Kedves jó Oleg Nikolenko

2023. szeptember 17. 09:21

A kárpátaljai magyarok nyelve nem egy keleti szláv nyelvjárás, és a magyar államot se az utóbbi száz évben találták ki.

2023. szeptember 17. 09:21
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője azt mondja a kárpátaljai magyarokkal kapcsolatos politikájukról, hogy a "magyar származású ukránok ukránul tanulhatnak, jobban elmerülhetnek az ukrán nyelvben, és sok más egyéb hozadéka is van, ami a társadalom szempontjából hasznos, és sikereket hozhat nekik. Ezért csináljuk ezt." Mármint az erőszakos ukránosítást.

Kedves jó Oleg Nikolenko. Putyin is mintha azt az álláspontot képviselné, hogy az ukrán származású oroszok oroszul tanulhatnak, jobban elmerülhetnek az orosz nyelvben, és sok más egyéb hozadéka is van, ami a társadalom szempontjából hasznos, és sikereket hozhat nekik. Ezért csinálják ezt az oroszok. Igaz? De mindegy is, ilyen az ún. francia típusú nacionalizmus. (A mi nacionalizmusunk az ún. német típusú.) Nincsenek bretonok, baszkok, elzásziak, okcitánok, csak franciák vannak. Az állam határain belül élők azonosak a nemzettel.  Olyan, hogy nemzetiségi, nincs. Mert nincs állam az államban. Ceausescu is ezt az álláspontot képviselte: nincsenek erdélyi magyarok, csak magyarul beszélő románok, akiknél el kell érni, hogy ne beszéljenek magyarul.

Kíváncsi vagyok, mi a helyzet az ukrajnai lengyelekkel és románokkal. Ha ugyanis a magyarokkal való bánásmód az orbánista külpolitika következménye (sokan tutira ezt mondják), úgy a lengyelek és a románok nem lengyel és román származású ukránok, hanem lengyel és román kisebbség, akiknek biztosítani kell az anyanyelvhasználatot az élet minden területén. Hiszen mind Románia, mind Lengyelország maximálisan támogatják az ukránok honvédő háborúját. Ha így van, igazuk van az Orbán miatt ukránkodóknak. Ha azonban a lengyelek és a románok is csak ukránok, úgy menjetek a pcsába azzal az érvvel, hogy ez csak reakció a magyar külpolitikára.

Most hagyjuk, hogy a kárpátaljai magyarok nyelve nem egy keleti szláv nyelvjárás, és a magyar államot se az utóbbi száz évben találták ki. Vegyük csak azt, hogy többségük (eddig) elégge lojális volt Ukrajnával. Háborúzni is elmentek és meghaltak. Egy európai, nyugathoz tartozni akaró friss demokráciáért ugyebár.”

***

Nyitókép: Pesti Srácok

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. szeptember 18. 14:34
Nikolenko úr rúzsozhatja a szurokbabát, attól még nem lesz a szurokbaba fotómodell.
Gullwing
2023. szeptember 18. 12:46
Kevés alkalmak mikor a farkas értelmeseket mond.
Hangillat
2023. szeptember 17. 16:20
Ethylenefarkas ma félig normál üzemmódban leledzik; máskor mint lángokádó, eltévedt Agip farkas a kamionparkolóban.
B_kanya
2023. szeptember 17. 16:08
Már majdnem jó volt, csak kellett Putyin vörös faroknak. "Kedves jó Oleg Nikolenko. Putyin is mintha azt az álláspontot képviselné, hogy az ukrán származású oroszok oroszul tanulhatnak, " Ja, csak a Krímben pld még mindig a hivatalos nyelvek egyike az ukrán. Ahogy mondjuk Kurszkban is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!