Izraeli kötődésű teherhajót ért támadás

2023. november 25. 17:50

Az Egyesült Államok Iránt sejti az incidens mögött.

2023. november 25. 17:50

Feltételezhetően egy iráni drónnal támadtak meg egy újabb izraeli érdekeltségbe tartozó teherhajót – közölte az AP hírügynökség. A portál szerint a  CMA CGM Symi nevű hajó elleni támadás azt bizonyítja, hogy a nemzetközi hajózás egyre inkább az Izrael és a Hamász közötti konfliktus kereszttűzébe kerül.

A máltai lobogó alatt közlekedő hajót a gyanú szerint egy iráni gyártmányú Shahed-136 típusú drónnal támadták meg, miközben sz Indiai-óceánon hajózott. A drón kárt okozott a hajóban, de a legénység tagjai nem sérültek meg.

A CMA CGM, a franciaországi Marseille-ben székelő vállalat,  a hajó tulajdonosa viszont a szingapúri székhelyű Eastern Pacific Shipping, amely

az izraeli milliárdos, Idan Ofer irányítása alatt áll.

„A támadás valószínűleg célzott volt, mivel a hajó az Eastern Pacific Shipping révén izraeli kötődésű” – közölte az Ambrey magán hírszerző cég az AP-vel. A hírügynökségnek egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy hírszerzési információk azt mutatják a támadás mögött az Iráni Forradalmi Gárda áll. Irán ENSZ-képviselete nem válaszolt a hírügynökség megkeresésre. 

A héten ez már nem az első alkalom, hogy egy izraeli kötődésű teherhajó lesz támadás célpontja a térségben. Nemrég jemeni fegyveresek elfoglalták a Galaxy Leader nevű hajót, amelynek tulajdonosa Izrael egyik leggazdagabb üzletemberének vállalata.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Ivan Meshkov / shipspotting.com

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 26. 02:39
Az előző hajónak, sem a tulajdonosa, sem az üzemeltetője, sem a zászlaja, sem a kapitánya, sem a legénység egyetlen tagja nem izraeli volt. Olyan városból olyan városba tartott, amik távol esnek Izraeltől. A jemeni kalózok csak felvágtak azzal, hogy Izraelnek okoztak gondot.
bodrigyuri
2023. november 25. 21:44
Mi az, hogy kötődésű, bazze? 🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!