Majdnem felére zuhantak az orosz olaj- és gázbevételek 2023 elején

2023. március 06. 17:56

Éves szinten 46 százalékkal csökkentek az orosz energiabevételek, miközben 52 százalékkal nőttek a kiadások.

2023. március 06. 17:56
null

 Az orosz szövetségi költségvetés hiánya 2581 milliárd rubelt (34,19 milliárd dollár, 1 rubel=4,73 forint) tett ki az idei első két hónapban, ami megközelítette a 2925 milliárd rubel éves előirányzatot – számolt be hétfőn az orosz pénzügyminisztérium.

A tavalyi első két hónapban a büdzsének 415 milliárd rubel többlete volt. A pénzügyminisztérium adatai szerint az idei költségvetés első kéthavi bevétele éves szinten 25 százalékkal, 3163 milliárd rubelre esett.

Januárban 35 százalék volt a csökkenés.   

 Egyebek között az olaj- és gázbevételek 46,4 százalékkal, 947 milliárd rubelre zuhantak a február végével záródott két hónapban éves szinten.  A kéthavi költségvetési kiadás 52 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit és 5744 milliárd rubelt tett ki. Januárban a kiadás 59 százalékkal haladta meg a tavaly januárit.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paperfellow
2023. március 07. 04:38
Még azt megjegyezhetjük, hogy ha két éve 20 dollárért megérte gázt eladni Oroszországnak, most a a világpiaci ár alatt még bőven van árrés az akkori árakhoz képest is.
Hannibal
2023. március 06. 23:24
Több szempontból is hibás az összevetés. Úgy tesz ugyanis, mintha a 2022 január-februári bevétel (amihez képest esett) egy általános helyzetet tükrözött volna, ám nincs így. Például a 2022-es bevételek ugyanannyi eladott gáz mellett (ha a TTF-et veszem alapul, amit a libsik szeretnek citálni) két és félszer nagyobbak voltak, mint a 2021 januáriak.... Tehát ha az idei bevételt mondjuk a 2021-eshez hasonlítanák, akkor valószínűleg nem is látnánk csökkenést, csak háét az extrém magas tavalyihoz mérik. A költségvetési hiány háború esetén pedig természetes, hogy megugrik. De mivel az orosz GDP arányos államadóság 18% az EU-s 90%-hoz képpest, ez jó ideig semmilyen gondot nem fog okozni, mivel emellett kellő mennyiségű arany- és devizatartaléka van Oroszországnak. Az egész egy győzködési kísérlet kontextusából kiragadott adatokkal, hogy bizonygassák, a szankciók hatásosak. Hatásosak valamilyen szinten, csak Európának sokkal jobban fáj. Ráadásul, ha az oroszok kiépítenek egy hosszútávú kapcsolatot az áuzsiai államokkal, amely képes lesz felvenni az eddig EU által vásárolt olajat és gázt, akkor Európa valójában zsarolhatóbb helyzetbe kerül, mint eddig volt, hiszen akkor az oroszok már dönthetnek úgy, hogy szarnak ránk, mi meg ki leszünk téve az USA még az eddigieknél is nagyobb zsarolópotenciáljának...
masikhozzaszolo
2023. március 06. 22:54
Ne csinálja már azt senki hogy Ursula szindrómám legyen. Ursula ugye mindig AGGÓDIK. Most én aggódjak, hogy úgy fogják nekem szállítani a benzint és a gázt, hogy fizetnek is érte, csak fogadjam el. Mint a randivonalnál, a Nobel díjasok és a nők: Nekem csináljál gyereket! Mert különben tönkre megy a Gazprom, a Shell, az Elesso.
-Zsolt-
2023. március 06. 22:08
A szankciók nem működnek! 🤡🤡🤡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!