Reagáltak az oroszok a koppenhágai diplomatáik létszámának csökkentésére

2023. szeptember 01. 22:16

„Újabb bizonyítéka a koppenhágai vezetés Oroszországgal szembeni ellenségességének” – mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

2023. szeptember 01. 22:16
ZAHAROVA, Marija

Dánia öt főre korlátozta a koppenhágai orosz nagykövetségen dolgozó orosz diplomaták létszámát, az adminisztratív munkát végző munkatársak számát pedig húszra – közölte a dán külügyminisztérium pénteken.
A tárca arról tájékoztatta Vlagyimir Barbin koppenhágai orosz nagykövetet, hogy 

az orosz nagykövetség létszámát a moszkvai dán nagykövetség létszámának megfelelő szintre szükséges csökkenteni.

A két nagykövetség közti erőegyensúly érdekében hozott döntés következtében a koppenhágai orosz nagykövetség jelenlegi létszámát csökkenteni kell” – közölte a minisztérium. Az intézkedést szeptember 29-éig végre is kell hajtani – tették hozzá.

„A koppenhágai orosz nagykövetség létszámát tíz diplomatával kell csökkenteni” 

– ismertette a tárca a Reuters hírügynökségnek megküldött állásfoglalásában.
Oroszország és Dánia régóta tárgyal a moszkvai dán nagykövetségen dolgozó munkatársak orosz vízumáról a nagykövetség megfelelő működésének biztosítására, de ezek az egyeztetések kudarcba fulladtak, mivel az orosz fél többször is megkísérelte belefoglalni az orosz hírszerző tisztek vízumkérelmét is – szerepel a dán külügyi tárca sajtóközleményében.

Megszólalt az orosz fél

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken azzal reagált a dán bejelentésre, hogy ez

 

újabb bizonyítéka a koppenhágai vezetés Oroszországgal szembeni ellenségességének”

 

„Természetesen levonjuk a szükséges következtetéseket”- tette hozzá.
Az Ukrajna elleni orosz háború kezdetét követően, tavaly áprilisban Dánia kiutasított 15 orosz diplomatát, válaszul Oroszország a moszkvai dán diplomáciai képviselet hét alkalmazottját minősítette nemkívánatos személynek.

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. szeptember 01. 22:37
Nem tudom mit bohóckodnak az oroszok ezzel a jelentéktelen országgal, zárják be a dániai követségüket és hajítsák ki a dánokat Oroszországból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!