Fájdalmas reformokat akar Von der Leyen azért, hogy ne omoljon össze az EU, ha Ukrajna tag lesz

2024. január 18. 07:25

Gyakorlatilag abból indul ki, hogy újra ő lesz az Európai Bizottság elnöke.

2024. január 18. 07:25

Az EU felkészül arra a reformra, ami a tisztviselők és diplomaták szerint fájdalmas és hosszadalmas lesz, de a legtöbben elkerülhetetlennek tartják, ha az Unió működőképes akar maradni – 30 vagy több taggal – írta meg a Politico

A lap forrásai szerint ugyanis Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke egy EU reform tervezetet készít elő,

amivel gyakorlatilag meghatározza a következő mandátumára vonatkozó programját.

Németország, Franciaország és Portugália már régóta javasolta az EU megreformálását és rugalmasabbá tételét, hogy az működőképes tudjon maradni Ukrajna, Moldova és a balkáni országok csatlakozása után, 30 vagy több taggal is.

Diplomaták és tisztviselők szerint a javaslatok valószínűleg tartalmazni fognak egy olyan ütemtervet, amely minden egyes reformlépést egy bővítési lépéshez kötne. Az elképzelés szerint az EU-nak be kell fejeznie a reformokat, mire Ukrajna és a balkáni országok csatlakoznak.

De még a Politico is bevallja, hogy össze nem tartozó ügyek összekapcsolása lenne: „politikai szempontból a bővítés és a reform egybehegesztése biztosítaná azt is, hogy a bővítést támogató, de a reformokkal szemben szkeptikus országok – például az északi és balti országok – ösztönzést kapjanak az uniós reform támogatására”.

Párizsi és berlini tisztviselők szerint a tervnek ki kell térni arra a kérdésre is, hogy miként lehet a jövőben finanszírozni az uniós programokat (és visszafizetni az uniós adósságot), tekintve, hogy Ukrajna még az EU legszegényebb tagjainál is sokkal szegényebb, az egy főre jutó GDP becsült értéke 4100 euró. A Bizottság következő elnökének – mondta egy tisztviselő – „az EU saját forrásait kell majd fejlesztenie”.

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkaca
2024. január 20. 09:08
Ukrajna EU tagsága bizonyára nem holnap lesz, ha lesz egyáltalán....ki ismeri a jövőt? senki....
bagira002
2024. január 18. 19:27
Reszelő Aladár 2024. január 18. 18:29 Rendrakást Itt kellene kezdeni . Brüsszelt elszámoltatni minden egyes piculával ugyan úgy mint ahogyan az eus tagországokkal teszik .Eus tagországokat megkérdezni eut érintő dolgokról , ez lenne demokratikus . Brüsszelben ülők önkényuralmi diktatúrával a keleti blokkot vegzálják. Keleti blokkot elnyomják kötelezik Európát romboló intézkedésekre.
bagira002
2024. január 18. 19:18
Magyar gyűlölő gőgös pökhendi nyugat sok fájdalmat okozott . Elég volt! Euba csatlakozás után Magyarországot gyarmatként kezelik . Elég volt! https://www.youtube.com/watch?v=LIeD-iE_QJk
Reszelő Aladár
2024. január 18. 18:29
Kellene egy Ukrajna adó, amit az ÁFA 1-2 százalékpontos emelésével lehetne kivetni minden tagállamban. Az utalás automatikus lenne egy előre meghatározott ukrán számlára, elszámolni nem kell vele. Ha ez sem állítja meg Putylert, akkor embert is kell küldeni. A vidéki lengyel PIS szavazó tökéletesen alkalmas lesz golyófogónak, a baltiaknak nem kell menni, mert amúgy is kevesen vannak. Románia küldi a magyarjait és tévedésből esetleg Kassát/Budapestet is lehetne bombázni, hátha Dr Minszterelnököt is eltalálják. Európa békéjéért a Lajtától nyugatra senkinek sem kell meghalni. Ez a terv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!