Az Európai Geoparkok Hálózatához csatlakozott a Bakony-Balaton Geopark

2012. szeptember 24. 08:22

Felvételt nyert a Európai Geoparkok Hálózatához a Balaton-Bakony Geopark. A geoparkok a geológiai és ökológiai értékeket védő, bemutató területek.

2012. szeptember 24. 08:22

Felvételt nyert a Európai Geoparkok Hálózatához (EGN) a Balaton-Bakony Geopark – tájékoztatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója. A geoparkok a geológiai és ökológiai értékeket védő, bemutató területek. Az oklevelet a magyar természetvédelmi szakemberek csütörtökön vették át a portugáliai Arucában. Puskás Zoltán elmondta: idén mindössze két geopark csatlakozhatott az Európai Geoparkok Hálózatához és az UNESCO által támogatott Globális Geoparkok Hálózatához; a Bakony-Balaton Geopark az első magyar geopark, amely megkapta a csatlakozást elismerő oklevelet, a korábban csatlakozott Novograd-Nógrád Geopark ugyanis átnyúlik a határokon. A szervezet alapvető célja a geológiai változatosság (geodiverzitás) védelme, geológiai örökségünk népszerűsítése és bemutatása, illetve a geoparkok fenntartható gazdasági fejlődésének támogatása, elsősorban a geoturizmus fejlesztése révén. Jelenleg 50 geoparkot fog össze Európa 19 országában.

A szervezet és az UNESCO Földtudományi Tagozata közötti megállapodások alapján az UNESCO elismeri az Európai Geopark Hálózat létjogosultságát, illetve az EGN-re bízta a később létrehozott Globális Geopark Hálózat európai tagságának szabályozását. Ezáltal az EGN-hez – komoly pályázat útján – felvett geoparkok egyúttal az UNESCO Globális Geopark Hálózat tagjaivá is válnak. Az egyes geoparkok tagságának megalapozottságát – a magas színvonal biztosítása érdekében – háromévente felülvizsgálják. Az oklevelet a magyar természetvédelmi szakemberek csütörtökön vették át a portugáliai Arucában. A csatlakozás új távlatokat nyit meg a Bakony-Balaton Geopark előtt: két nemzetközi szervezet tagjaként szerepel a geoparkok globális adatbázisában, bekapcsolódik azok „vérkeringésébe”, így nagyobb ismertségre, látogatottságra tehet szert – magyarázta Puskás Zoltán.

A  Bakony-Balaton Geopark több mint 3100 négyzetkilométeres területén számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amely tudományos és oktatási jelentősége, ritkasága, valamint esztétikai értéke miatt egyaránt kiemelkedő – ismerteti a geopark hivatalos honlapja. A geopark területe a Balaton-felvidék és a Bakony térségében található: a Kis-Balaton tájegység kivételével magában foglalja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területét, valamint a Magas-Bakonyi Tájvédelmi Körzetet. Elkülönülő területei a Somló Tájvédelmi Körzet, illetve Fonyód térsége. A szervezet irányítója a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mely nagy hangsúlyt fektet a geológiai értékek bemutatására földtani témájú látogatóhelyei, tanösvényei, vezetett túrái, geotúrái, erdei iskola programjai révén – áll a www.bakony-balaton-geopark.hu című honlapon.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!