Beindult a német lap: A lengyeleknek minden okuk megvan az aggodalomra

2023. augusztus 13. 21:26

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője emlékezet, Lukasenka most a migránsokat veti be szomszédjai ellen.

2023. augusztus 13. 21:26
Prime Minister Mateusz Morawiecki - Press Conference In Poland

Európa keleti határairól ír a Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentátora, Gerhard Gnauck. A szerző amellett érvel, hogy Lukasenka már nem csak migránsokat szabadít a szomszédai ellen, de már a háborútól való félelmet is szítja.

Kifejti, hogy Lengyelországnak, Litvániának és Lettországnak is van oka az aggodalomra, mégpedig Lukasenka ténykedése miatt, aki nyugtalanságot szít a demarkációs vonalakon, s aki hibrid háborút vív a szomszédai ellen.

A szerző megjegyzi, 

hazugság Lengyelország bárminemű területi igényéről szóló pletyka.

Minden ilyen csak háborús propaganda Lukasenkától és Putyintól. Mint írta a kommentátor, „orosz diktátor például arra célozgat, hogy a lengyelek be akarnak szállni az ukrajnai háborúba, és »kiszakítani egy kövér darabot, a történelmi területeiket, ahogy ők hiszik. Fehérorosz területekről is álmodnak«.”

„Talán Putyin és Lukasenka tényleg azt hiszi, hogy a lengyelek ezt akarják”

– tette hozzá Gerhard Gnauck, hiszen az említett „diktátorok” sem látnak semmi rosszat abban, hogy más országokat lerohanjanak, vagy területeket annektáljanak. De leszögezi, Lengyelországban senki sem vágyott visszacsatolásokra: „1989 után minden vezető politikus számára két dolog volt szent és sérthetetlen: Lengyelország nyugati és keleti határa. Amikor a keleti diktátorok most revizionizmussal vádolják szomszédaikat, pontosan azt teszik, amivel másokat vádolnak: Felhozzák az 1945-ös és az 1989 utáni belső-európai határok eltolódását. Játék a tűzzel.”

Nyitókép: ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2023. augusztus 14. 17:14
Van esze a Lukas Enkónak! A szomszédokkal építteti meg a határkerítést.
gacsat
2023. augusztus 14. 17:12
Működik már valakinél a debil kommentelők tiltása?
nempolitizalok-0
2023. augusztus 14. 08:40
A németek a lengyelekkel védetnék meg a seggüket.
Kormánypárti2
2023. augusztus 14. 07:30
Hát persze hogy nincsenek területi igényei a lengyeleknek! Nem is területfoglalóként akartak bevonulni, hanem ott állomásozó békefenntartóként a maradék Ukrajnába, ami majd "önként" csatlakozott volna Lengyelországhoz, mint "autonóm tartomány". A probléma most csak annyi, hogy az elképzelésekkel ellentétben, sem a nátó, sem az EU nem bólintott rá még csak elvi támogatás szintjén se, így most feleslegesen toporog a lengyel hadsereg a határon. Az meg vicc, hogy ha az egyik oldalról jön a migri, akkor az háborús eszköz, de ha úszik egyet, vagy kerül egyet a szerbek felé, akkor aranyat érő szegény menekült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!