Rekordot döntött tavaly az argentin infláció, lesz dolga az új elnöknek

2024. január 11. 22:59

Az 1990-es évek eleje óta nem jegyeztek ilyen értéket.

2024. január 11. 22:59

Argentína éves inflációs rátája tavaly 211,4 százalék volt, ami a legmagasabb érték az 1990-es évek eleje óta – idézte a dél-amerikai ország által csütörtökön közölt adatokat a Reuters. Argentína ezzel azt a „kétes dicsőséget” is elérte, hogy évtizedek óta először előzte meg Venezuelát. 

Argentína egy havi inflációja egyébként decemberben 25,5 százalék volt, ami némileg elmaradt az előrejelzésektől, miután a múlt hónapban hivatalba lépett új elnök, Javier Milei a peso erőteljes leértékelését követően ígéretet tett a gazdasági válság megoldására.

Az első inflációs adat, amelyet azután tettek közzé, hogy Milei december 10-én hivatalba lépett, pontosan jelzi, hogy 

az új kormánynak milyen hatalmas kihívással kell szembenéznie

annak ellenére, hogy a héten egy kulcsfontosságú megállapodást kötöttek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Az elnök szerint az áremelkedés megállítását célzó jelentős reformok nélkül országa nem szabadulhat ki a hiperinfláció spiráljából – jegyezte meg a lap.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: LUIS ROBAYO / AFP

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. január 12. 12:46
"Rekordot döntött tavaly az argentin infláció, lesz dolga az új elnöknek..." Vajon még mi? A kitűzött legfontosabb feladatot már elvégezte. Jöhet a privatizáció.
lauderstenonis-2
2024. január 12. 09:30
Ha hivatalosan is átállnak a dollárra (a gazdaságuk már régen dollárosította magát), akkor nem nagyon kell majd az inflációval foglalkozniuk.
contractor-2
2024. január 12. 09:28
Banana Republik.
powerage
2024. január 12. 06:20
"új elnök, Javier Milei" Az kiderült már, hogy megválasztása után az első külföldi útja miért abba a new yorki chabad központba vezetett, ahol az alagútásós balhé volt a napokban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!