Észbe kapott Csehország, belehúzna az akkumulátorgyártásba

2023. november 02. 07:22

Magyarország előnye egyelőre behozhatatlannak látszik a régióban.

2023. november 02. 07:22
Petr Fiala cseh miniszterelnök

Csehország komoly ambíciókat dédelget, hogy a régió egyik vezető autóakkumulátor-gyártó központjává váljon, miután a Volkswagen AG-val folytatott gigagyár-tárgyalások elakadtak. Petr Fiala miniszterelnök ma hozta nyilvánosságra, hogy a német óriáscég még nem döntötte el a tervezett üzem megépítését. A cseh kormány azonban nem várhat tovább és úgy határozott, hogy a hazai akkumulátorgyártásba fektetnek – írta meg a Bloomberg.

A Volkswagen vezérigazgatójával, Oliver Bluméval folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón Fiala kijelentette:

Nem várhatunk tovább a Volkswagen döntésére. Ennek eredményeképpen Csehország az akkumulátorgyártás más projektekre fog összpontosítani

Ezzel a jelentős irányváltással élve a cseh miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az autóipar elektromobilitásra való átállása stratégiai fontosságú az ország számára, mivel az autóipar közel 300 milliárd dollárt képvisel a cseh gazdaságban, és emellett ez az ágazat jelenleg a legnagyobb munkaadó és exportőr.

A Bloomberg jelentése szerint Csehország jelenleg öt potenciális befektetővel tárgyal egy akkumulátorgyár építéséről. Az érintett vállalatok nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a lap szerint a cseh kormány készen áll az együttműködésre olyan cégekkel, amelyek hajlandók befektetni a modern technológiába és munkahelyeket teremteni.

Eközben a Volkswagen és leányvállalata, a PowerCo már kiválasztotta a telephelyeket az akkumulátorcellák gyártásához Németországban, Spanyolországban és Kanadában. 

A közeli Magyarország már előrébb jár az akkumulátoripari beruházások terén, terveik szerint 2027-re az ország a világ negyedik legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik majd, csak Kína, az Egyesült Államok és Németország lesz előttük.

A lap szerint Csehország most az innováció és fenntartható gazdasági fejlődés lehetőségét látja az elektromos járműiparban, ezért célja, hogy középtávon

a régió egyik vezető akkumulátor-gyártó központjává váljon.

Nyitókép: Jorge Guerrero / AFP

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2023. november 03. 10:59
Magyar akkugyár: rossz, rossz, rossz! Cseh, német, spanyol, kanadai (!) jó!
Házam Hazája
2023. november 02. 18:12
Vajon mikor jön el újra a vezetékes szerszámok és eszközök kora?
thorin-2
2023. november 02. 16:55
ez biztos hazugság, a fos meg az ellenség megmondta, akkugyártás rossz, meg nem ződ, elektromos autók kellenek, aksik nélkül, és a fejlett nyugat minta csehei nem lessznek rosszak, hogy szennyező aksigyárat telepítsen.
nempolitizalok-0
2023. november 02. 12:23
Segítek a libsiknek. Az akkugyártás kizárólag nálunk környezetszennyező, a többieknél viszont nagyon zöld. Na de tudtátok ti ezt:DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!