Kilencvenmillióból újult meg a zirci arborétum

2012. október 25. 09:11

Közel kilencvenmillió forintot költöttek a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával a zirci arborétum idős faállományának megőrzésére, a tó és a kiszolgáló infrastruktúra megújítására.

2012. október 25. 09:11

Kopek Annamária, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai és oktatási osztályvezetője elmondta: az uniós pályázati forrásból finanszírozott munkák a kiemelkedő dendrológiai értéket képviselő fás gyűjtemény megőrző kezelése mellett kiterjedtek az arborétum lágyszárú növényzetére és a természetközeli élőhelyek megújítására, melyek közé tartozik az őspark, a növénykertben levő számos erdőfolt, a patak mellett és réteken települt lágyszárú virágszőnyeg, az újonnan kialakított két vizes élőhely. A dendrológiai rehabilitáció során közel 400 idős fát vizsgáltak meg műszerekkel; a keleti sétány két oldalát kísérő, több mint 200 éves kislevelű hársfasor elpusztult fáit előnevelt facsemetékkel pótolták, amivel a felújítás kezdetén csak 83 fát számláló fasor ma ismét 110 egyedből áll. A rekonstrukció során csak elkerülhetetlen esetben vágtak ki fákat – emelte ki Kopek Annamária.

Közlése szerint kiemelt feladatot jelentett a történeti, tájképi helyreállítás, melynek során a tisztások újbóli megnyitása, tudatos látványtervezéssel az angolkert szépségének bemutatása, kiegészítése volt a cél. A Cuha-patak partján 500 négyzetméter területű új vizes élőhelyet létesítettek, mely nedves, tőzeges talajával, árnyékos helyével a Bakonyalja és a Balaton-felvidék kiszáradó láprétjein jellemző, veszélyeztetett védett fajok megőrzését biztosítja. Az élőhelyek és a többségében koros, sok gondozást igénylő növényzet megőrzéséhez feltétlenül szükségessé vált az infrastruktúra költségkímélő korszerűsítése, például a tó kotrása, a fahidak felújítása, a kertet övező 1670 m hosszú kerítés átépítése – ismertette Kopek Annamária.

A 6200 négyzetméter vízfelületű tóból a felgyülemlett, nagy szervesanyag-tartalmú üledéket eltávolították, átépítették a zsilipet, a folyamatos, lassú vízutánpótlást adó új csatornát hoztak létre. Ezek, valamint a kis szigeten a permetező vízsugár levegőztetése együttesen biztosítja a tó fenntartható ökológiai állapotát, így a tó alkalmassá vált az ingadozó vízjárású, időszakosan kiszáradó bakonyi patakokból származó védett halfajok mentésére is – magyarázta Kopek Annamária. Az 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület, a ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült, 18,2 hektáros arborétum hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye. Arborétumaink között egyedülálló, 400 m-es tengerszint feletti fekvése kedvező életfeltételt, bemutatási lehetőséget ad sok betelepített növényfaj számára. Az arborétum a gyűjtemény fenntartása mellett egyúttal az oktatás és kutatás kiemelt helyszíne. A kezelést végző és természetvédelmi szakmai hátteret nyújtó Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a gyűjteményt tudatosan gazdagította, ápolta az évek során.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!