Múzeummá alakítottak egy első világháborús magyar hajót Belgrádban

2021. november 15. 11:59

A Bodrog nevű osztrák-magyar monitorhajó belgrádi ágyúlövéseivel kezdődött el hivatalosan az első világháború 1914. július 28-án.

2021. november 15. 11:59
null

Az első világháborút lezáró compiegne-i fegyverszünet aláírásának évfordulóján, csütörtökön megnyílt a nagyközönség előtt a múzeummá alakított Bodrog nevű osztrák-magyar monitorhajó. A Belgrád mellett sokáig veszteglő hadihajó állapota az elmúlt száz évben nagyon leromlott, sokáig kavicsszállító uszályként használták a Száva folyón. A hajó felújítása többször is felmerült, hiszen a Bodrog a szerb és az osztrák-magyar örökség egyedülálló emlékének számít, korábban azonban erre nem volt lehetőség. A felújítása hat évvel ezelőtt kezdődött meg, először a külső munkálatokat végezték el, majd az elmúlt két évben a belső, múzeumi rész kialakítása történt meg.

A hajót 2005-ben részleges örökségvédelem alá helyezték, és ezzel megmentették attól, hogy a bontóba kerüljön, a felújítására azonban csak 2013-ban hoztak létre munkacsoportot. A munkát a vajdasági Apatinban végezték el.

Az eredeti tervek szerint 2018. november 11-én, az első világháború lezárásának századik évfordulóján adták volna át a múzeummá alakított hajót, ám a nagyon alacsony vízállás miatt csak 2019 elején sikerült Apatinból Belgrádba úsztatni, ahol a belső, múzeumi részt kialakították.

A cél Belgrád elfoglalása volt

A monitor hadihajótípust a sekély vizű kikötőkben és folyókon való használatra fejlesztették ki. A Bodrogot 1904-ben bocsátották vízre az újpesti hajógyárban a legkorszerűbb hajózási és hadi felszereléssel. Belgrádba tíz évvel később, 1914. július 28-án került. A Bodrog vezette az Osztrák-Magyar Monarchia titkos, több ezer katonával végrehajtott támadását, amelynek célja Belgrád elfoglalása volt. A város védői azonban tüzet nyitottak a hajókra, a katonákat szállító hajók felborultak, és mintegy ezren vesztették életüket. A szerb katonák felrobbantották a vasúti hidat is, így akadályozták meg a szárazföldi támadást.

A Bodrog a háború első két évében a Duna szerbiai szakaszán teljesített szolgálatot, majd Romániába vezényelték. A háború végén a visszavonuló hajók védelmét látta el, végül ez lett az egyetlen hajó, amely nem jutott haza, 1918. október 31-én egy homokzátonyon megfeneklett. A szerb hadsereg elkobozta, átnevezte, és Sava (Száva) néven saját szolgálatába állította, így a második világháborúban és azt követően a jugoszláv hadsereg hajójaként működött 1962-es „nyugdíjazásáig”.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alkaloidablog
2021. november 15. 14:43
"...A monitor hadihajótípust a sekély vizű kikötőkben és folyókon való használatra fejlesztették ki..." Nem. Az első monitor, a halyóosztály első képviselője a Monitor tengeri ütközetek megvívására lett kifejlesztve az Egyesült Államokban zajló polgárháború idején az északi unionisták által. Felépítménye a rejtőzködést, a korszak újdonságának számító forgó ágyútorony működését és a minél kisebb támadható felület elvét volt hivatott szolgálni. Folyami alkalmazása később terjedt el, miután a Monitor első és egyben utolsó tengeri bevetése kudarccal végződött.
pollip
2021. november 15. 13:47
Ma mi a neve a hajónak?
Morton
2021. november 15. 13:18
A cikk egy makacs tévedést tartalmaz, 1914 júliusában nem volt sok áldozatot követelő támadás Belgrád ellen, sőt semmilyen támadás nem volt. Egy amerikai történész állítását kapták fel, és hiába cáfolják azóta is a magyar szakemberek, még az MTI is átvette a hamis hírt. Egy évvel később, Belgrád elfoglalásakor tényleg véres harcok folytak, de az másik történet. https://nagyhaboru.blog.hu/2016/01/06/egy_elvetelt_osztrak-magyar_partraszallasi_kiserlet_belgradnal
Láncfűrészes Attasé
2021. november 15. 12:54
"A cél Belgrád elfoglalása volt" De minek? Minek kellett volna az nekünk, ami nem a mienk? A pöffeszkedő, önelégült, vérszomjas elitek meg a ferencjóska (kis f-fel) féle labanc zsarnokok elnyomó népcsicskító expanzív trollmentalitása hajtotta bele a magyar százezreket a doberdói mészárszékre, utána a komcsik ölébe, majd trianonba (legyen ez is kis t). Úgy kellett mindegyik nekünk, mint egy falat kenyér, jól rá is basztunk. Pedig sokan látták már akkor is, hogy nem lesz ez így jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!