érett sajtra csodálkozunk rá ketten is, aztán szellőzve púderes felszínek, napok múlva fanyar gyümölcsök. Ízben kerekebb, zamatosabb az előzőnél. Húsos, nagyon hosszú íz, szélesen terül szét a szájban, meglepő gazdagság. Sokkal kedvesebb és szerethetőbb, talán lazább szerkezetű is a Szil-völgynél, szinte bukéboros rebbenékenységgel, bájjal, sokkal több primer gyümölccsel. 7

Gizella Szil-völgy Hárslevelű 2011.*

Palackkal együtt már a Tokaji Löszös kóstolón is Kikeletet kiáltottunk ennél a bornál. Tiszta Sauvignonos, vegetális vonal illatban: virágok, hűvös menta, bodza. Később fehér gyümölcsösség, kristálytiszta buké, később fémességet jegyeztem még föl. A korty feszes, eleven, fiatalos és kimondottan hosszú, most még középen a legtömörebb. Penge savai vibrálóak, virgoncak, frissítően hatnak, szinte ropogós a bor. Ahogy a Furmintban, úgy ebben is megjelent idővel a gyógyfüves ízjegy. Ha valóban létezik löszös karakter, akkor ilyesmi lehet. Izgalmas száraz tokaji, abszolút a modern, elegáns vonalról. Még nagyon fiatalnak éreztem, nagyon érdekelne, milyen lesz évek múlva, de a társaságnak ezen az estén ez a gördülékeny száraz bor tetszett most a legjobban! 7+”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!