Kilenc bécsi bor Rainer Christtől

2012. május 22. 15:40

A bécsi Weingut Christ kilenc bort, hét fehéret és két vöröset mutatott be nemrég a fővárosban. A fehérek mind a 2011-es évjáratból származnak, melyről tudni kell, hogy egy meglehetősen meleg és jó évjárat volt Bécsben. Homoky Dorottya kóstolójegyzetei.

2012. május 22. 15:40

A bécsi borvidéken alkotó Rainer Christ múlt héten a Tigris étteremben mutatta be borait. Az általa vezetett Weingut Christ nagy családi hagyományra tekint vissza: 400 éve művelik szőlőskertjeiket a bécsi Bisamberg hegy lejtőin. Rainer Christ borászati filozófiájában a borvidék múltjának ápolása és felélesztése fontos szerepet kap. Borait a természetesség jegyében és a modern technológia adta lehetőségeket kihasználva készíti, minél inkább arra törekedve, hogy visszaadják a bisambergi dűlők egyediségét.

A bécsi borvidék egyik különlegessége,

hogy Bécs a világon az egyetlen olyan főváros, ahol jelentős bortermelés folyik. A borvidék közel 700 hektár szőlőültetvényből áll. Ennek 80 százalékán fehér fajtát termelnek, többek között zöld veltelinit, olaszrizlinget, rajnai rizlinget, pinot blanc-t, sárgamuskotályt, valamint sauvignon blanc-t. A legjellemzőbb kékszőlő fajták pedig a zweigelt és a St. Laurent, de előfordul merlot, syrah vagy pinot noir is. A borvidék három jelentős területe a Nussberg, a Bisamberg és a Maurerberg. Talajuk igen változatos: a Nussberg szerkezetét főleg az üledékes mészkő határozza meg, a Bisambergre a löszös, agyagos, meszes talaj a jellemző, a Maurerbergen az agyagos, meszes talaj mellett dolomit és gránit is megtalálható.

*

Gemischter Satz 2011

A Gemischter Satz a bécsi borvidék jellegzetes bora, melynek lényege, hogy ugyanabban a szőlőskertben termesztett különböző szőlőfajtákból készül. A 2006-ban megalakult WienWein csoport eddigi munkájának egyik eredménye egy új, minőségi szabályozás lefektetése a Gemischter Satzra. A 2011 áprilisában bevezetett szabály előírja, hogy a bor kizárólag bécsi, legalább három szőlőfajtával betelepített dűlőből származhat, amelyeket együtt szüretelnek és dolgoznak fel. A borban egyik szőlő aránya sem lehet 10 százaléknál kevesebb vagy 50 százaléknál több. A szervezet további céljai között szerepel az új, minőségi követelmények felállítása a borvidéken, és a termőhely, valamint a helyi fajták előtérbe helyezése.

A kóstolt Gemischter Satzban a rajnai rizling, az olaszrizling, a zöldveltelini és a pinot blanc található meg. A bor könnyed, jól érthető és tényleg jól esik inni. Ahogy a borász is mondja, ebben a borban a hagyomány a lényeg: az, ahogyan a nagyapja is készítette.

Grüner Veltliner Bruch 2011

A második bor egy zöldveltelini volt, a Bruch dűlőből. A dűlőre jellemző a kövesség, melyet a Duna hordott oda. A szőlőt október elején szüretelték a hajnali és reggeli órákban. Illatában visszafogottabb. Ízében a fajta mellett nagyon szépen jelennek meg a sós, ásványos jegyek. Nem nehéz bor, ez egy visszafogottabb, elegánsabb tétel, remek arányokkal és harmóniával.

Sauvignon Blanc Breiten 2011

A Breiten dűlőből egy sauvignon blanc-t kóstoltunk. Könnyű, sauvignonos illat kis vegyszerességgel. Az elején nagyon lágy és üdítő bor, friss, szétrobbanó zöld ízekkel. Egy kis várakozás és ízlelgetés után egyre jobban érezni a benne lévő tartalmat és a dűlő adta jellegzetességet.

Weissburgunder - der Vollmondwein 2011

Pinot blanc-ból készült, a szőlőt teliholdkor szüretelték. A borász elmondása szerint ennek a lényege egyrészt a hagyomány, mivel már az őseik is figyelték a hold változását a szüret idején, másrészt a tapasztalat. Elmesélte, hogy többször kóstoltak össze vakon olyan tételeket, amelyek mindenben egyeztek, csak az egyiket simán szüretelték, a másikat teliholdkor, és valamiért mindig a teliholdas tétel jött ki győztesnek.

A borász szerint a teliholdkor szüretelt szőlő bora valamiért komplexebb volt. A szőlő a Bisamberg egy fennsíkján található, ahol a talaj mészaktivitása nagyon magas. Ennek a bornak az előzőekhez képest erősebb savai vannak. Ízében muskotályos aromavilág, ásványos és sós jegyek fedezhetők fel.

Grüner Veltliner X 2011

A következő bor ismét egy zöldveltelini volt. A neve X, ami az extrém szóra akar utalni, mivel a szőlő extrém későn lett szüretelve (késő október, november eleje). Ez a bor az előző veltelini ellenpontjaként is mondható. Mindkettő nagyon szép bor, de a fajta teljesen más oldalát mutatják meg. Az első egy könnyedebb, elegánsabb tétel, míg ez egy nagyon koncentrált, tartalmas és nehéz bor, de mindkettő vissza tudja adni a termőtalaj adottságait.

Gemischter Satz Alte Reben 2011

A hatodik bor egy 70 éves tőkékről szüretelt Gemischter Satz volt. Ez a terület azért is nagyon fontos nekik, mert az itt található szőlők még régi klónok, ezért mint génbank is működik. Mindössze 200 palack készül ebből a borból. Az ízvilága mély és sokrétű, ásványos, édeskés jegyek jelennek meg benne. Nagyon szép, kerek bor.

Traminer Kirchberg 2011

A Kirchberg-dűlő traminija 14 gramm maradékcukrot tartalmaz. Nincs nagy tartalma, eléggé üres bor. A fajta kevésbé karakteresen van jelen, így az ízén leginkább a cukrot és a magas alkoholt lehet érezni.

Mephisto cuvée 2009

A sort két vörösbort zárta. A Mephisto 60 százalék zweigelt-et, 30 százalék cabernet sauvignont és 10 százalék merlot-t tartalmaz. A bor 25 hónapot töltött hordóban és szűrés nélkül palackozták. A zweigelt fűszeresebb ízvilágát, a cabernet és a merlot szépen lágyítja. A hordó egyáltalán nem sok, szépen lekerekíti a bort.

XXI 2008

Az utolsó bor a 2008-as XXI volt, mely a nevét onnan kapta, hogy a szőlő a bécsi XXI. kerületben fekszik. A bor 70 százalék merlot és 30 százalék cabernet sauvignon házasítása. Könnyed, selymes bor, a végén a cabernet ad neki egy nagyobb testet. Az előzőhöz képest egy kicsit jellegtelenebb.

*

A kóstoló a DiVino borbárban folytatódott, de már egészen más dimenziókban: többek közt Dukai Regina, Horváth Éva, Zsédenyi Adrienn és pár X-faktoros arc gyűlt össze, mint trendformáló szereplő (nem mi írtuk ezt, hanem a sajtóközlemény), hogy megnézze magának, mit tudnak a bécsi borok. Oda már nem mentünk el.


A kóstolóról mások is írtak, nézzen el hozzájuk is!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!