Óriási lőszerszállítmányt kap Oroszország az izraeli háború árnyékában

2023. október 15. 09:30

Az amerikai hírszerzés szerint 1000 konténernyi muníciót kapnak titokban az oroszok Észak-Koreától.

2023. október 15. 09:30

Amerikai információk szerint Észak-Korea nagy mennyiségű katonai felszerelést szállított Oroszországnak az elmúlt hetekben – közölte a Fehér Ház pénteken. Az elnöki hivatal bejelentése szerint összesen több mint 1000 konténert szállítottak tengeri és szárazföldi úton Észak-Koreából Oroszországba szeptember 7-e és október 1-e között.

Az információk szerint a szállítmányok Raszon észak-koreai kikötőből indultak hajón Dunaj távol-keleti orosz kikötőbe, ahonnét vasúton vitték tovább őket az ukrán határtól 290 kilométerre fekvő Tyihoreckbe. A Fehér Ház felvételeket is megjelentetett, amelyek értékelése szerint azt mutatják, ahogy orosz zászló alatt közlekedő hajóra rakodják át a konténereket, amelyek amerikai értékelés szerint 

Oroszország ukrajnai háborúját segítik.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora azt mondta, hogy az Egyesült Államok megítélése szerint Észak-Korea fejlett orosz haditechnikához juthat hozzá a lőszerszállítmányért cserében Oroszországból. Az Egyesült Államok korábban már közzétett információkat arról, hogy Észak-Korea kisebb rakétaszállítmányokat küldött Oroszországba, de most első alkalommal hozott nyilvánosságra jelentős fegyvermozgásról szóló információt.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szeptemberben hatnapos látogatást tett Oroszországban, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel a védelmi együttműködés elmélyítéséről tárgyalt. Az észak-koreai állami média beszámolója szerint az ország legfőbb vezetője oroszországi látogatását követően a nukleárisfegyver-gyártás felgyorsítását tűzte ki célul, és

Észak-Korea jelentősebb szerepvállalását sürgette az Egyesült Államokkal szembenálló országok koalícióján belül,

a megfogalmazás szerint, az új hidegháborúban.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2023. október 16. 19:57
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT! Körönként METILES VODKA GRÁTISZ! külön kérésre polóniumos KAVIÁR extra!
ProletarFC
2023. október 15. 17:43
A nyugati propaganda szerint éhező népi Korea lám mégis képes támogatni fegverrel és lőszerrel az oroszokat. Akor most mi igaz az éhező koreaiakról? Éheznek még?
Lajoss
2023. október 15. 16:45
Lassan is küldünk annak a moslék kágébésnek…
lajajakab11
2023. október 15. 15:03
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT! Körönként METILES VODKA GRÁTISZ! külön kérésre polóniumos KAVIÁR extra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!