New York: egészségügyi szükségállapot a kanyaró miatt

2019. április 10. 08:30

Az oltásellenes kampány a mostani intézkedések egyik oka.

2019. április 10. 08:30

A metropolisz illetékesei egészségügyi szükségállapotot rendeltek el a terjedő kanyarójárvány miatt, Brooklyn egyes részein pedig büntetés terhe mellett kötelezővé tették a kanyaró elleni oltást. Most először fordult elő a világ egyik legnagyobb városában, hogy kötelezővé tettek oltást, és ezúttal nem csupán a kanyaró, hanem a bárányhimlő és a mumpsz elleni védőoltást is elrendelték. A rendelkezés elsősorban Brooklyn ortodox zsidók lakta negyedét érinti, tavaly ősz óta ugyanis e negyedben nőtt meg ugrásszerűen a kanyarós megbetegedések száma. A város egészségügyi hatóságai közölték: szokatlan lépésük egyben válasz az élénk oltásellenes kampányra is.

Az elmúlt hónapokban ugyanis – elsősorban Brooklynban – egymást érték az ortodox közösséget célba vevő reklámok, telefonos kampányok, rendezvények, amelyek mindegyike az oltás „káros” voltát hangsúlyozta. „Szándékos félreinformálás folyik” – hangoztatta kedden újságíróknak Herminia Palacio, a város egészségügyért felelős alpolgármestere. Palacio fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az oltásellenes kampányban kifejezetten hamis, az orvosok által már számtalanszor megcáfolt információkat sulykolnak.

A városi önkormányzat adatai szerint azokban a negyedekben, ahol most elrendelték a kötelező oltásokat, mintegy 1800 gyermek nincs beoltva. Az egészségügyi hatóságok most feltérképezik és listázzák azokat a felnőtteket és gyermekeket, akik kapcsolatba kerültek diagnosztizált kanyarós betegekkel. Ezer dolláros büntetést kaphatnak azok, akiknek nincs oltásuk, és visszautasítják a vakcinát.

Kedden tartott sajtótájékoztatójukon a város illetékesei közölték: tavaly október óta 285 kanyarós esetet diagnosztizáltak, közülük 246 paciens gyermek. A betegek között akadt hat hónaposnál fiatalabb csecsemő is. Oxiris Barbot, New York egészségügyi főtanácsnoka szerint csaknem valamennyi eset az ortodox zsidó közösségben fordult elő. „Nem engedhetjük meg, hogy ez a veszélyes betegség visszatérjen New Yorkba” – fogalmazott Bill de Blasio, a város polgármestere.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Max Wünsche
2019. április 10. 10:24
Biztos a gonosz nácik hívogatják őket,hogy nem szabad beoltani a gyerekeket.
bunko_jobbos
2019. április 10. 09:20
Az embernek bármit meg lehet magyarázni és az ellenkezőjét is.Ennek az állapotnak csak egy korláta van: a fizikai valóság. Persze minél több a pénzed, annál később veszed észre a fizikai határokat. A fényevésnél nincs különbség, de pl. a szociális érzékenységet elég sokáig lehet csinálni, mire kiderül, hogy öntökönszúrás. Ezért van az, hogy gazdag országokban annyiféle idióta irányzat van: egyházak, fényevők, oltásellenesek stb., napokig lehetne sorolni. De a fizikai korlát már itt is kezd hatni, ebben az esetben.
röviden
2019. április 10. 09:08
Úgy látszik, a kanyarójárvány a mintademokráciák velejárója.
zakar zoltán béla
2019. április 10. 09:05
De Darwin IGEN!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!