Nem fogadja el Badacsonytomaj a Magyar Közút fakivágási tervét

2012. szeptember 19. 09:25

A település nem fogadja el a Magyar Közút fakivágási tervét, ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium segítségét kéri. A kivágásra kijelölt csaknem 380 fa zöme egészséges egy független szakértő szerint.

2012. szeptember 19. 09:25

Nem fogadja el Badacsonytomaj a Magyar Közút fakivágási tervét: a település ügyfélként jelentkezik be az ügymenetbe, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium segítségét kéri. A képviselő-testület erről legutóbbi ülésén döntött. Weller-Jakus Tamás, a Veszprém megyei város jegyzője hangsúlyozta: a balesetveszélyes fák kivágását nem akarják megakadályozni, de egy a Magyar Közút Zrt.-től független szakértő szerint a kivágásra kijelölt csaknem 380 fa többsége egészséges. A jegyző kifejtette: a 71-es főút mentén, Szigligettől Révfülöpig tartó szakaszon lévő fák tájértéket képviselnek, kivágásuk terve felháborodást váltott ki a helyiekből.

Hegymagas környékén tavasszal hasonló módon vágtak ki a független szakértő szerint egészséges fákat is, ezért ebből a példából okulva Badacsonytomaj úgy döntött, ügyfélként vesz részt az eljárásban, és kéri a szakminisztériumot, vizsgálja meg a Magyar Közút döntését – tette hozzá. Horváth József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője közölte: az utakon elöregedett, balesetveszélyes, vágásérettséget elért fasorokat jelölik ki kitermelésre, ezt baleset-megelőzési céllal, az útügyi műszaki előírásoknak megfelelően végzik. Hangsúlyozta, minden egyes fakitermelést bejelentenek és engedélyeztetnek a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen, és minden egyes útszakasz kitermelésének tervezetét megküldik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának.

Horváth József szerint a balesetveszélyes fákat okleveles erdőmérnök jelölte ki szemrevételezéssel és műszerrel. Kitért arra, hogy a fák felmérése folyamatos volt az elmúlt években, de minden alkalommal valamilyen akadályt gördítettek eléjük a természetvédelmi civil szervezetek. Kijelentette: a közútkezelő számára a legfontosabb a közlekedők biztonsága, és fakidőlések, ágletörések miatt évente több kártérítési pert indítanak a társaság ellen.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nippur
2012. október 26. 22:45
Szigligeten kivágták a gyönyörű, tájba illeszkedő árnyas nyárfasort. Szívfacsaró látványt nyújtott kivágás után a táj. Veszprém megyében szinte mindenhol letarolták az út menti fákat a helyi nagyrészt fidesz vazallusok. Mit tesz ezeknek, hogy azoknak a fáknak 100 év kellett, hogy felnőjenek. Ez a munka felér egy háborús pusztítással. Gratulálok a badacsonytomajiaknak a kiállásért!
tetigi
2012. október 26. 22:45
A szigligeti nyárfasor csakugyan gyönyörű volt, de az én életem folyamán már legalább kétszer kivágták. A nyárfa ugyanis gyorsan nő, de gyorsan is öregszik. Ha egy vihar rádönti a fákat az útra, és a fák agyonnyomnak néhány biciklistát és autóst, akkor meg annak is a Fidesz lesz az oka, mi, okostóbi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!