Afrikai madarak a Balaton partján

2012. szeptember 06. 11:16

Csütörtök reggel Balatonkenesén két szent íbiszt kapott lencsevégre. Az afrikai madarak a Magyar Madártani Egyesület munkatársa szerint fogságból szökhettek meg.

2012. szeptember 06. 11:16

Az Origo munkatársa két, Szaharától délre honos szent íbiszt látott a balatonkenesei strandon, ahol a madarak kacsák és sirályok társaságában keresgéltek táplálékot. A madarak fogságból szökhettek meg Lendvai Csaba, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa szerint, mivel az állatkertek gyakran tartanak ilyen madarakat. Lendvai szerint az is elképzelhető, hogy messzebbről, valamelyik környező országból látogattak a Balatonhoz az íbiszek. Az egyik madár meg van gyűrűzve, így esetleg fény derülhet arra, honnan származnak.

A szent íbisz (Threskiornis aethiopicus) eredetileg Afrika Szaharától déli részén fordul elő, de Dél-Európában már vannak hasonló szökevény madarakból létrejött, elvadult populációk. A Magyarországon megfigyelt madaraknak ideális táplálkozóhely a sekély Balaton a szakértő szerint, aki úgy véli, hogy a pár akár a jég megjelenéséig is a tó partján maradhat, hogy aztán délnek induljanak.

Fotó: Origo

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!