Megkezdődött az őszi haltelepítés

2012. október 05. 13:25

Balatonföldvárnál kezdődött meg az őszi balatoni haltelepítés, amelynek során közel 300 tonna, két-három nyaras pontyot engednek a vízbe november végéig – tájékoztatta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-t csütörtökön.

2012. október 05. 13:25

Az alacsony vízállás miatt a korábbi 20-25 telepítési pont negyedét tudják csak használni, de juttatnak halakat a Balaton minden medencéjébe. A telepítést az irampusztai halastavakban nevelkedett, 1,2 kilogramm átlagsúlyú háromnyaras pontyokkal kezdték, amiből csütörtökön mintegy 150 mázsányit engedtek a vízbe. A vezérigazgató hangsúlyozta: az idén önmérsékletre, a napi 3 darab nagyhal fogását lehetővé tevő horgászrend fokozott betartására és egymással történő betartatására kéri a horgászokat. A halastavak kiszáradása miatt ugyanis nem lehetett tovább várni a telepítésekkel, viszont a halak a meleg időjárás és a meleg víz miatt szokatlanul aktívak maradtak, így könnyen megfoghatók.

Az idei évre előírt haltelepítést a társaság javarészt a saját tógazdaságaiból tudja teljesíteni, de kismértékben vásárlásra is szorul. Az aszály miatt több tóegységet nem tudnak vízzel feltölteni, a teleltetés ellehetetlenül, így minden a tógazdaságból lehalászott halat azonnal a Balatonba kell engedni. A jövő évi telepítési kötelezettség teljesítését emiatt várhatóan jelentősebb mennyiségű halvásárlással tudják csak megoldani.

Az őszi telepítések részeként 300 darab süllőt is a vízbe engedtek. A tavalyi harcsapusztulás, az őshonos halfajok térnyerésének segítése, valamint a horgászzsákmány színesítése miatt szeretne a társaság a telepítési tervek felett, kisebb tételben harcsát, compót és csukát is telepíteni a tóba október vége felé, amelynek engedélyeztetése folyamatban van.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. október 05. 15:54
A fotó qrvára ide passzol!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!