Még rosszabb lett Magyarország megítélése, Judith Sargentini utódja is lesújtó jelentést készített

2022. július 04. 11:00

Gwendoline Delbos-Corfield javasolja, hogy a kormányközi EU Tanács állapítsa meg: Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata.

2022. július 04. 11:00
null

A magyar kormány az elmúlt négy évben fokozta erőfeszítéseit az uniós alapértékek aláásásában, írják az Európai Parlament friss jelentéstervezetében, amiről a Népszava számolt be.

A szakbizottsági szavazás előtt álló javaslat a 2018-as Sargentini-jelentés folytatásának tekinthető, és a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield készítette, aki tavaly a Magyarországra látogató európai parlamenti delegáció vezetőjeként úgy látta, a 2022-es választások nem lehetnek valóban tisztességesek.

A jelentés főként nemzetközi és európai intézmények beszámolói alapján véleményezi az alkotmányos rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupciót, az adatvédelmet, a véleménynyilvánítás szabadságát, a tudományos, az egyesülési és a vallásszabadságot, az egyenlő bánásmódhoz való jogot, a kisebbségek, a migránsok és menedékkérők jogait, valamint a gazdasági és szociális jogokat, írja a Népszava.

A Népszava szerint a mostani előterjesztés arra kérné a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanácsot, hogy vegye figyelembe a friss fejleményeket, és gyorsítsa a korábban indult eljárást. A jelentés szeptemberben kerülhet az Európai Parlament elé.

Nyitókép: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 242 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabás.N
2022. július 21. 13:22
HUXIT!
Lanter
2022. július 05. 18:45
Ebből a fosból mielőbb huxit
madárinfluencer
2022. július 04. 21:49
Ez lenne a jogállamiság, hogy egy ország miniszterelnökének tevékenységéről a politikai ellenfele készít jelentést? Sargentini odáig is elment, hogy bejelentette, hogy gyűlöli Orbán Viktort.
Heindl Péter
2022. július 04. 19:54
Nem egyszerűen "még rosszabb" a megítélése a magyar kormányzatnak, és nem is egyszerűen "ez a jelentés is lesújtó". A Delbos-Corfield jelentésben a Telex szerint szerepel, hogy Magyarország immár "választási autokrácia". Ha a jelentést ezzel a szöveggel elfogadja az Európai Parlament, az azt jelenti, hogy az EU tagállamok szabadon választott európai parlamenti képviselőinek többsége szerint Magyarországon megszűnt a demokrácia, aminek a helyét a demokrácia látszatát fenntartani hivatott többpárti választással leplezett önkényuralmi rendszer vette át. A "választási autokrácia" a politológia és a jogtudomány nyelvén ugyanis egy ilyen rendszert jelent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!